Thursday, December 31, 2009

I'm a BFF!!

Now, you can reveal 'social mojo' that you possess. Just type your Twitter's username and they can tell what type of twitterer you are :)



 

I got BFF!!
Best Friend Forever

Maybe I can be your best friend as mojo said. hmmm.... anyone??
All my readers are my friend. Don't feel shy, just drop me an email or comment



Visit KnowYourMojo if you want to get your mojo character :)

Wednesday, December 30, 2009

Nyam-nyam-nyam

Ingat x korang dengan entry ni. Entry orang mengidam
Dah banyak kali dah aku terasa cam nak makan murtabak singapore ni. tapi slalu xde peluang. stiap kali lalu mesti penuh xpun tutup.

- restaurant murtabak ni yang kaler ijau sblah kiri -

Murtabak ni lain dari yang slalu jual kat sni.kalo kat sni daging pun xnampak. harapkan tebal penuh dengan telur je. xbest.


Murtabak singapore ni tebal. ade banyak layer yang penuh dengan daging ok! saiz pun besar. regular size pun boleh makan untuk 2-3 orang.


- sos murtabak -

Kalo korang datang Muar, lalu la kat Tanjung Agas. Restaurant ni dekat dengan petronas.

Kat sebelah restoran tu ade satu kedai jual nasi ambang. nasi ambang tu makanan orang jawa. nasi campur yang dimakan dalam dulang. sekarang ni susahla nak jumpe kat majlis2 kenduri. diorg prefer makan dalam pinggan.

- nasi ambang (credit to Mr Google) -

Sedap jugak makan nasi ambang tu. dah lama xrasa.penuh perut ni..hehe I gained 2kg after balik dari Muar. Banyak food yang sedap2 yang kena dengan selera aku.pedas,masin,manis, masam semua cukup :)

Farhan's Engagement Day

Jangan tersilap baca title tu ye. It's Farhan.. not Farhana.




Ade member aku hampir2 tsilap baca title album kat fb. kalo korang tsilap pandang mesti korg ingat aku yang tunang. nehi2x!!!



kan aritu aku ade memekak kat tweeter pasal nak balik kampung. Ni la sebab nye napa aku balik kampung. Actually, on xmas day aku xcuti pun. tapi sebab AL banyak lagi, bolehla apply leaves for 2 days Friday + Monday.

On Saturday, we had to go to Kluang for my cousin's engagement day. Kalo tengok orang yang anta, rasa cam nak hantar orang pegi kawin je. 11 cars = 50 person. ramai giler ok! semua adik-beradik ayah aku except maklong yang pegi anta. dh lame rasanye family kitorg xde yang btunang + kawin.






Aku jadi leader for dayang2 kat belakang tu sebab aku yang pegang sirih junjung. orang2 tua cakap, sirih junjung tu ketua kepada segala hantaran yang ada :)



- my aunt with her future daughter-in-law -


- waiting for 'makan2' time -





- my beloved cousins -





Ramai jugak yang tanye bile plak turn aku. hahaha korang rasa bile?! XD


I'm Broke Already!

Suspen x tengok title aku?

Ni la sebabnye nape aku jadi camni.hahaha



Ni la penyebabnye. Gara2 JCard Day kat Jusco Cheras Selatan aku dah pokai sekarang ni. xmasuk lagi bulan 1 dah xde duit.huhuuhu

Punyela rambang mata kat sana. rasa cam nak beli je semua benda kat situ. nasib baik ayah aku ajak balik cepat, kalo x memang licinla duit kat akaun aku.


 
 
see..punyela bersesak2 kat sana tapi harusla sanggup nak tempuh juga.napsu2!
sesakali xpe kan..bukannye slalu camni pun.hehe



Nampak x kat belakang aku tu botol2 kosong tersusun?tu sebenarnye xmas tree. diorg buat gune botol kosong je. bagus gak diorg ni. recycle semua bende2 tu :)

Sunday, December 27, 2009

Craving for Murtabak Singapore?

Craving for Murtabak Singapore?

Do come to Restaurant Murtabak Singapore in Tanjung Agas Muar

Tuesday, December 22, 2009

Education Fair to Y.E.S

Last weekend pegi Education Fair kt Midvalley dengan adik aku. Kitorg jalan2 tengok2 manela tau ade peluang nak further study to higher level. Mostly banyak ipts yg buat exhibition tu and booth diorang semua cantik2. Booth ipta, ciput je.dahla malas nak layan orang yang datang ni. booth pun suram je.xde decoration langsung.


Lepas pegi Education fair tu, buat window shopping sket n beli2 sket baju.heheh...xkanla dah buang masa jalan jauh xde beli sumting kn.haha



Kne kasi reward jugak untuk diri sendri. appreciate ur self!



Dalam beg biru tu penuh dengan pamplet and free gift from the education fair.

 

Nyam2..lepas dah penat jalan2 n shopping, rehat kejap kat Rasamas. I chose Nyonya set. Ade roasted chicken, rice, vege and also mango juice yang sedap. Slrrrpp...

Friday, December 18, 2009

Di hari Maal Hijrah

Aku keje ye korang hrni!

jeles plak tengok orang lain cuti.dhla ofis ni sunyi je sebab ramai yang cuti.kitorg punye public holiday sket je, kena select sendri public holiday yg mne nk cuti.huhuh :(

Boring je...pegi makan tadi pun xnampak sangat kete kt atas jalan.

Tapi xpe.disebabkan hari ni dah bermulanya tahun abaru dalam kalaendar islam, so kenala aku jadi rajin.-->salah 1 azam tahun baru.nak jadi pekerja yang rajin n boleh buat keje dengan laju tanpa layan facebook n blog time keje.(hahah..boleh ke?)

okla..nak sambung keje.dateline dh dekat ni.huhuhu

Thursday, December 17, 2009

Selamat Menyambut Maal Hijrah

1 muharam detik permulaan
perkiraan tahun Islam Hijrah
perpindahan nabi dan umat Islam
dari kota Mekah ke kota Madinah

atas keyakinan dan iman yang teguh
kaum muhajirin dan ansar bersatu
rela berkorban harta dan nyawa
demi menegakkan Islam tercinta

Wednesday, December 16, 2009

flymas.mobi – as Easy as 1, 2, 3

Sekarang ni semua benda boleh buat dengan hanya klik2 kat hujung jari je.




Kalau korang semua nak tau, baru2 ni MAS baru je lancarkan flymas.mobi (mobile site yang mana korang boleh access for booking ticket directly through your mobile phone).




Dengan adanya flymas.mobi ni bila2 masa je boleh kalo korang nak booking ticket. Selain function booking ticket, flymas.mobi ni juga ada function2 yang lain.



  • Book Flight
    • Book your flight for the cheapest fares available. You can also hold your booking and proceed to pay using a credit card. What’s cool, share your itinerary on social media with friends. 
  • My Bookings
    • With one click access you can check in via SMS. With high-end phones (e.g. iPhone, Blackberry, Android devices) you can choose your preferred seat that links to the mobile boarding pass.
  • Check In
    • Shove the computer and printer aside and go paperless! Board your flight with the boarding pass on your mobile.*
  • Flight Status
    • Find out if your flight is on time quickly and easily with the real-time flight information status facility.
  • Timetable
    • Check the latest flight arrival and departure times, and choose a flight straight away with the booking details pre-filled.
  • Contacts
    • Get in touch with our offices worldwide and find your way there with ease via Google Maps.
  • Baggage Tracer
    • Should anything go amiss, you can check the status of your lost baggage instantly from anywhere in the world on your mobile.

Senang je kan kalo korang semua nak guna flymas.mobi ni. Boleh digunakan dimana-mana sahaja sepanjang masa asalkan korang ada mobile phone :)

Kalo korang semua nak dapat free ticket to Australia, ASEAN countries and domestic, joinla contest ni. Just blog about the flymas.mobi and you can stand a chance to win the ticket!

      Sunday, December 13, 2009

      Main Masak-Masak

      I had a long weekend dis week. hari jumaat aritu cuti for Hari Keputeraan Sultan Selangor. N yes! Cyberjaya is in Selangor.

      Bila dh cuti tu kenalah masak2 jugak kat rumah ni. sebenarnye dah berbulan2 aku xmasak kat rumah.hehehehe
      semua ayah aku yang masak sebab dia slalu balik keje awal.anak dia ni pukul 7 malam baru nak tunjuk muka kat rumah. bukan sengaje ye..dh mmg aku balik keje time2 cmtu.

      Bile dh lama xmasak tu, tkial2 jugakla bile nak start masak.Masak simple2 je.

       Ni hasil hari Jumaat

      - sup daging -



      - kacang botor + udang -


      Petang tadi aku main masak2 lagi. kali ni main masak2 cookies n cake plak.heheh..
      bahan2 dh ade kat rumah, tp disebabkn sifat kemalasan yg tebal sgt kat dalam badan aku ni, so xrajin la nak buat. ni pun lepas dah kena perli2 dengan ayah aku bila nak buat cookies.

      so, ni la hasilnye. biskut kelapa n kek batik


      - biskut kelapa (b4 bakar) -



      - tengah bakar -



      - penimbang -

      don't play2 ye. siap penimbang lagi ade kat rumah, special for baking. nak beli yang digital,tp mahal sketla.gune yang ni dulu. kalo nak serius buat cookies n cake baru la beli digital. buat cake n cookies ni xblh la nak campak2 sangat bahan2 tu mcm masak lauk. kalo main campak2 je, nanti adela yang terlembik,keras, tawar.

      Korang tau x brape harga oven yang besar?aku cam nak cari 1.oven yang ade skrg ni cam dah xelok sangat sebab bahagian atas je cepat masak.bawah lambat.kalo buat cake lagi la problem. msti kek xmasak kat tengah. sape tau harga oven blh la komen kt bawah.


       
      - kek batik -

      kek batik ni simple je. xpayah nak bakar2. just panaskn butter, milo,susu pekat manis. bila dah pekat masukkn biskut marie. senang je :)

      Ade sape2 nak resepi? kalo bkenan bolehla anta komen ye

      Sambil2 buat cookies tu, sempat jugakla aku layan gameshow Ewah-Ewah kat TV3. Harini turn blogger plak. My fav blogger @ Redmummy ade ye ms gameshow tu.


      - pic credit to Redmumy.com -

      I like her style, the way she blog about herself,shopping n others yg related to her. I enjoyed read her blog merah. Dengan blog merah dia tu je, banyak side income yang masuk. kalo korang nak tau tips camne dia blh bjaye, blh tengok entry ni (aku penah letak tips tu kat sni).


      Wednesday, December 9, 2009

      Teh Hijau untuk Awet Muda


      DSC00724

      Teh Hijau ni memang favourite aku especially Jasmine flavour. After minum rasa tenang je. Kalo orang nak tau, teh hijau ni banyak khasiatnye especially to your skin. I know all of u esp girls nak kn skin yang lembut n cantik. Green tea is one of the solution to your skin problem.


      Teh hijau ni jugak mampu untuk mengurangkan masalah kerosakan kulit akibat sunburn yang teruk. Thats whyla ade certain krim yang letak sedikit green tea dalam krim diorg. Teh ni juga dikatakan dapat menghilangkan kedutan pada kulit. Teh ni berkesan memperlahankan simptom2 proses penuaan sebab teh ni btindak sebagai agen antioksidan dan anti radang.

      Teh hijau ni jugak bagus untuk menghalang kanser usus.


      Aku recommend korang untuk minum teh hijau ni. Banyak khasiat untuk badan korang. Kalo boleh jangan letak banyak gula.

      Untuk 1 cawan green tea, normally aku gune 1/2 sudu kecil gula je. lagi pun aku memang kurang sket makan/minum benda2 manis ni.

      Tuesday, December 8, 2009

      Cuba Tengok ni Apa yang Korang Cari

      Korang rasa apa yang korang cari sampai jumpe blog ni?
      Kalo xtau, cuba try klik link ni.


      Owh...rupe2nye korang guna keyword tu eh nak datang masuk blog aku ni.


       - klik untuk tumbesaran gambar -

      see...xsangka plak blog aku ni tersenarai dlm 1st page utk keyword ni.  
      "resepi daging masak kicap"
      rasa cam jadi blog resepi la pulak gara2 entry aku sebelum ni. Entry tu aku buat bulan 7 yang lepas. bukan senang nak jadikan keyword dalam blog kita ni glemer. kadang2 2-3 bulan pun belum tentu keyword yang kita gunakan kat bahagian title,tag,content dalam blog kita akan up daripada xde ranking dalam google -> naik mendadak dalam google.

      The way I'm wrote here looks like that I'm expert in SEO. Korang tau x SEO tu ape?
      SEO = Search Engine Optimization

      " Search engine optimization (SEO) is the process of improving the volume or quality of traffic to a web site from search engines via "natural" or un-paid ("organic" or "algorithmic") search results as opposed to search engine marketing (SEM) which deals with paid inclusion. Typically, the earlier (or higher) a site appears in the search results list, the more visitors it will receive from the search engine. SEO may target different kinds of search, including image search, local search, video search and industry-specific vertical search engines. This gives a web site web presence." (credit to Wikipedia)


      SEO ni kiranya cam salah satu strategi dalam Internet Marketing. Kalo korang nak tarik lagi banyak traffic masuk dalam blog, kenala buat research sket. korang kena tau keyword ape yang slalu user search kat Google. Keyword tu adalah kata kunci utk korang cari sumting kat internet. Macam contoh blog aku ni,ramai user/reader search resepi daging masak kicap.  

      Boleh dikatakn tiap2 hari ade je orang search keyword tu n terus masuk blog aku ni. Nampak sangat korang suka makan daging masak kicap tapi xtau resepi.heheheh..jangan marah ye.Gurau2 je.



       - klik untuk tumbesaran gambar -

      Kalo korang nak buat entry, korang selitkanla keyword2 yang korang rasa user slalu serach kat Google. korang boleh guna Google Adwords untuk buat analisis keyword ape yang user slalu guna.

      Monday, December 7, 2009

      Entry tanpa gambar

      Mintak maapla byk2 ye kat readers yang slalu masuk blog aku ni (heheh..ade ke?)..dah lama sangat xupdate blog. sekarang ni busy je memanjang.keje tlampau banyak kat opis n rumah.so xde masa nk update.

      weekend pn jarang ade kat rumah.ade je tempat yg kena pegi.

      Wednesday, December 2, 2009

      I’m a Sherlock Holmes in the Making

      This is my first time to enter Nuffnang Contest. Hopefully they will pick me as a winner :)
      I've to find a mystery Sherlock Holmes image in 2 bloggers’ blogs at their sidebar.



      The mystery image are hidden in...
      i- The Land of Cheeser Dot Com (mix it a little to find the answer)
      ii- KYCakap Dot Com (a little translation might help)


      Let's see what i got for this contest!


       

       and .....






      Yay!! I found the mystery image :D
      Nuffnang, pick me as your winner!!
      ...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.