Monday, August 31, 2009

.: Resepi Hari Ini - Chocholate Chip Koko Krunch Cookies .:


Bahan-bahan:

  • 200g tepung gandum
  • 1 camca teh serbuk penaik
  • 100g Koko Krunch - dikisar kasar
  • 1 cawan coklat chip
  • 150g mentega/marjerin
  • 75g gula kastor
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1 biji telur

Cara-cara:

  1. Ayak kn tepung gandum yg telah dicampurkan dengan serbuk penaik.
  2. Gaulkan tepung yang telah diayak bersama koko krunch dan coklat cip.
  3. Pukul mentega, gula dan esen vanilla hingga kembang di dalam bekas yang lain. Masukkan telur dan pukul hingga sebati
  4. Kaup balikkn campuran tepung dan gaul hingga sebati sampai doh jadi lembut.
  5. Gunakan hujung sudu untuk bentukkn biskut.
  6. Bakar dalam oven bersuhu 180 C selama 15-20 minit atau sampai kuning keemasan.


~SELAMAT MENCUBA ~

Friday, August 28, 2009

Life

Do not dwell in the past,
do not dream of the future,
concentrate the mind on the present moment.


Artis .... bogel

wah!wah!wah!..kemain laju korg masuk blog aku ni ye..
mentang2 la title entry arini ala2 kontroversi. laju gile korg masuk.hahahahha ----> ntah2 korg xmsuk pn blog ni

Title sungguh xsenonoh. tp ni la slh satu factor nak tarik traffic masuk dlm blog. :)


Sebenarnye nk cite yg kt bawah ni haaa..


xsabarnye nak pegi konvo. dh lama abes blaja tp since xgrad lg ni. keje pn dh nk 1thn. msti korg terpikir2 nak pakai baju pe nnt kn ms konvo? aku pn cm korg gak. still xtau nk pkai pe. yg penting nak cantik2. btw, Hafiz pn konvo skali on d same day dgn aku. Yay!!blh jmpe.hehe


UTeM Convocation 2009


Dear All UTeMies who graduates from batch 2008/2009,

UTeM Convocation details as follows:

Date: 3 & 4 October 2009
Venue: Dewan Besar UTeM

Time of convocation ceremony for each faculty,

3 Oct - Morning session
FKM, PhD, Master

Afternoon session
FKE, FKEKK

4 Oct - Morning session
FKP, FTMK, Diploma

For morning session, please register yourself at 7.45am.

Robe can be start taken at Dewan Besar UTeM from
30 September 2009 - 2 October 2009

* You have to collect your alumni card at the place where we took picture for alumni card before you can go to collect the robe.

... Dayang's Giveaway ...

First time ni aku join giveaway. Dayang ni mrupakan kawan, ex-housemate,ex-roommate n ahli placenta.

Kalo korg tengok blog dia, banyak sangat hasil2 kraf yg dia buat. keychain, pouch, hp case, wrislet,hairclips, cross stich,baby peasant blouse. semua cantik2.


Dayang, kalo ko baca blog aku ni, sila la kasi aku wrislet. buat kaler purple yg plg cantek ;p. nmpk cm lawa. owh, baby hana tu sgt comel. nk amik dia blh x?heheheh


Kalo korg semua nak masuk giveaway ni pn blh. pegi je blog dayang, n leave your comment there. pastu buat 1 entry pasal giveaway tu.

Thursday, August 27, 2009

Korg pandai main ni tak?


Pernah x korg tengok benda ni?



Ni merupakan salah satu jenis permainan yang boleh dimainkan seisi keluarga dr umur 3 - 99 tahun. Name benda alah ni adalah HIQU.



Ada 4 jenis bentuk blok kayu yang berbeza. ada 100 jenis bentuk yang korg boleh buat menggunakan HIQU ni.

Game ni sebenarnye boleh test korg punye IQ whether IQ korg tu tinggi ke x. Kalo kurg fokus, masa korg untuk buat bentuk yg simple pn akan jd lama.



Aku dh try main bende ni. So far, no1 - 10 laju jgkla aku buat.hehehe ;p



Korg pn boleh try main online. tp kurg syok sket sbb leceh nak pusing2 kn kayu tu.
Try la main kt sni.

Akak2 ofis aku semua addicted main benda ni. aku pn kira dh masuk skali la. berbaloi beli HIQU ni drpd beli benda2 yg xberfaedah yg lain.

Ada sape nak beli? aku blh tlg belikn.

Tuesday, August 25, 2009

Kenal buah ni?


Kenal buah ni?, originally uploaded by stormziylia.
Kenal buah ni?
Ni rambai ye kwn2

Kenal buah ni?


Kenal buah ni?, originally uploaded by stormziylia.

Kenal buah ni?
Ni rambai ye kwn2

Monday, August 24, 2009

update from my workstation

arini ofis cm senyap je sebab sume dh tlentok je kat meja. ni semua gara-gara 1st day puasa kat ofis.

macam2 gelagat ade kat ofis aku ni. yg tetiba gastrik lain, yg ngantuk pn semua ada.

ok,la..bubye..nak sambung buat kerja :)

What is Beauty?

There is so much beauty in life
Beauty is a gift of God
Beauty is in the heart wich touches,
another Simplicity is beauty.

Beauty of sun setting in to ocean,
in evening Truth is beauty,
beauty is truth
Beauty is the best treasure for,
one's eye the beauty of a love that is real.



Bright colors of the rainbow,
the beauty of spring
What is beauty?
Beauty is you.



by: Maria Luisa Taylor



images credited to Google

Selamat Menyambut Ramadan Al-Mubarak


Selamat Menyambut Ramadan kepada semua reader blog ni, my friends & sesiapa sahaja yang membaca blog yang xseberapa je ni. Mudah-mudahan Ramadan pada tahun ni membawa erti yang sangat besar buat kamu semua.

Saya juga ingin memohon ampun dan maaf sekiranye terdapat entry2 dalam blog + kata2 dari saya ni yang ada menyinggung perasaan korg. Harap di maafkan la ye.

Jangan membazir ye masa membeli juadah berbuka puasa nanti sebab membazir tu amalan syaitan. Not good!!

Jangan lupe pegi terawikh ye sebab terawikh tu hanya datang sekali dlm 1tahun :)

Sunday, August 23, 2009

.: Resepi Hari Ini - Puding Laici :.


Bahan - Bahan:

  • 1 tin laici
  • 1 bungkus agar-agar
  • 1400 ml air
  • Gula
  • 1 helai Daun Pandan

Cara memasak:

  1. Kisar laici bersama sirap selama 1-2 saat -->xnak kasi laici terlampau hancur
  2. Masak agar-agar dan air sehingga agar-agar hancur.
  3. Masukkan daun pandan.
  4. Bila dah hancur, masukkan laici yang telah dikisar
  5. Masukkan gula secukup rasa.
  6. Kecilkan api & masukkan susu.
  7. Tunggu selama 5 minit dan bolehla dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
  8. Sejukkan dan sedia dihidang.

~SELAMAT MENCUBA ~

Wednesday, August 19, 2009

.: Resepi Hari Ini :.

Kat bawah ni ada list resepi2 yang pernah aku publish. ni baru sikit je. banyak lagi bakal menyusul. Entry ni keluar pun sebab nak letak kat link atas tu.


Lauk - Pauk:

Tuesday, August 18, 2009

.: Resepi Hari Ini - Sotong Kicap :.




Bahan - Bahan:

  • 4 ekor sotong (dipotong)
  • 2 biji bawang merah (hiris)
  • 1 biji bawang putih (hiris)
  • 1 inci halia (hiris)
  • lada merah (hiris)
  • Sedikit sos tiram
  • sedikit air
  • Kicap secukup nya
  • Daun sup & daun bawang
  • Garam Secukup rasa

Cara - Cara:
  1. Panaskan sedikit minyak.
  2. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
  3. Bila dah naik bau, masukkan sotong ke dalam kuali.
  4. Masukkan sedikit sos tiram.
  5. Masukkan sedikit air --> untuk dijadikan kuah
  6. Masukkan lada yang telah dihiris
  7. Akhir sekali, masukkan kicap. kalo belum rasa masin, boleh masukkn sedikit garam
  8. Tunggu sehingga mendidih.
  9. Angkat dang hiaskan dengan daun sup & bawang


~ SELAMAT MENCUBA ~

p/s: enak bila dimakan bersama nasi panas :)

Bonus masuk 22hb ni!!!

I got this email from 1 of my collegue. saja aku letak kt entry harini. nk share dengan korg semua :)



Thursday, August 13, 2009

Life

Life has ups
Life has downs
Life is sad
Life is happy
Life is hurting
Life is healing
Life is loving
Life is losing
LIfe is pain
Life is comfort
Life is sorrow
Life is joy
Life is enemies
Life is friends
Life is want
Life is need
But above all
Life is worth living

by meg nicole

Snorkeling Time

Entry arini bukannye nak mengajak korg semua g snorkeling. tapi nak share gambar2 gadis2 yang pg bcuti aritu. aktiviti yg include dalam pakej percutian kitorg adalah 3kali snorkeling. Fuhh!
Sampai2 je kat resort, trus pg kat diving centre. settlekan pasal equipment utk snorkeling. rehat2 jap kat bilik, pastu trus je pg snorkel. 1st skali kitorg pg dkt Pulau Berjaya ---> near to Berjaya Hotel
Terkial2 jugakla kitorg ni. Almaklumla kitorg ni xreti berenang sangat. pastu 1st time snorkel. nasib baikla ade hero laut. dia yg rajin melayan kitorg. snap2 gamba dlm air. mentang2 la kitorg ni gadis2.hehehe
2nd day pagi2 kitorg pegi Marine Park. Mula2 sampai xramai org. ikan pn jinak2 ms ks makan. laju je diorg pg kat roti2 yg ada kat atas tangan kitorg ni. cantik gile tengok coral kat marine park tu sampai xsedar sebenarnye dah terlampau ramai gile manusia kt dalam air. nak snorkel dh xnampak ikan, tp penuh dengan kaki2 org.ahhaha
Petang tu pulak kitorg pg snorkel lg kat Kalong. Masa ni arus kuat sangat2 n menguji tahap kemampuan kitorg nak berenang. konon2 dah pro la. tp arus kuat sangat sampai penat jdnye kitorg ni.
Macam2 aksi ade ms snorkeling tu. paling xdapat dilupakan--> Anjing laut, anjing laut
ahhahahah..


Fadilah sila take note ye ;P

Tuesday, August 11, 2009

Boring yang Melampau2

Hye korg..

sebenarnye hrni aku tlampau boring gile. Team leader angkat aku mc. so aku xblh nak buat keje sbb keje ni just aku n dia je yg tau.
haisshh

bosan2..ni aku update direct from my email.

see u again in my nxt entry




Get your preferred Email name!
Now you can @ymail.com and @rocketmail.com.

Monday, August 10, 2009

Hujan

Hmm...hujan turun dgn lebatnye di Cyberjaya. Rs malas nk buat keje pn ade.
Nk tdo leh x?


x.o.x.o, 
IyLia



Get your new Email address!
Grab the Email name you've always wanted before someone else does!

Friday, August 7, 2009

Mask

 
Jangan takut. aku xde pape pn. I'm ok. saje je pkai mask tu sebagai langkah berjaga2. sekarang ni macam2 blh jadi. H1N1 tengah berleluasa. haze pn blh menyebabkan demam, batuk n sakit tekak.
Ni ada 1 pesanan untuk korg:
1. sentiasa membasuh tangan selepas keluar dari tandas, pegang tombol2 pintu
2. Jauhkan daripada aktiviti2 luar dan jangan pergi ke tepat2 org berhimpun
3. Guna hand sanitizer
4. Pakai mask kalau ke tempat2 awam
5. Kalo ade rasa2 demam, selsema, batuk n sakit tekak, cepat2 la pg jumpe doctor n buat screening for H1N1

Thursday, August 6, 2009

iLoveMalaysia Contest

Bersempena dengan bulan kemerdekaan yang ke-52, Exabytes telah menganjurkan 1 contest. Exabytes merupakan salah satu syarikat hosting yg terkemuka di Malaysia.
Senang je kalo korang semua nak join contest ni. Korg semua just perlu letak banner ni dalam blog korg. Hadiah untuk contest ni pn sangat2 la lumayan. Dengan hanya meletakkan banner ni dalam blog, korg berkemungkinan besar untuk memenangi iPhone 3GS and also Western Digital Hard Disk 320GB. Nak x??


Senang je. Apa yang perlu korg buat adalah:
1. Masuk website ni
2. Isikan segala maklumat yg diperlukan dalam Registration Form
3. kat bahagian Referrer’s Email - sila letakkan email aku ni yg menunjukkan korg dapat tau contest ni dari aku. Ni email aku. stormz_iylia[at]yahoo[dot]co[dot]uk

Referer's email ni gunanye bila kalo korg menang n secara automatik aku pn akan jadi pemenangnya. Pemenang dipilih dengan cara cabutan bertuah. Suka x korg??

Apa lagi!!cepatla masuk contest ni sebab korg semua berpeluang untuk menang hadiah2 yang disediakan.

Wednesday, August 5, 2009

Redang Trip - Percutian Gadis2

Finally, last Saturday dapat juga aku n kawan2 berjumpe after 1 year abes blaja. Lama jgk plan nk buat trip ni n macam2 halangan yang ade.
Kitorg gerak naik bas g Terengganu pkul 11mlm n sampai kat sna lebih kurg pkul 6 pagi. sampai2 je kat sna, aku, farah, dila n ika harusla menunggu noddy n dayang dtg ke jeti syahbandar. mcm2 aksi telah dirakamkan semasa proses menunggu dayang n noddy.

 
  
  
  
 


Lebih kurang pukul 9 pagi, kitorg naik feri menuju destinasi kami; Pulau Redang. Ramai jugak la org yang nak pegi sna. xde ape yg menarik sepanjang perjalanan sbb kitorg just nmpk laut je.xnmpk daratan langsung.

 


Kitorg telah memilih Coral Redang Island Resort sbg tempat berehat untuk melepaskn segala tension n stress stlh 7bulan bekerja. Bilik luas tp no tv n fridge. tp kalo ade tv pn, msti nnt kitorg xnk klua bjalan2.hehehe.sorg dpt 1 katil.

 
 
Aktiviti yang include dlm pakej percutian kitorg adlh 3 kali snorkeling. 1st time snorkeling tu rs cm tkut2 gakla. air masuk idungla,telinga. tertelan air la.mcm2 btul.klaka pn ye jgk. nasib baik ade sorg hero ni a.k.a Aung yg melayan kitorg yg xreti nk berenang ni pg snorkel. even ade pelancong lain yg pg snorkel skali dgn kitorg, tp dia tetap jaga, layan n amik2 gamba kitorg ni. mebi sbb kitorg ni gadis2.ahakz :p Aung ni pekerja resort yg handle snorkeling.

 
  
  
  
  
 

Kitorg ber6 ni jela customer melayu + bertudung yg datang kat resort tu. rmai foreigner kat situ. dats y la kalo korg bc blog Noddy, dia ade mentioned staf kt resort tu melayan kitorg dgn baik skali. siap ade best staf lg yg layan karenah kitorg.heheh...suke2!!!

 
  
  
  
  
 


Food pn sedap2. environment kat resort tu pn best. ade swimming pool, restaurant. Air laut sgt biru. tu la bende yg paling aku suke sbb xdpt jmpe kat pantai2 kat daratan. pasir pantai yg halus n putih. Coral pn cantik. Ms snorkel tu rs cm berada kat dunia lain sbb tengok coral2 yg idup n ade banyak ikan2 yg jinak. sangat colorful rupenye hidupan di dalam air.

 
  
  
  
p/s: banyak lg gamba yg blum dpt dr dila, noddy n farah. gamba2 ms snorkeling sume ade pd farah. once dh dapat, aku upload ks korg sume tgk :)
...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.