Wednesday, April 21, 2010

Jom Hilangkan Stress Kerja

- image from Google -

Tipula kalo korang xpernah rasa stress kan time kerja/study tu..Aku dah pernah rasa macam manenye stress time belajar n stress time kerja. Kalo time belajar tu bila part dah nak hantar projek/exam memang betul2 menguji perasaan betul. Kalo xdapat kawal stress tu memang kepala ni boleh sakit sesakit2 nye. Rasa cam nak kena migrain pun ade --> padahal aku xtau pun rasa migrain tu camne.ehheh ;p

Time tengah kerja ni pun sama jugak. Dateline dah dekat, tapi kerja still banyak xsusut2. Memang tertekan la dibuatnya. Tambah lagi dengan perangai2 orang sekeliling yang cam hampeh, lagi la stress gila!

Tadi aku ade baca tips nak hilangkan stress ni kat Gua.com.my, so ni aku nak share sikit la dengan korang.

1. Cuci Muka: Kalo korang dah rasa penat mengadap pc je, apa kata korang bangun jap n jalan pergi kat toilet. Basuh2 muka sikit biar rasa segar.

2. Baca Kisah2 Lucu: Kalo memebr2 korang ada forward email yang mengandungi cerita yang kelakar,lawak yang lucu tu, bolehla korang baca. Kalo korang dah baca tu,confirm korang akan tergelak n ketawa terkekeh2. So mestila ada sket2 stress korang yang akan hilang.

3. Berborak dengan rakan: Korang boleh jugak luangkan sket masa berborak dengan orang sebelah atau kawan2 yang lain. Sedikit sebanyak boleh jugak kurangkan stress korang. Tapi janganla korang borak sampai boleh ganggu orang lain. Nanti diorang yang dapat stress plak.heheh ;p

4. Pergi Kafe/Pantry: Lepas korang dah penat bekerja/study krang bolehla pergi kafe/pantry untuk mengisi perut. Kalo perut korang lapar lagi la boleh tambah stress tu. So better isi perut tu, then baru sambung balik kerja/study

5. Berjalan seketika: Kalo korang still rasa stress jugak, apa kata korang pergi round2 ofis/hostel korang kejap. Sambil jalan2 tu dapatla jugak hirup udara luar. banyakkan tengok pokok2 hijau. ana la tau kot2 tengah korang jalan tu korang leh jumpe someone yang dapat hilangkan stress.Lagi bagus camtu.

No comments:

...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.