Thursday, July 16, 2009

.: Resepi Hari Ini - Pakchoy Bersos Tiram :.



Bahan - bahan:
  • 3 biji bawang putih (garlic)
  • 2 sudu besar sos tiram (oyster sauce)
  • 2 batang pakchoy/baby sawi
  • Sedikit garam
  • Sedikit Air
  • Minyak Masak
  • 1 sudu kecil tepung jagung (corn flour)



Cara Memasak:

1. Bersihkan pakchoy.
2. Didihkan 1 periuk air dan titiskan sedikit minyak masak ke dalam air yang mendidih.
3. Celur pakchoy ke dalam air yang mendidih. Biarkn seketika.
4. Angkat dan toskan pakchoy.
5. Kisar/ tumbukkan bawang putih.
6. Tumis bawang putih sehingga naik bau.
7. Masukkan sos tiram n sedikit air.
8. Biarkan sehinggan menggelegak.
9.Cairkan tepung jagung dengan sedikit air di dalam bekas lain.
10. Masukkan bancuhan tepung jagung ke dalam sos tiram yang sedang menggelegak.
11. Kacau sehingga kuah nampak sedikit pekat.
12. Masukkan sedikit garam kerana sos tiram sudah masin.
13. Tuangkan sos tiram yang telah masak di atas pakchoy yang di celur tadi.




~ SELAMAT MENCUBA ~

p/s: pakchoy adalah sejenis sawi yang kecil. kadang2 org pggl baby sawi.

4 comments:

jai.jezz ^.~ said...

dah ar br balik keje ni.. perut den laporr...

nurulshima said...

aku ske gle sayur ne ha.ne la mende pertame aku amek ble g tesco

jai.jezz ^.~ said...

mana tuan umah ni tak update blog.. lalala~

[yAN!e][pUTraJAya] said...

best nyer blog dier...
ada resepi...

=)

...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.