Friday, February 26, 2010

Jom join Giveaway - [disini hatiku: my 1st giveaway]

This is my 2nd time join giveaway. Mula2 aku join giveaway from Dayang @ my BFF :). This time aku nak join giveaway from Fawa plak. Manala tau kot2 ade rezeki plak kali ni.

 

nak tau camne nak join giveaway ni? Meh sini aku cite sket sampai korang rasa nak join.heheh
Senang je cara2 nye..

1. Jadi follower Fawa 
2. Link kan blog dia dalam blog list korang. Boleh tengok kat sini
3. Buat 1 post/entry pasal giveaway ni kat blog korang, n letak skali gambar kat atas tu dalam entry korang. Letak skali url giveaway tu kat entry korang. senang sket kalo readers korang nak join.
4. Bila dah siap entry tu, jangan lupe silalah tinggalkan komen n url entry giveaway yg korang join kat blog dia.
5. Tadaaa!! kalo dah siap, korang tunggu jela update dari Fawa tu. Kan ke korang dah jadi follower dia tu, so senangla nak tau update dari dia.

Thursday, February 25, 2010

To realize...

To realize the value of ONE YEAR,
Ask a student who failed his or her final exam.

To realize the value of ONE MONTH,
Ask a mother who gave birth to a premature baby.

To realize the value of ONE WEEK,
Ask an editor of a weekly magazine.

To realize the value of ONE DAY,
Ask a daily wage laborer who has six kids to feed.

To realize the value of ONE HOUR,
Ask the lovers who are waiting to meet.

To realize the value of ONE MINUTE,
Ask a person who missed his or her train.

To realize the value of ONE SECOND,
Ask the person who survived an accident.

To realize the value of ONE MILLISECOND,
Ask the person who won a silver medal in the Olympics.

AND

To realize the value of this precious LIFE,
Ask the person who is now six feet under!

credit to Saiful Islam

Wednesday, February 24, 2010

Halal Food Issue

Hi Readers..

Kindly help me on this issue..

I've 1 situation:

Ade orang ni dia ade order food for CNY celebration.Caterer cakap food tu halal.but dalam menu lain, ade jugak bende2 xhalal.Then how?

Tuesday, February 23, 2010

Pinky!

Congrats Shaz & Term!

 

Wedding yang aku pegi ni dekat je. Kat Dewan Serbaguna Lembah Keramat. Rasa cam mini reunion FTMK je masa pegi wedding Shaz. Ramai jugakla member 1 fakulti datang situ.

Shaz ni ex-roommate aku masa kat UTeM. Peminat pink yang tegar. memang dah expect wedding dia pun akan kaler pink. Thats why la aku datang pun pakai baju ade unsur2 pink.hehe.

Selamat berbahagia Shaz & Term :)

Friday, February 19, 2010

Musim kawan2 kahwin & tunang

Uisshh..banyaknye sawang2 n habuk2 dah melekat kat blog aku ni. nampak sangat dah lama xblogging. Last week aku busy sket dengan kerja. Pastu dengan terlupa nak bayar bill internet ni.kena potong 1 minggu.hehehe
sebab tula senyap sunyi je.

Since last week pun cuti sangatla panjang sebab Chinese New Year, ramai jugakla kawan2 aku ni ake 1 step ahead. Ade yang bertunang n ade jugakla yang dah berkahwin. Alhamdulillah..

Jom kite tengok sape2 yang dah kahwin n tunang tu.

14 Feb 2010

 - Buddy & husband -

 
- buddy, husband & Heroes 9903 -

Buddy ni kawan aku masa sekolah kat STF. dia ni kembar but dia yang kawin dlu. kembar buddy, uderq xtaula bile.maybe bakal menyusul.hehe..sorila buddy, aku xsempat datang wedding ko.


- ika -

 
- ika & hafiz -

Ika @ my BFF ni pun dah bertunang masa CNY aritu dengan pilihan hati dia, Hafiz. Gambar2 tunang dia adalah sangat cantik. rasa cam tengok gamba orang kawin la plak.hehe..kalo korang nak pkai photog untuk engagement ika ni, boleh terjah link ni.

 
- Ed & Ayu -




- my ex-classmate -

Ayu & Ed ni pun member 1 kelas aku time belajar kat UTeM. Sweet je tengok gambar diorang. Cantik color purple diorg tu. I like!! heheh :) InsyaAllah aku datang time kat rmh ed nanti.


15 Februari 2010

 
- Syura -



- Syura & Jam -

Syura & Jam ni pun my ex-classmate kat UTeM. Panjang jodoh korang ni. time blaja slalu xnak mengaku dah couple. asyik cakap teman tapi mesra je.hehehe.. Syura nampak sangat cantik masa kahwin. Kuasa makeup sangat hebat

Weekend ni pun aku ade lagi satu wedding invitation from Shaz (my ex-roommate kat UTeM). Kalo xde pape aral, sampaila aku.lagipun dekat je.Dia buat kat area ulu klang.

- Shaz & Term -

Cuba korang tengok, mostly theme diorang adelah merah. em, CNY mood

** Updates: 8 April 2010 **

Mazni n Wan's Engagement



Cantik gambar tunang diorang ni. I like!! :) Kalo xsilap la,mazni ni tengah tunggu masa je nak nikah. She also 1 of my classmate masa kat UTeM. 

Congrats korang!!! Semoga berbahagia sehingga akhir hayat. Aku rasa happy je tengok kawan2 semua dah btunang n dah kahwin.


When is my turn?
em... ask Him la!!! hahahah ;p

p/s: gambar2 ni hasil penculikan kat facebook diorang.hehe.sori ye kawan2.

Wednesday, February 10, 2010

Tutorial: Sticky Mode Entry

Hari ni aku nak share dengan korang macam mne nak buat sticky mode entry. Sticky Mode entry ni akan ade kat bahagian atas skali selama beberapa jam/hari (boleh set sendri) macam entry baby Ammar tu.

1. First skali korang buat je entry macam biase. letak la gamba n text yang korang nak.


2. Pastu publish macam biase.
3. Pastu buka balik entry tadi kat dashboard n Edit.



4. Kat bahagian scheduled at tu korang letakla bape lama korang nak entry tu jadi sticky mode. edit bahagian date n time.
5. Pastu publish lg skali.

Tuesday, February 9, 2010

Direction to Umbai Ikan Bakar

 

Hopefully direction ni boleh membantu sape2 esp Shakir (orang yang bertanye) yang tengah cari map nak pergi Umbai Ikan Bakar.

1. Masuk Exit Tol Ayer Keroh. Straight sampai jumpe 1st Traffic Light (Traffic Light MITC).
2. From Traffic light kat MITC tu memang dah ade signboard pegi Umbai.
3. Then, belok sampai jumpe Seri Negeri. Turn right kat 1st simpang after Seri Negeri tu n straight je sampai jumpe landmark2 yang aku dah letak tu (JPJ, Duyung, Perigi Hang Tuah).
4. After simpang perigi hang tuah, ade T-Junction.
5. Belok kiri sampai jumpe traffic light.
6. Amik simpang sebelah kanan n jalan straight sampai jumpe Esso.
7. Esso tu memang betul2 depan simpang nak masuk Umbai.

Ikan Bakar Parameswara ade kat ujung jalan masuk Umbai. Memang dari jauh nnt akan nampak signboard Parameswara tu.

Anda Prihatin? Bantulah Adik Ammar

This is sticky mode entry. Please scroll down to read others

Baru2 ni aku ade terbaca pasal Nuffnang Charity Project – Baby Ammar kat page Nuffnang. Simpati sangat dengan ape yang berlaku kat adik Ammar ni. Dia menderita sejenis penyakit jantung Patent Ductus Arteriosus (PDA) since lahir lagi dan dia memerlukan pembedahan. RM 12 000 diperlukan untuk pembedahan tu.



Jumlah RM 12 000 tu amat besar untuk ditanggung oleh ibu Ammar yang juga merupakan seorang suri rumah sepenuh masa n mempunyai 5 orang anak. Kalo korang nak tau lebih lanjut, bolehla korang baca blog ibu Ammar ni untuk mengetahui dengan lebih lanjut keadaan adik Ammar.



Kalo korang xde banyak duit pun, RM1 pun boleh je kalo korang nak dermakan kat adik Ammar. Sekurang2nye dengan RM1 korang tu dapatla jugak meringankn beban ibu Ammar. Korang boleh bank-in kn derma ikhlas korang kat Asmaniza Mohamad Kamal – 514093114912 (Maybank) 

Segala jasa baik n niat murni anda amatlah dihargai

Monday, February 8, 2010

Friendship Contest


Rules
  • gambar mestilah gambar korang dgn mmber2 korang.xkesah la brpe org pun tp jgn r smpai 1clas plak...hehe (nnti dh mcm classmate contest plak)
  • paling penting msti original ok,jgn copy kt tenet plak....klu nk edit2 pun suke ati la tp msti menampakkn "FRIENDSHIP" tu.
  • hah!!! lg 1 plz la letak banner kt atas ni ye kt blog korang,bleh mempopularkan cik mar&kwn2 !!!hahaha (sengal je bunyi) xtually tuk meramaikn blogger tuk join,senang ckit nmpk.
  • pastu klu nk follow blog cik mar ni, follow la.tiada paksaan ok. tuk memudahkan korang tau keputusan & persaingannye nnti better r follow,senang nk tau any progress about this contest.
Tarikh Tutup: 10 FEBRUARY 2010
 ***********************************************************************************
- ika, dila, dayang, farah, noddy n saya -

Kitorang dah bkenalan n bkawan since mula2 masuk UTeM (universiti kitorg). After orientation week, kitorg duduk kat hostel yg sama --> Rumah Kedai Taman Tasik Utama. Kat rumah kedai tu, kitorg duduk cam dorm je. xde bilik2. so, katil2 kitorg ni rapat antara 1 sama lain.

Biasenye, katil aku n farah jadi tumpuan diorg ni kalo nak melepak sebab ade toto farah yang sangat best.kadang2 borak2 kat situ sampai rasa ngantuk n terlelap skali.hahah..boleh x nak rewind masa tu? Macam2 cite keluar dari mulut masing2 kalo dah bkumpul kat katil kitorg tu. xpenahnye nak senyap.

Antara kitorg berenam, dila yang paling tua n diorg panggil dila 'Along'. Dia memang bertanggungjawab n sedikit tegas. Tapi AWAS! dia suka buat macam2 memek muka kalo tengah bcakap.

Dayang plak sangat suka bercakap. Bile dia tengah cakap, dia suka kelip2kn mata dia ala2 baby doll.I like dayang! Kalo korang nak tau, Dayang ni rajin mjahit. Dia ade jual craft. Kalo korang nak tengok, pegi je la terjah blog dia.

Ika sangat suka makan mangga muda bersama Cole' (btul ke ni? pencicah yg ade kicap ,lada n gula sket). kadang2 aku join sekaki dia makan sbb aku suka gak makan mangga muda yg masam2 tu. sedap.nyam2 :)

Farah ni bedmate aku mase kat rumah kedai. sedap btul tdo atas tilam blapikkan toto dia yang sangat lembut tu. tapi skrg ni, dia sangat2 bz jd engineer smpai kitorg lom jumpe lagi Angle dia yg suci murni tu.hehe

Last but not least, Noddy!! My assignment partner.setiap kali ade assignment kitorg buat same2 n akan pujuk2 muiz masuk dalam group kitorg.

Baru2 ni kitorang ade pegi bcuti kat Pulau Redang. Gambar kat atas tu time kitorg baru lepas pegi snorkeling kat Marine Park, Pulau Redang. Best gile!!! Rasa cam nak pegi lagi. Percutian 3 hari 2 malam tu macam xcukup je untuk kitorang.rasa cam nak pegi bcuti lagi. Boleh dikatakn tiap2 hari kitorg update cite masing2 kat email. Thanks to email technology sbb boleh hubungkn kami berenam setiap hari :)

Sunday, February 7, 2010

How to protect your password?

The best way to protect your password or have privacy while surfing ... sure can work :)

No one can see your password or whatever you're typing. wow!! peeewiiitt... ;p
 

No one can see whatever you are typing and whatever you are surfing!

And the ultimate is....



Wow!maybe you can apply this method while you're surfing. I got this photos from 4wd email.

Wednesday, February 3, 2010

Nyam-nyam

Ingatkn nak sambung buat entry semalam, tp internet lembap plak semalam. Orait, kali ni aku sambung journey yang xseberapa ni dengan jalan2 petik strawberry.

Esoknye pagi2 (hari ahadla) b4 trun dari Cameron, kitorang singgah dlu beli2 fresh vegetables kat Kea Farm. Kea Farm ni lebih kurang 10 minit dr Brinchang.Kalo korang nak pegi, ikut jalan yang nak pegi Ipoh. Banyak gila fresh vege kat situ.tapi kalo korang nak beli, pegila survey2 dulu kat semua kedai. ade yang offer sampai 20 bungkus for RM10!!

Murah gile sayur kat sana.Fresh flower pun ade banyak kat sana. u can find roses, lavender, bunga sundal malam (yang dalam cite pontianak tu) n etc..Fresh fruits pun banyak jugak..no photos la time kat sana. tangan ni kiri kanan full dengan plastic bag.

Lepas dah borong2 sayur, kitorang singgah balik kat Galleria Time Tunnel. Kan kat previous entry, aku ade cakap pasal Strawberry Farm yang kat sebelah galleria tu kn. Cam excited gile nak petik2 strawberry tu. 1st time la katekn.slalu beli je.hahaha

Kalo korang masuk 4 org, knela bayar RM30 for 1kg strawberry.Kalo 2 orang, kne bayar RM20 for 0.5kg. Merah2 strawberry kat situ.pekerja2 kat situ tolong kitorang cari yang betul2 masak n merah2.

 

  
- merahye.. -

 
-jom petik stoberi -

Tuesday, February 2, 2010

~ Cinta Ini ~


Betapa Engkau Menyintai
Agungkan Aku Bagai Seorang Puteri
Selalu Kau Puja Diriku Ini
Melayang Aku Tak Memijak Bumi

Namun Terkadang Ku Rasakan
Apakah Sikapmu Tak Berlebihan
Aku Wanita Tak Sempurna
Bukan Sekilaunya Batu Permata

Marilah Bersama Jalani Cinta Kita Apa Adanya
Saling Mengerti Dan Sudi Menerima
Kita Manusia Biasa
Marilah Menjaga Kesucian Cinta Rahmat Yang Kuasa
Saling Berpadu Hati Untuk Berdua
Dalam Dakapan Mesra

Nikmati Suka Berbagi Duka
Seiring Denganmu Aku Bahagia
Genggam Jemari Dan Berjanji
Setia Selamanya Sampai Akhir Nanti

p/s: I love this song very much!! The music n lyric was great

Monday, February 1, 2010

I Love Tea!

After pegi Time Tunnel, kitorang turun kejap kat Tanah Rata. Because I'm a Tea Lover, xsahla kalo xsinggah kat Ladang Teh. Kitorang pegi Cameron Valley. Luas giler Ladang Teh ni. Macam mne la diorang keje petik daun teh ni ek? mesti jenuh nak pusing 1 ladang yang besar ni.

 
- in front of Cameron Valley -



- ini dia ladang teh -



  
- Fresh! I'm a nature lover :) -


Weekend Getaways - Cameron Highlands

Hari sabtu yang lepas, kitorang 1 family pegi short vacation kat Cameron Highlands. It was a great journey for me. Jalan nak naik pegi Cameron memang mencabar. Tapi bestla jugak sebab jalan dekat lereng2 gunung. sejuk je mata ni tengok pokok2 hijau n air terjun. For nature lover, u should come here :)

After check in, kitorang pegi Galleria Time Tunnel --> 5 minutes driving from Brinchang City. Kat situ korang boleh la tengok barang2 lama . ade mesin jahit,iron lame, barang mainan zaman dulu2. mebi ade yang korang xpernah tengok pun barang tu.

Tengok jela gamba2 ni (pics will tells 1000 stories)

 

  
- bubu tangkap ikan -

  

  
- bar counter -
- Cash Register -


 
- iron baju -

- sila2 minum :) -

 
- keciknye skuter ni. xmuat la plak.hehe -
- 'Atuk'  Orang Asli nak pegi menyumpit -


Dekat Galleria Time Tunnel ni ade jugak Strawberry Farm. Korang boleh datang sini kalo nak rasa petik buah strawberry sendri. Later2 la aku cite.

Dekat sebelah  Galleria Time Tunnel ni korang boleh jugak cuci2 mata tengok bunga2 n cactus. If korang datang hari sabtu, korang bolehla beli2 bunga,cactus n roses at affordable price kat pasar malam. Pasar malam btul2 kat Brincang.

...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.