Monday, August 16, 2010

.: Resepi Hari Ini: Mi Kari :.

DSC01168
- Mi Kari -



A
  • 1 peket mi kuning (dibasuh & dicelur)
  • 3 keping tauhu (digoreng & dipotong kecil2)
  • 200g kerang (direbus & dibuang kulit)
  • 1 ikat sawi (dipotong & dicelur)
  • Cili hijau (dihiris)
  • Daun sup + bawang (dihiris) - untuk hiasan
  • Bawang Goreng - untuk hiasan

B - Kuah
  • Rempah tumis (bunga lawang, kayu manis, cengkih)
  • 5 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 biji bawang putih (dikisar)
  • 1/2 inci halia (dikisar)
  • 5 sudu rempah kari (dicairkan)
  • 1 kotak kecil santan
  • Dada ayam (dihiris)
  • 150g udang
  • 150g sotong
  • 2 keping fish cake (dihiris)
  • Air
  • Daun kari
  • Minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa

Cara - cara:
  1. Tumis rempah tumis sehingga naik bau
  2. Masukkan bawang merah, putih & halia yang dikisar. Biarkan sehingga wangi.
  3. Masukkan daun kari, rempah kari yang telah dicairkan.
  4. Selepas itu, masukkan dada ayam. .
  5. Masukkan air. Ikutla kalau nak banyak kuah, lebihkan air.
  6. Apabila sudah menggelegak, masukkan udang, sotong & fish cake.
  7. Masukkan santan dan kacau supaya tidak pecah minyak.
  8. Kemudian tambahkan garam secukup rasa.
  9. Jika mahu makan, masukkan mi, kuah dan semua sekali bahan A kedalam mangkuk. Rasanya sangat meletup :)
~ SELAMAT MENCUBA ~
 
p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.


banner

2 comments:

atty's said...

antar semangkuk kt kty ..mee kari..

stormz said...

@atty's: bisa diatur dong! ;p