Friday, June 11, 2010

My Water Moments

As a blogger, camera tu amat n sangat diperlukan hampir setiap masa especially kalau pergi jalan2, shopping, pergi makan, pergi mandi-manda kat laut, pulau. Kalo boleh semua tempat nak bawak camera biar semua moment2 indah dengan family, kawan2 rapat dapat ditangkap. Kalo dah ada gambar2 tu, macam2 cerita akan keluar dengan lajunye time nak buat entry n time borak2 dengan family/kawan2 :)

Tapi masalahnya kamera yang aku ada ni xdapatla pulak nak amik gambar time aku n kawan2 pergi snorkeling kat Redang last year. Kalo ada kamera yang boleh bawa masuk dalam air konpem best gila2! Aku boleh capture gambar2 coral n ikan2 yang cantik kat dalam laut tu. Bukannya senang nak dapat peluang pergi jalan2 kat redang dengan member. Once dah dapat kena enjoy puas2 n amik gambar banyak2.



Gambar2 time pergi snorkeling ni daripada camera guider yang ikut pergi snorkel skali. Nak harapkan aku bawak camera sendiri memang taklah sebab takut terjatuh dalam air. Kalo dah terjatuh memang konpemla rosak.

Gambar2 ni still blur even orang tu dah pakai kamera yang agak canggih gak daripada camera kitorang ni. Kan best kalo aku ada camera Sony TX5, boleh aku bawak masuk dalam air skali time snorkeling.

Gambar kat atas bot ni aku amik guna kamera aku sendiri. Siap berbalut dengan plastik lagi sebab takut kena air. Bot dahla laju, konpem banyak air melimpah masuk skali terpercik dekat kamera. Kamera aku ni dahla bukannya waterproff pun. Kalo terkena air mesti nanti rosak.


Tengokla ni, kalo pergi mandi2 kat air terjun mesti xde sapa yang nak sangat amik kan gambar aku. Kena la aku amik gambar sendiri.


Kalo ada pun, jauh bebenor la.. nampak ciput je gambar aku tu. Kalo bawak dekat sket masuk dalam air, mesti ayah aku dah jerit. Xpayahla bawak kamera tu kat situ, nanti termasuk dalam air.

Nak xnak, kenala reda jugak dengan gambar2 dari jauh ni sebab camera xwaterproof. Kalo wateproof, memang laju je aku bawak kat dalam air. senang kerja. Xpayah nak paksa adik2 aku amik kan gambar dari atas.


Kan best kalo ada camera waterproof cam camera Sony TX5 ni. Dahla 10.2 Mega Pixel T Series 4x Optical Zoom Cyber-shot. Memang sesuai untuk blogger cam aku nak dapatkan kualiti gambar yang cantik. Semestinya camera ni adalah waterproof sebab dah banyak aku pot pet kat atas pasal waterproof. Boleh masuk 3m dalam air selama 60minit :)

Temperature-proof (boleh snap gambar even even below –10ºC). Camera ni pun dust-proof and shock-proof. So memang xkan ada gangguan la cam noise ke bila korang tengok balik gambar yang dah diambil.

Gambar2 yang diambil pun sharp even kurang pencahayaan. Xpercaya ke? Meh tengok bawah ni :


Sony TX5 ni juga boleh capture fast action in 1 seconds. So nanti akan ada 10 frames gambar2 yang melibatkan pergerakan yang pantas.


Dengan menggunakan camera ni jugak korang boleh capture panoramic photos horizontally or vertically dengan sangat cantik :)


Camera ni juga boleh capture perfect twilight shots. Imej yang dihasilkan kurang 50% noise sebab ada high sensitivity “Exmor R” CMOS sensor coupled with BIONZ. Menarik kan korang?


Harga yang ditawarkan juga sangat menarik n aku rasa affordable untuk bloggers sebab camera ni boleh dibawa masuk dalam air. Harga Sony TX5: RM 1499


Hopefully entry aku untuk 'My Water Moments' ni terpilih untuk memenangi hadiah camera Sony TX5. Kalo berjaya menang, memang akan aku gunakan untuk capture gambar2 yang menarik supaya akan ada banyak idea untuk menulis blog. Pastu nanti kalo aku pergi snorkel/diving, boleh la bawa sekali camera ni. Boleh capture moments yang menarik masa dalam air tu. Dahla aku memang suka aktiviti yang melibatkan air ni, so rasa2 nya memang sesuai sangatla kalo aku menang hadiah ni :)

8 comments:

atty's said...

nak gak kamera nie ..beshnya kalo dpt..

stormz said...

@atty's: mmg best pn kalo dpt.dhla smart!

jfook said...

All the best!

stormz said...

@jfook: thanks :)

Lala Lulu said...

good luck ya !

Nadia Nazifah said...

wahhh gmb yg plg atas tu gmb aku konon2 buat gaye otromen. malu plak aku dgn pebuatan sendiri hahahha

dilla said...

weehuuu.. ak pon pegi redangg akhir mei ari tuuuu! sgt serOnokkk!!! ade gmbar lam blog @ flickr ak.. tp gmbo dlm air takdak laa.. sbb takde kemere leh masuk lam airr..

btw, gud luckk utk dptkan kemere sony tuu ;P

Teh Tarik Drinker said...

good luck on your entry. do check out my entry on the post as well.

tehtarikmemoirs.com

...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.