Sunday, May 30, 2010

Wong Solo Ayam Bakar @ Bangi

Hari Jumaat haritu kitorang 1 family pergi makan kat Wong Solo Ayam Bakar dekat Bangi. Restoran ni terletak kat belakang Ariani. Restoran ni jual Indonesian Cuisine cam Nasi Ayam Penyet, Pecal Lele, Gado-gado and etc..

So,kitorang try amik set 1 Medan. Ada nasi putih, ayam penyet, tauhu + tempe goreng,kangkung goreng belacan n mineral water. Pastu kitorang amik Sotong goreng n my sis try jus alpukat (avocado).


Luas jugak restoran ni. Masa kitorang datang ni still xramai lagi orang yang makan kat sini. Kalo korang nak makan duduk bersila pun boleh. Ada tikar n meja disediakan untuk korang rasa makan bersila.


Ni dia jus Alpukat (Avocado). Kalo korang xkacau before minum tu rasa cam pahit2 sikit kat hujung tekak tu. Better korang kacau dulu biar karamel kat tepi gelas tu sebati dengan jus. Baru rasa best. xTerasa sangat pahit. My sis try jus ni sebab dia ada baca kat 1 of my novel. Dia cakap macam sedap je.

Ni ayam penyet. Ayam kampung yang digoreng dengan rempah2. Pastu dipenyekkan/di ketuk. Ada sambal lada, salad n timun skali dalam pinggan tu. Kangkung goreng belacan pun sedap jgak :)

Ni Cumi/Sotong goreng tepung. Rasa pun sedap n rangup. 1pinggan tu cam xcukup untuk kitorang.hehehe :) Yang kat belakang tu ada tauhu n tempe goreng yang boleh dimakan camtu je or cicah dengan sambal kicap.

Food yang kitorang makan ni semuanya kering2. Kalo korang xreti makan kering2, bolehla order side dish yang ada kuah2. Kalo x nanti melekat kat tekak tu.

If korang nak tau lebih lanjut, boleh je check kat website Wong Solo Ayam Bakar untuk tau menu n pasal restoran ni.

Saturday, May 29, 2010

.: Resepi Hari Ini: Nasi Lemak :.

- hasil penculikan dari Google -
Bahan-bahan:
Nasi 
  • 4 cawan beras
  • 1 kotak kecil santan
  • 2 biji bawang merah, putih n 1 inci halia (ditumbuk)
  • 1 helai daun pandan
  • 4 cawan air
  • Garam secukup rasa

Sambal
  • 20 biji cili kering (dikisar)
  • 4 ulas bawang merah (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 1 keping asam keping
  • 1 genggam ikan bilis (ditumbuk)
  • Gula n garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara Memasak:

Nasi
  1. Masukkan semua bahan seperti masak nasi biasa je :)
Sambal
  1. Panaskan minyak.
  2. Masukkan bahan2 kisar dan ikan bilis.
  3. Masukkan ikan bilis dan asam keping
  4. Masak sehingga minyak naik ke atas.
  5. Masukkan garam n gula secukup rasa

~ SELAMAT MENCUBA ~

Friday, May 28, 2010

Kucing dicuci mesin basuh terselamat

SYDNEY: Seekor anak kucing Parsi mengejutkan pemiliknya apabila ia keluar dari mesin basuh dalam keadaan terhuyung-hayang selepas 'dicuci' mesin terbabit.

Brendon Rogers, dari Manly Vale, berkata, Kimba, berusia empat bulan dan berbulu putih lebat, mungkin memanjat mesin apabila pintu hadapan dibuka dan bersembunyi dalam baju kotor, tanpa diketahui bapanya, Lyndsay, yang menghidupkan mesin itu. Mereka terkejut apabila membuka pintu untuk menarik keluar baju mendapati Kimba ada dalam mesin basuh itu.  (sumber: Berita Harian)


 Isk..isk..iskk..siannya kucing tu. Mesti kepala dah tingtong dok dalam mesin basuh tu.


Thursday, May 27, 2010

Rajinnya Aku Hari ni

Wah2..title entry cam xboleh blah la pulak. Macam memuji2 diri sendiri.hahahahah
Ops..mesti korang xpaham kan?

Pagi tadi dengan rajinnya aku masak breakfast sendiri. Bukan untuk aku sorang je tau...tapi untuk orang2 kat department aku. Tiap kali orang masuk pantry je, aku offer diorang makan hasil kerajinan aku masak pagi tadi.

Mula2 pakat dengan sorang akak ni just nak masak untuk kitorg berdua je. Tapi cam xsedapla plak nak bawak untuk 2 orang je,so aku pun masakla lebih sket. Dapatla jugak orang lain merasa.

Eh2, lupa plak nak bagitau korang aku masak ape pagi2 tadi. Aku masak nasi lemak :)

- hasil penculikan dari Google -

Gambar nasi lemak yang aku masak xsempat nak snap sebab laju je habis :) Ni 1st time ok aku masak kasi orang ofis rasa. Respon memang bagus. diorang cakap sedap.hehehe :)

Tuesday, May 25, 2010

SweetChat @ Mines

This is my 1st time makan kat Sweet Chat Cafe. Weekend haritu pergi Mines jap nak beli barang, then suddenly ternampakla banyak banner Sweet Chat Cafe tergantung kat tepi2 eskalator. Pastu terus teringat entry Ayuthesun pasal cafe ni.

DSC01094
- Sweet Chat Cafe -
My sis dah kelip2 mata nak pergi try kat situ. So,kitorang pergi jela breakfast+lunch. Selesa jugak makan situ. Lagipun masa tu xramai orang lagi. Kitorg decide nak makan kat luar je sebab boleh dok mengadap cruise yang lalu lalang kat situ.

DSC01094

We tried Ice Lemon Tea, Chicken Salad Sandwich,BBQ Chick 'N' Cheese Meltie n Durian pancake as our dessert. Nyum2..Semua sedap2 :)

DSC01094
- BBQ Chick 'N' Cheese Meltie -
Roti dia rasa sangat sedap. Can't described.heheheh ;p Kena makan time panas2 baru rasa cam walla!! best2..cheesie..Siap ade nachos skali.

Ops..kalo sape xtau nachos tu pe, dia cam kerepek jagung.

DSC01094
- Chicken Salad Sandwich -

Sandwich ni pun sedap jugak. Tengok cam portion dia sket je tapi mampu buat perut korang rasa tersangat kenyang :) Dalam salad tu ada chicken, celery, telur rebus, timun, tomato etc..

DSC01094
- Durian Pancake -

Durian pancake ni pun sedap jugak. Nyam2..terbayang2 lagi rasa pancake ni. Rasanye aku pernah perasan durian pancake camni kat page Ayuthesun dengan Kancilbiru.Tapi Kancilbiru bukannye beli kat Sweetchat.

DSC01094

Dalam pancake tu ada cream n durian. Memang rasa sedap sangatla esp kalo pencinta durian cam aku ni yang makan.

Mesti korang rasa terliur tengok gambar2 ni kn??

Sunday, May 23, 2010

Shahir Juara AF8

 - kredit to Berita Harian -

Seperti yang dah dijangka ramai, akhirnya Shahir berjaya menjuarai Akademi Fantasia 8 (AF8). Dengan membawakan lagu single terbaru Kebahagiaan Dalam Perpisahan yang bakal hit dan lagu Biru mata hitam ku dari Wings, dia berjaya membawa kedua2 lagu dengan bagus sekali. Arrangement lagu pun bagus :)

- kredit to mStar -

Adira pula mendapat tempat kedua dengan membawakan lagu single Ku Ada Kamu dan lagu dari Dato' Sheila Majid, Tiru Macam Saya.

 - kredit to Murai -

Bila dah tinggal Adira dengan Shahir je, aku rasa dah xkesah sangat sape2 pun antara diorang ni yang dapat no 1 n 2 sebab diorang berdua ni memang bagus pun. Vokal bagus, suara sedap, rupa ada n yang penting ramai peminat.

Tempat ke-3, Daus, 4- Maulana n 5- Iwan.

Akhirnya persoalan tentang siapa Juara AF Pilihan Hati Korang telah terjawab malam tadi.

 Kebahagiaan Dalam Perpisahan

Tak perlu ucapkan sepatah kata
Kerna lantang terbaca dari muka
Kau dan daku sudah tiada
Keserasian di jiwa
Mungkin magisnya sudah hilang

Tak perlulah kita mencuba lagi
Betulkan kesilapan perhubungan ini
Bila setiap perbincangan
Menjadi perbalahan
Manakah agaknya cinta kasih

Chorus
Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar di sinar suria
Bila sudah kering pasti akan gugur

Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan

Usah titis air mata kau tangiskan
Ku dah cukup menampung selautan
Begitu lama ku pendam
Tapi hanya berdiam
Kerna cuba menafi realiti

Ulang Chorus
Kebahagiaan dalam perpisahan
 - lyric kredit to 1liriklagu -



Saturday, May 22, 2010

Juara AF Pilihan Hati Korang?

Eventhough AF8 ni rasa2nye dah kurang orang yang menonton, tapi still ada lagi peminat2 yang sentiasa menonton dan menyokong rancangan ni.

Malam ni final AF8 kat Stadium Putra. Siapakah agak2nye juara pilihan hati korang?

-kredit to Murai -

Friday, May 21, 2010

Muka seperti Makhluk Asing


CANNES - Muka satu pasangan kembar yang merupakan pelakon televisyen terkenal di Perancis, Igor Bogdanoff dan Grichka Bogdanoff kini kelihatan seperti wajah makhluk asing
yang kerap disiarkan dalam filem dan televisyen, lapor sebuah akhbar semalam.
Pasangan kembar itu sebelum ini popular semasa berlakon dalam siri fiksyen sains Temps X pada 1980-an sebelum menjadi peminat pembedahan plastik. sumber: Kosmo

Diorang ni peminat sejati plastic surgery. Kalo korang nak tengok lagi muka2 diorang ni,klik la link ni:  Gambar Igor Bogdanoff dan Grichka Bogdanoff

Muka dah elok2 Allah kasi, diorang boleh lagi nak ubah sana sini. Last2 camni la hasilnye sebab xbersyukur dengan ape yang Allah dah kasi.

Kalo nak baca pasal ni, bolehla korang baca kat sini: Kosmo|Muka Seperti makhluk Asing

Korang suka ke dengan plastic surgery ni??

Monday, May 17, 2010

Who Will Win the World Cup?

Nampaknye demam World Cup dah nak bermula. Tinggal beberapa hari je lagi n aku tau korang2 yang peminat fanatik ni memang xsabar2 nak stay up sampai lewat malam sebab nak tengok pasukan2 pujaan hati korang bermain.

Aku xdela minat sangat dengan bola sepak ni. Tapi kalo dah ada depan mata, memang aku akan tengok la sampai habis.

Rasa2nya last world cup yang aku tengok masa aku kat sekolah menengah (previous world cup la b4 Africa ni). Masa tu tengok dengan memeber2. Kitorang sanggup balik prep awal semata2 nak tengok. Kalo xsilap, masa final world cup, warden kitorg kasi permission kitorang tengok. Xpayah pegi prep malam. Huhu..seronok giler2.

Rasa2nye World Cup kali ni Brazil menang kot. Pasukan Brazil memang ade potensi untuk menang. Diorang memang hebat n ade style :)

Oh ye kawan2, sekarang ni ada promosi barang2 Adidas. Kalo korang terasa nak beli n nak tau pasal produk2 ni, boleh la tengok details kat sini ye: http://projectalpha.com.my/promo



Jom layan tengok Project Alpha S2:

Ep 26/49



Ep 27/49




Ep 28/49





Project Alpha is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS.

.: Resepi Hari Ini: Kerabu Mangga :.


Bahan-bahan:
  • 1 biji mangga muda (dihiris halus)
  • 1 biji bawang merah (dihiris)
  • 5 biji cili padi (dihiris)
  • Sedikit belacan (dibakar)
  • Sedikit jus limau nipis
  • Gula dan garam secukup rasa

Cara-cara:
  1. Campur semua bahan dan gaulkan.
  2. Boleh dimakan macam tu je or makan dengan nasi.

Sunday, May 16, 2010

Selamat Hari Guru

 - pic from Google -

I'm happy that you're my teacher;
I enjoy each lesson you teach.
As my role model you inspire me
To dream and to work and to reach.

With your kindness you get my attention;
Every day you are planting a seed
Of curiosity and motivation
To know and to grow and succeed.

You help me fulfill my potential;
I'm thankful for all that you've done.
I admire you each day, and I just want to say,
As a teacher, you're number one!


Happy teachers day to all my teachers from Skbb2, STF,Johore Matriculation College and UTEM. You're my inspiration :)

Friday, May 14, 2010

Hari Belia 2010 Putrajaya


Jom Kita beramai2 memeriahkan Hari Belia 2010 di Putrajaya. Macam2 event yang ada. Tadi masa lunch aku pergi sana jalan2 nak tengok apa yang ada. Pameran, booth jualan baju2,food, handphone fair, pc fair, career fair ada kat sana. Aktiviti2 sukan pun ada.

Parking korang jangan risau. Ada lebih 30,000 parking disediakan. Yang aku perasan since semalam diorg tengah siapkan parking kat area depan Putrajaya Sentral n kat depan tasik yang bertentang dengan Masjid Besi tu.

Champion

The average runner runs
until the breath in him is gone,
But the champion has the iron will
that makes him carry on.

For the rest the average runner begs
when limp his muscles grow,
But the champion runs on leaden legs,
his courage makes him go.

The average man's complacent
when he's done his best to score,
But the champion does his best,
and then he does a little more.


** Go..go..Malaysia ---> Badminton!!

Wednesday, May 12, 2010

Bloggers, Check Your Personality

Mengikut institut Jepun yang dah pernah buat research pasal jenis2 darah ni, ada certain personality traits korang yang match dengan jenis darah. So kalo korang tau darah korang tu jenis pe, better korang teruskan baca entry ni.

  • Darah O: You want to be a leader, and when you see something you want, you keep striving until you achieve your goal. You are a trend-setter, loyal, passionate, and self-confident. Your weaknesses include vanity and jealously and a tendency to be too competitive.
  • Darah A: You like harmony, peace and organization. You work well with others, and are sensitive, patient and affectionate. Among your weaknesses are stubbornness and an inability to relax.
  • Darah B: You're a rugged individualist, who's straight forward and likes to do things your own way. Creative and flexible, you adapt easily to any situation. But your insistence on being independent can sometimes go too far and become a weakness.
  • Darah AB: Cool and controlled, you're generally well liked and always put people at ease. You're a natural entertainer who's tactful and fair. But you're standoffish, blunt, and have difficulty making decisions.
So, korang darah jenis pe? Ada x ciri2 personaliti tu kena dengan peribadi korang?
Kalo ada, kiranya research yang orang jepun buat ni betul la.

- ni rupa bentuk sel darah korang -

Ape?nak tau jenis darah aku ke?hehehhe ;p

Aku darah O +ve. Ciri2 yang aku mention kat atas tu memang kena sangat la dengan aku ni. Memang nak jadi leader. N bila aku rasa nak sumting, aku akan usahakan sampai dapat. Aku ade jugak self confident tapi xdela over sangat. Tendency to be too competitive --> ni kira cm ade jugak kat aku. Disebabkan aku ni darah O, so bolehla kau dermakn darah kat korang2 yang darah A, B, AB & O. Tapi orang yang ade darah O je boleh dermakan kat aku. Aku adalah penderma universal :)


Korang darah jenis ape plak?

Penjara Paling Mewah di Dunia

"OSLO - Penjara Halden di Norway dianggap paling mewah di dunia kerana ia dilengkapi bilik air dan tingkap tanpa jeriji besi serta mempunyai lukisan bernilai AS$1.4 juta (RM4.4 juta), lapor sebuah akhbar semalam.
Pembinaan penjara bernilai AS$ 22.2 juta (RM71.1 juta) itu mengambil masa 10 tahun untuk dibina dan digambarkan sebagai penjara paling berperikemanusiaan di dunia untuk 252 penghuninya.
Menurut beberapa pegawai penjara itu, setiap penghuni disediakan sebuah bilik persendirian lengkap dengan peti sejuk mini, televisyen skrin rata, sebuah bilik air mewah dan tingkap tanpa jeriji besi."

wow!penjara pun ade gak yang mewah camtu. Agak2nye banduan kategori pe yang boleh masuk dalam tu ek?

Korang leh baca kat kosmo: Penjara paling mewah di dunia

Monday, May 10, 2010

Kenapa Saya Mahu Diterjah Eyriqazz


Dah lama sebenarnya aku baca blog Eyriqazz ni. Mula2 perasan dia tinggalkan link kat shoutbox aku. Daripada just jenguk2 je blog dia tu sampaila aku terus melekat kat blog dia. Tiap2 kali bukak pc, Eyriqazz.com adalah antara blog yang awal2 aku baca.

Banyak info2 yang berguna aku dapat daripada blog dia. Hopefully Eyriqazz pick blog yang xseberapa ni untuk diterjah. Maybe dia boleh kasi idea/komen2 sket pasal blog aku ni.


Antara entry2 yang aku suka kat dalam blog Eyriqazz:

Apa kata korang join aku vote Eyriqazz for Guest Blogger Project Alpha Season 3. Aku rasa dia ni 1 of the contestant yang seswai untuk feature in next season.

Must Read: Important Tips to bloggers

Here are some important tips that I want to share with all of you.


  • Answer the phone by LEFT ear.
  •  Do not drink coffee TWICE a day.
  •  Do not take pills with COOLwater.
  •  Do not have HUGE meals after 5pm.
  •  Reduce the amount of OILY food you consume.
  •  Drink more WATER in the morning, less at night. 
  •  Keep your distance from hand phone CHARGERS.
  •  Do not use headphones/earphone for LONG period of time. 
  • Best sleeping time is from 10pm at night to 6am in the morning. 
  •  Do not lie down immediately after taking medicine before sleeping. 
  •  When battery is down to the LAST grid/bar, do not answer the phone as the radiation is 1000 times.

 - pic from Mr Google -

Hati Rasa Berdebar-debar

Xtaula kenapa dengan hati aku pagi ni. Rasa cam berdebar2 la plak. Nak dapat kerja baru ke?

okla..bye :)

Tuesday, May 4, 2010

Tak sabarnya nak dapat 1st Cek Nuffnang

Akhirnya berjaya jugak aku cash out kan earnings from Nuffnang last week. Kalo xsilap la aku dah register dengan Nuffnang ni dekat 1tahun. Tapi baru2 ni je aktif sket berblogging and earnings naik :)
Visitor pun yang banyak datang from GengBlogger and Innit. Yang datang through search engine pun ramai jugak. Ni yang buat aku rasa cam nak optimize sket blog ni. Maybe nak adjust sket header and sidebar.

Ni pun hasil korang2 yang datang blog aku jugak. Tanpa korang, earnings aku xnaik jugak. Aku rasa kalo dah dapat cek tu nanti, rasa2nya nak buat giveaway la.

Apa kata korang suggest sket giveaway/contest yang rasa2 nya korang suka nak join. Aku xpernah lagi buat pape giveaway/contest kat blog ni.

 - pic from Google -

Ape suggestion korang?

Monday, May 3, 2010

Gathering with BFF

After several months planning this and that, finally last satuday dapat juga kitorg jumpe ramai2 kat Sunway Pyramid. Ika je yang xdapat join kitorg sebab terlampau busy and on that day plak dia ada family day. So, xboleh nak kacau dia la.

So, ni la muka2 happy kitorg bila dapat jumpa sama2 :) Bukannya senang nak jumpa ramai2 macam ni.



Punyala lama lepak kat Kenny Rogers ni. Sampai2 xnak order dulu. Semua orang update cerita2 baru n gossip too!! ;) Then, kitorang buatla exchange gift cam yang pernah aku cite kat entry - Gathering Gadis-gadis tu.


Aku dapat gift dari Dayang. Pouch and Bitter Stickgirl's book. Thanks Dayang. Buku tu sangat interesting :)

Kalo korang nak dapatkan buku tu, better u guys click this link - Stickgirl Published a book!


After lunch, exchange guft bagai semua tu, harusla kitorang xsabar nak pegi ice skating. Tu la objective nak datang Sunway Pyramid ni. Dahla antara kitorg ni including me yang 1st time nak main. Mula2 tu rasa cam membazir nye bayar mahal2 tapi xreti nak main.hahahah...menyesal pun ada gak mula2.

Then, Natra ajar macam mana nak main.Mula2 tu still takut2 jugak. lama2 berjaya jugala aku pusing2 kat dalam tu sorang2. Best jugak main ice skating ni :) Lebam jugakla lutut ni sebab terjatuh masa mula2. Practice makes perfect!!


Ni muka2 dah penat seharian berjalan je.Lepak kat depan Redbox jap. Thanks kawan2 :) Next time kita jumpa lagi ye. Hopefully time tu semua skali ade :)
...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.