Tuesday, June 16, 2009

Ikan Bakar Umbai

** Update 18 March 2010: Siapa2 nak direction to Umbai Ikan Bakar, u can refer to this entry (Direction to Umbai) ** 

Weekend haritu aku balik kampung jenguk nenek aku. dah lame xbalik sna. kalo sape2 yang xtau, aku ni org muar.

Sampai kampung je, aku trus amik nenek aku dr rmh makcik aku yang duduk 1 kampung. nenek aku xberani tido malam sorg2 kat rumah dia sbb dh banyak kali rumah dia kne pecah masuk. sampai2 je kt rmh mkck aku, kitorg dihidangkn dengan durian n manggis.musim buah dh bermula :)

Esoknye besday adik aku farah. ayah aku ajak nenek and family makcik aku pegi makan2 skali kat Umbai. Nyum2..tempat fav aku tu.

Kalo korg nak cari ikan bakar umbai ni, aku suggestkn korg pegi kat medan ikan bakar yang lama tu, bukannye kat medan ikan bakar terapung. Pastu kat situ banyak gerai. so aku suggest korg pegi kedai no.1 (d'Muara Ikan Bakar) n gerai yang paling ujung kat jeti (Ikan Bakar Parameswara).

Korg layankn jela gambar2 ni. xsempat nak amik gamba food yang kitorg order sebab semua org tgh lapar. food sampai trus ngapp je :P

- Medan Ikan Bakar Pernu-Umbai -


- Ikan Bakar Parameswara -


- Seafood yg Fresh -

- Ayah n Nenek -

- Cik Nah n Cik Nani (Mkck n Pkck aku) -

- My Cousins (Aida n Razif) -

- Ayu with the trophy :P (No meja tu ) -

- boleh makan atas bot jugak -

- harga yg berpatutan for 2 families -

- keluar gak muka aku -

p/s: sape2 yang nak tau jalan untuk pergi kat ikan bakar umbai ni, sila contact aku through chatbox or tinggalkn je comment kat post ni. Aku akan contact korg plak nnt. :)

13 comments:

nurulshima said...

selaku orang melaka, aku memang sokong a umbai..mmg best, favourite ku Parameswara a, sbb restoran kawan bapak aku! :)

stormz said...

btul tu ronnie. since parameswara tu bukak aku slalu pg sne. b4 tu aku pg kedai no.1 tp rmai sgt org.

Aidi-Safuan said...

last time pergi time raya(takde kerja pegi ikan bakar time ari raya) cam tutup jer.tapi tak sure tutup or bukak lewat sebab cam awal jer pegi time tuh.hehe

stormz said...

Hi Aidi-Safuan.

Biase diorg bukak kedai around 6pm till midnite :)

time raya mebila kot diorg tutup kedai.

Anonymous said...

hi..sape2 bole tunjuk direction nak g ikan bakar parameswara x kalu ikut highway plus dr kl??igt wikend ni nak g..ketam, lala smue ade kat sane kan??

stormz said...

Hi Anonymous,

sy akn buat entry direction to Ikan bakar parameswara mlm ni.

Anonymous said...

Try blackpepper crab kat situ
masyukk

Anonymous said...

camna harga kat sana? ok x? harga utk 5 orang makan? nak tau la... nak bajet sbb nak buat tour malaysia.

Anonymous said...

salam + hai...
bole bg sy direction ke sn? TQ ye...just SMS me @ 0137895694...

stormz said...

To all Anonymous, here is direction to Umbai ikan bakar http://stormz-iylia.blogspot.com/2010/02/direction-to-umbai-ikan-bakar.html

I hope this map will ease your journey to umbai

midie said...

salam....
minta laluannn.....
knapa tk rasa di ikan bakar terapung??
blom cuba...blom tau....
sy suggestkn kedai no.8...ikan bakar terapung....tgk blog or link...

http://www.facebook.com/home.php?#!/pages/ikan-bakar-terapung-umbai/106431142732570

http://midie-ikanbakar.blogspot.com/

Eyriqazz said...

Ikan Bakar Umbai memang best dan sedap..

Inilah pengalaman saya pula :

href="http://www.eyriqazz.com/2010/11/ikan-bakar-umbai.html">

Anonymous said...

Hi...
Nak mintak suggestion.. Saya swakian, but org rumah saya org melaka lah.. wpun dia org melaka, klu balik pun jarang g restoran ikan bakar.. So, plan nak g ni on 8-10 July ni nak g sane, sbb ikan bakar di melaka org kata best lagi daripada ikan bakar di KL.

So, suggestion awak gerai mane? parameswara or d'muara.. dan jam berapa yg best pegi.. ye lah, takut takde tmpt duduk plak..

email sy; adibanisarif@gmail.com
nama: Hisham

...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.