Tuesday, June 29, 2010

Hanya Tulisan Sahaja

My last entry was on 16 June which is last 2 week. Nampak sangatla busy and xsempat nak update blog. Kat ofis kerja makin menimbun2 and dateline sangatla pendek since I'm working directly with the manager from other department. Boleh kata tiap2 hari dia naik atas n tanya progress kerja. Oh ye, department aku ni makin lame makin sket je orang. Ramai blah pergi tempat lain.Bila la turn aku plak ni..

Balik rumah, kalo xterlampau penat sangat aku malas nak online n just duduk depan tv je. Kadang2 after maghrib terus terlelap n terjaga plak tengah2 malam sebab belum solat isyak lagi.huhu..tu memang penat sangat2 la.

Kalau ada order choc, aku pergi siapkan choc dulu before tido. Usually aku buat choc dengan my sis. Kalo ada katering, kenala tolong2 ayah aku dulu before tido. Potong2 pape yang patut untuk jadi bahan nasi beriani, laksa, mi bandung blablablablabla...kalo korang nak rasa kena datang rumah ;p

Last 2 week jugak aku ada pergi Kelas Coklat kat Seri Kembangan. Kelas ni more on camne nak produce homemade choc for business. xsempat langsung amik gambar dalam kelas tu sebab terlampau fokus xnak kasi choc keras bila angin kuat masuk dalam rumah.

Oh rasanya aku dah gained another kg :( macam mana nak melawa pakai baju cantik2 kat wedding kawan? -->eh2, sejak bila aku jadi weight concious plak ni??

Wednesday, June 16, 2010

I need vacation

Aku rasa macam nak pergi bercuti jela..tapi xtau nak pergi mana.huhu..dahla tengah sengkek ni, tapi still ada hati nak pergi jalan2 ;p

Ok, babai..

Tuesday, June 15, 2010

Rahsia dapat income Nuffnang

** WARNING!! Ini adalah entry yang penuh dengan info je **

Sedap x rasa2nya title entry aku hari ni? Mesti lemak berkrim disukai ramai kn? hahahha ;p
Ok2, last week aku ada buat entry pasal Aku dah dapat Cek Nuffnang. So adala 1-2 orang yang tanya macam mana aku boleh dapat income.

 - from Google -

Seriusly mula2 aku ada blog ni on September 2008 just saja nak suka2 sebab tengok ramai member2 from UTeM dah ada blog. Lagipun time tu aku tengah Industrial Training, so memang boring gila la kat ofis sebab xbanyak sangat kerja. So, cara nak elakkan boring tu aku pegila jalan2 blog orang baca2 entry diorang. pastu gelak2 sorang2 kat depan pc tu sampai orang keliling stare semacam je kat aku ni.

Bila dah rajin blogwalking semua tu, terjumpela pulak blog Redmummy. Pastu melekat kat situ je tiap2 hari. Pastu cam pelik, napela orang2 ni xpening ke dengan iklan2 yang berlambak2 kat blog diorang ni. Dah rasa cam baca newspaper plak penuh je iklan kiri kanan atas bawah. Tengok kat blog member pun semua pakat ada letak iklan Nuffnang jugak kat blog diorang.

Pastu aku carila macam2 entry pasal Nuffnang ni. Nak jugak tau apa function benda alah tu sebab hampir semua blog yang aku baca mesti ade tepek Nuffnang tu. Bila dah jumpe...owh..camni rupa2nya function dia. So aku pun dengan tangan yang gatal ni pergila register jugak. Nak sama jugak macam orang lain ada blinking2 ads kat dalam blog.hehehe

Ada sorang member ni penah cakap, kalo nampak ads dah blinking kat blog tu klik jela banyak kali. Nanti boleh dapat duit. Nampak sangat aku cepat terpengaruh dengan cakap orang. Setiap kali nampak ads je dalam blog, sibokla tangan aku ni klik2 konon2 dengan harapan boleh dapat duit segera.

Rupa2nya xde pun earnings yang masuk. So cam xkesah sangatla tapi aku jadi kesah bila terbaca pasal Rahsia Redmummy to be on top. Dalam rahsia dia tu, xde pun dia ajar/mention pasal klik2 ads. Dia just cakap kena minat menulis. Ye, aku minat tapi kurang reti sket nak olah2 kan bahasa ni. Mesti cikgu BM aku pelik camne aku boleh dapat A masa SPM haritu. kuikukuikui... ;p Pastu bila dah minat, xkanla korang nak biarkan entry korang camtu jekan. Mestila korang nak cari orang suruh baca entry korang jugak. Betul x?

So, saya pun berkenalan dengan Innit, tempat ping entry2 blog. Kat situ ada chinese, malay, indians n others. Mula2 ping rasa2nya xde pun orang baca. Maybe sebab title entry xbest langsung pastu tulis pun guna shortform je. Mesti xde orang nak layan. Tapi aku still keep on going ping each of my entry there :) Oh ye, Geng Blogger jugak penyumbang visitor yang agak ramai kat blog aku lately ni

After 3-4 months register Nuffnang, barula aku nampak ade RM0.25 dalam account NN. Wow! memang happy gila sebab xsangka aku boleh dapat even amount tu sangatla kecik cinonet. Then, bila tengok orang join contest Nuffnang pun saya nak join jugak. So, terjadila entry2 contest yang aku join dengan harapan boleh menang. So far, aku still belum ada rezeki nak menang contest dari Nuffnang lagi.

Then, masa Project Alpha mula2 tu, xsangka berjaya jugak aku jadi antara 100 blogger yang terawal hantar entry. Rasa2nya adalah 4-5 entry yang aku berjaya dapat instant cash dari situ. So kenala say Thank You Nuffnang sebab sudi kasi earnings kat aku. Tapi bila dah tengah2 instant cash project alpha tu, aku memang xberjaya nak masuk sebab FB, Youtube kena block kat ofis. Xboleh nak catch up dengan contest tu.

Lagi satu sebab aku berjaya cash out kan earnings nak tau x apa benda nya???Yes, aku dapat pergi event Gatsby yang berjaya pecahkan record Malaysia as a Largest Bloggers Gathering. Best n enjoy gila time tu. Disebabkan tu, kitorang2 yang pergi ni, dapatla sedikit habuan from Nuffnang :)

- from Google

Pastu adala jugak sikit2 buffered earnings yang Nuffnang kasi. Lama jugakla ads from them yang dok blinking dalam blog ni :) I like!! Eventhough xdela ramai visitor kat sini tapi Nuffnang sudi jugak nak letak ads. Thank you :) :)

Lepas ni rasa2nya nak join each of the Nuffnang punye contest n event. So nanti bolehla dapat lagi ramai member from blogging line :)

So, tu jela rahsia aku dapat income from Nuffnang sejak 1tahun lebih blogging. Sikit je tu kalo nak berbanding dengan orang2 lain cam Redmummy, Kennysia, Eyriqazz n yang lain2 tu.

Chopp..blog ni PR 2 tau.ehhehe..bila lah nak dapat PR3 ni??

Friday, June 11, 2010

My Water Moments

As a blogger, camera tu amat n sangat diperlukan hampir setiap masa especially kalau pergi jalan2, shopping, pergi makan, pergi mandi-manda kat laut, pulau. Kalo boleh semua tempat nak bawak camera biar semua moment2 indah dengan family, kawan2 rapat dapat ditangkap. Kalo dah ada gambar2 tu, macam2 cerita akan keluar dengan lajunye time nak buat entry n time borak2 dengan family/kawan2 :)

Tapi masalahnya kamera yang aku ada ni xdapatla pulak nak amik gambar time aku n kawan2 pergi snorkeling kat Redang last year. Kalo ada kamera yang boleh bawa masuk dalam air konpem best gila2! Aku boleh capture gambar2 coral n ikan2 yang cantik kat dalam laut tu. Bukannya senang nak dapat peluang pergi jalan2 kat redang dengan member. Once dah dapat kena enjoy puas2 n amik gambar banyak2.



Gambar2 time pergi snorkeling ni daripada camera guider yang ikut pergi snorkel skali. Nak harapkan aku bawak camera sendiri memang taklah sebab takut terjatuh dalam air. Kalo dah terjatuh memang konpemla rosak.

Gambar2 ni still blur even orang tu dah pakai kamera yang agak canggih gak daripada camera kitorang ni. Kan best kalo aku ada camera Sony TX5, boleh aku bawak masuk dalam air skali time snorkeling.

Gambar kat atas bot ni aku amik guna kamera aku sendiri. Siap berbalut dengan plastik lagi sebab takut kena air. Bot dahla laju, konpem banyak air melimpah masuk skali terpercik dekat kamera. Kamera aku ni dahla bukannya waterproff pun. Kalo terkena air mesti nanti rosak.


Tengokla ni, kalo pergi mandi2 kat air terjun mesti xde sapa yang nak sangat amik kan gambar aku. Kena la aku amik gambar sendiri.


Kalo ada pun, jauh bebenor la.. nampak ciput je gambar aku tu. Kalo bawak dekat sket masuk dalam air, mesti ayah aku dah jerit. Xpayahla bawak kamera tu kat situ, nanti termasuk dalam air.

Nak xnak, kenala reda jugak dengan gambar2 dari jauh ni sebab camera xwaterproof. Kalo wateproof, memang laju je aku bawak kat dalam air. senang kerja. Xpayah nak paksa adik2 aku amik kan gambar dari atas.


Kan best kalo ada camera waterproof cam camera Sony TX5 ni. Dahla 10.2 Mega Pixel T Series 4x Optical Zoom Cyber-shot. Memang sesuai untuk blogger cam aku nak dapatkan kualiti gambar yang cantik. Semestinya camera ni adalah waterproof sebab dah banyak aku pot pet kat atas pasal waterproof. Boleh masuk 3m dalam air selama 60minit :)

Temperature-proof (boleh snap gambar even even below –10ÂșC). Camera ni pun dust-proof and shock-proof. So memang xkan ada gangguan la cam noise ke bila korang tengok balik gambar yang dah diambil.

Gambar2 yang diambil pun sharp even kurang pencahayaan. Xpercaya ke? Meh tengok bawah ni :


Sony TX5 ni juga boleh capture fast action in 1 seconds. So nanti akan ada 10 frames gambar2 yang melibatkan pergerakan yang pantas.


Dengan menggunakan camera ni jugak korang boleh capture panoramic photos horizontally or vertically dengan sangat cantik :)


Camera ni juga boleh capture perfect twilight shots. Imej yang dihasilkan kurang 50% noise sebab ada high sensitivity “Exmor R” CMOS sensor coupled with BIONZ. Menarik kan korang?


Harga yang ditawarkan juga sangat menarik n aku rasa affordable untuk bloggers sebab camera ni boleh dibawa masuk dalam air. Harga Sony TX5: RM 1499


Hopefully entry aku untuk 'My Water Moments' ni terpilih untuk memenangi hadiah camera Sony TX5. Kalo berjaya menang, memang akan aku gunakan untuk capture gambar2 yang menarik supaya akan ada banyak idea untuk menulis blog. Pastu nanti kalo aku pergi snorkel/diving, boleh la bawa sekali camera ni. Boleh capture moments yang menarik masa dalam air tu. Dahla aku memang suka aktiviti yang melibatkan air ni, so rasa2 nya memang sesuai sangatla kalo aku menang hadiah ni :)

Thursday, June 10, 2010

Aku dah dapat Cek Nuffnang!!

Aku rasa setiap orang yang dapat cek dari Nuffnang konpem buat entry pasal cek tu. So, aku pun xnak ketinggalan jugak nak join buat entry pasal cek Nuffnang. Lagi pun ni 1st time aku dapat cek. So excited lebih la sket.hehehe :)


Cek ni sampai semalam. Memang xsabar betul since aku click cashout kat Nuffnang. After 1 year baru aku dapat merasa duit dari Nuffnang ni. Mula2 aku xdela nak aktif sangat blogging. Tapi lama2 cam syok plak sebab dapat luahkan ape benda yang ada dalam ati ni kat dalam blog. Sebab tu nama blog ni ...from the bottom of my heart.. :)


Mostly earnings aku dapat banyak from metered earnings, instant cash from Project Alpha n Gatsby Event. Eventhough xbanyak pun, tapi aku still happy sebab bukannye senang orang nak kasi duit camni :)

Homemade Chocolate

Ni antara coklat2 yang customer order. For time being, kitorang just ada flavour fruits n nuts. Akan datang ni, banyak lagi flavour, design, color n accessories kat atas coklat tu yang akan ada.

Contoh2 coklat kat bawah ni adalah untuk doorgift pengantin. So, siapa2 yang interested nak order untuk doorgift/ present for your special boleh drop your order kat email ni: sweetcottage[dot]store[at]gmail[dot]com

Korang boleh refer link ni untuk harga coklat.

Color n accessories atas coklat ni requested by customer.










Wednesday, June 9, 2010

Shahir AF8 Dapat Anugerah Ikon Belia Perak 2010

*** To all Shahir AF8 Die Hard Fan, u should read this ***

Boring2 buat kerja kat ofis ni, aku pergila jalan2 jengah blog2 n portal yang ada kat Malaysia ni. Tengah baca2 artikel n entry orang lain, tetiba terpandang 1 artikel kat Murai pasal Shahir AF8.

- pic kredit to Murai -

" KUALA LUMPUR, 9 JUN 2010 : Kejuaraan Shahir dalam Akademi Fantasia musim kelapan (AF8) baru-baru ini, pastinya membanggakan seluruh peminat khususnya penduduk negeri kelahirannya, Perak.
Bagi menghargai jasa bekas anggota kumpulan Saujana itu, kerajaan Perak menganugerahkan Shahir Ikon Belia Negeri Perak 2010, pada sempena Sambutan Perhimpunan Hari Belia Negara, pada Ahad lalu. " (sumber dari: Murai)
Xsangka dia dapat anugerah tu. Congrats to him. Murah rezeki dia .Lepas menang af, dapat plak anugerah belia :)

Kalo korang nak baca artikel ni lagi, bolehla klik sini: Shahir terima Ikon Belia Perak 2010


p/s: boleh x saya nak mengaku, saya minat dia sket.hehehe ;p hopefully en.BF xbaca entry ni

Tuesday, June 8, 2010

Chocolate for sale!!

For those yang belum tau lagi, currently aku buat part time job as a choc maker. So, kalo korang rasa nak beli chocolate for your lovely boyfriend/girlfriend/husband/wife/mother/father/sister/brother n untuk sape2 jela yang korang rasa korang nak kasi, u can drop your order at sweetcottage[dot]store[at]gmail[dot]com

I think end of this week, kitorang akan buat promotion. So, stay tuned here n we will announce our blog url.

Photos will be update tonight

Friday, June 4, 2010

Siapa nak Free Domain?

Aku tau mesti korang2 ni nak ada domain sendiri kan? After blogwalking kat GB tadi, aku tertariklah dengan 1 entry pasal Free Domain kat blog Attyfir

Of coursela as a blogger, korang nak ade domain sendri biar ada identiti sendiri.lagipun nanti reader senang nak ingat. So, jom kita same2 try untuk dapatkan free domain ni kat sini :)


Thursday, June 3, 2010

'Dunia Baru' Reunion


Korang layan x tengok cerita Dunia Baru kat TV3 sebelum2 ni? Kalo korang semua ni pengikut setia/follower cerita Dunia Baru ni, memang entry ni akan buatkan korang happy sebab cerita ni akan menemui semua penonton tidak lama lagi :)

Aku baru je lepas dengar promo pasal cerita ni kat Hot.FM tadi. Cerita ni akan start pada 7 Jun 2010 nanti. dah xlame je tu. Before this kan Dunia Baru ni ditayangkan kat TV, so sekarang ni cerita ni akan ditayangkan secara online kat Gua.com.my.



Title kali ni adalah 'Dunia Baru Reunion'. Before ni just ceritakan pasal diorg ni jadi student. Tapi untuk kali ni, korang akan disajikan dengan cite2 diorg yang dah masuk alam pekerjaan.



Kalo korang nak tau lebih lanjut boleh baca dekat sini: Reunion 'Dunia Baru' . Gambar2 kredit to Gua.com.my.

Must Read: Tips to improve your health

Pernah x korang rasa tekak korang kering, gatal2 n berdarah? Kalo pernah, korang buat pe lepas tu?Jumpa doctor/try petua2 tradisional?

 - pic from Google -

Sekarang ni kan cuaca xmenentu tiap2 hari..kejap panas,kejap kn nanti hujan yang menggila2 siap pakej dengan guruh2 bagai semua tu. Disebabkan cuaca xmenentu ni ramai orang boleh dapat sakit including me :(

Last weekend bangun2 pagi je rasa cam semacam kat mulut. Rupa2nya tekak aku ni berdarah n kering. sakit gila ok! Ingatkan minum air banyak2 boleh cepat legakan sakit tekak. Tapi rupa2nya xpun. After 2day,dah xtahan sangat, terus aku pergi jumpa doktor. Doc tu cakap cam ada infection kat tekak. Merah je.

Pastu dia suggest suruh aku kumur2 dengan air garam at least 5x sehari, makan telur ayam kampung mentah (erkk...xlalu den nak makan ;p), makan madu, minum air asam jawa. Doc ni bagus betul. Dia cakap dia memang amalkan petua2 tradisional ni. Dia jarang sangat makan pil2,ubat2 moden ni. Banyak bahan kimia.

Sekarang ni alhamdulillah dah elok sket tekak aku, just belum hilang batuk2 sket je. So, korang kalo nak sentiasa blogging tanpa gangguan kesihatan, better ikut tips2 yang aku kasi tu :)

Wednesday, June 2, 2010

Recycle your paper now!


Tengokla ni banyak betul newspaper yang lama2 ada kat rumah aku ni. Rasa2nya ni stok dari bulan 1 until now. Yang lama2 banyak hantar kat kampung sebab time kenduri kalo kat kampung, newspaper lama ni boleh guna untuk bungkus food.

Last Sunday, lepas balik dari kubur nampaklah lori recycle kat depan apartment ni.Diorang tengah angakut barang2 yang orang dah xnak guna lagi. So aku pun terasa cam nak jual je paper2 lama yang berlambak kat rumah tu.

1kg = RM 0.30 -->murahnye
So total newspaper aku haritu 35kg. Dapatla RM10.50 untuk hasil recycle..Ni 1st time aku jual newspaper lama.

...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.