Sunday, December 13, 2009

Main Masak-Masak

I had a long weekend dis week. hari jumaat aritu cuti for Hari Keputeraan Sultan Selangor. N yes! Cyberjaya is in Selangor.

Bila dh cuti tu kenalah masak2 jugak kat rumah ni. sebenarnye dah berbulan2 aku xmasak kat rumah.hehehehe
semua ayah aku yang masak sebab dia slalu balik keje awal.anak dia ni pukul 7 malam baru nak tunjuk muka kat rumah. bukan sengaje ye..dh mmg aku balik keje time2 cmtu.

Bile dh lama xmasak tu, tkial2 jugakla bile nak start masak.Masak simple2 je.

 Ni hasil hari Jumaat

- sup daging -



- kacang botor + udang -


Petang tadi aku main masak2 lagi. kali ni main masak2 cookies n cake plak.heheh..
bahan2 dh ade kat rumah, tp disebabkn sifat kemalasan yg tebal sgt kat dalam badan aku ni, so xrajin la nak buat. ni pun lepas dah kena perli2 dengan ayah aku bila nak buat cookies.

so, ni la hasilnye. biskut kelapa n kek batik


- biskut kelapa (b4 bakar) -



- tengah bakar -



- penimbang -

don't play2 ye. siap penimbang lagi ade kat rumah, special for baking. nak beli yang digital,tp mahal sketla.gune yang ni dulu. kalo nak serius buat cookies n cake baru la beli digital. buat cake n cookies ni xblh la nak campak2 sangat bahan2 tu mcm masak lauk. kalo main campak2 je, nanti adela yang terlembik,keras, tawar.

Korang tau x brape harga oven yang besar?aku cam nak cari 1.oven yang ade skrg ni cam dah xelok sangat sebab bahagian atas je cepat masak.bawah lambat.kalo buat cake lagi la problem. msti kek xmasak kat tengah. sape tau harga oven blh la komen kt bawah.


 
- kek batik -

kek batik ni simple je. xpayah nak bakar2. just panaskn butter, milo,susu pekat manis. bila dah pekat masukkn biskut marie. senang je :)

Ade sape2 nak resepi? kalo bkenan bolehla anta komen ye

Sambil2 buat cookies tu, sempat jugakla aku layan gameshow Ewah-Ewah kat TV3. Harini turn blogger plak. My fav blogger @ Redmummy ade ye ms gameshow tu.


- pic credit to Redmumy.com -

I like her style, the way she blog about herself,shopping n others yg related to her. I enjoyed read her blog merah. Dengan blog merah dia tu je, banyak side income yang masuk. kalo korang nak tau tips camne dia blh bjaye, blh tengok entry ni (aku penah letak tips tu kat sni).


4 comments:

Nadia Nazifah said...

heeee nk beli oven? umah aku ade oven tp bukan aku yg beli so xtau la harge. aku nk start blaja masak jugak! bermula weekend depan akan ada satu resepi aku akan blaja. weee!XD

stormz said...

resepi pe noddy?
ayam masak merah ke?
heheh ;p

Sharinginfoz said...

sodap nya.. apa kata awak link saya then saya akan link sama.. thanks...

http://peribadiz.blogspot.com/

stormz said...

@Sharinginfoz: hi..nnt sy link kn awk.blh tgk kt http://stormziylia-blogosphere.blogspot.com

...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.