Monday, March 29, 2010

Ulser Mulut ke Mata Ikan?

Korang panggil Ulser Mulut ke Mata Ikan?

- pic from Google -

Aku kena ulser sekarang ni. Aduyai!! sakit n pedih. Dahla kena kat mulut bahagian atas tu. Nak makan n minum rasa pedih gile ok :(

Pegi check kat peti ais nak tengok la kot2 ade bonjela, tp xde pun. So, before pegi ofis tadi aku letakla garam kat situ.Arggh!! menitik2 air mata ni tahan sakit.

Ade orang cakap jangan makan food yang spicy,masam sebab kat bahagian yang kena ulser tu confirm rasa sangat sakit n pedih.

Ni ade tips sket aku nak share dengan korang:
1. Letak ais kat bahagian yang sakit tu. Konpem korang rasa kebas kat bahagian situ
2. Letak bonjela.Boleh beli kat farmasi. Kalo korang xkenal bonjela tu camne, tanye je pharmacist kat situ 

- pic from Google -

3. Minum air banyak2.

Kalo korang tahan rasa sakit, bolehla try letak garam kat situ. so far, bila letak garam lagi cepat ulser tu baik.tapi korang kena tahanla.heheh ;p

Kalo nak details lagi boleh refer kat My Health Portal . Banyak info2 kesihatan yang berguna untuk korang kat situ.

4 comments:

a d r e y n i e e l i s y a said...

yup!!
letak garam jew mmg cpt baik lah...

tp..ya ampun!!
menahan la cmana sakitnya

stormz said...

@a d r e y n i e e l i s y a: mmg pn.mleleh2 air mata ni tahan skt td

kenwooi said...

i call it ulcer.. and i hate getting it.. drink more water =)

kotakFikir said...

pgil netup(mletup)..hehe..klu kt bibir,bibir netup..trgnu nye bhse la..sbb die kuar mse cuaca panas..mmg kne minum byk air..=)

...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.