Thursday, September 30, 2010

My All Time Favvy

Korang suka membaca? Xkisahla korang suka baca buku, jurnal, novel, newspaper, iklan, map, magazine, blog, biografi etc, membaca ni memang bagus. Banyak knowledge yang korang boleh dapat.

Aku ada habit sangat suka baca iklan & map especially iklan2 dalam paper. Even huruf2 semua halus2, tapi try jugak nak baca. Map pun suka baca jugak. Thats why masa lower form aku selalu gila dapat highest subject geografi. Semua member kelas tanya macam mana aku boleh hafal map tu. Boleh tau segala country2 tu belah ceruk mana. My uncle pernah sekali called me budak GPS sebab boleh tunjuk jalan yang langsung aku xpernah lalu kat dia :)

Eh2, dah jauh betul pot pet. Harini nak tunjuk novel yang baru beli semalam.

DSC01249
- New Novel -

Mesti korang tengok, eleh novel ni aku dah pernah baca. dah lama release. Ko baru nak beli
So what?!

Memang dah lama nak beli PS I Love You tu tapi belum terbuka hati nak beli & baca. Selalu aku baca Little Black Dress Collection. Kalau malay novel, aku suka baca Alaf 21 punya collection.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Separuh hari di Proton Service Centre

Pagi semalam aku amik half day pergi hantar kereta kat service centre. Dahla terbangun lambat n jalam jem sikit kat depan sekolah presint 9 tu. So memang masa dah terlajak sikitla. Supposenya boleh sampai Proton Service Centre Kesas tu within 15 minutes je (nampak sangat speeding gile2.hahaha ) tapi dah jadi lebih 1/2 jam. Dahla appointment pukul 8.

Sampai2 je terus kasi buku servis tu n tunggu diorang panggil. Lama jugakla tunggu Service Advisor tu panggil. Nampak cam SA xramai sangat semalam. Pastu lepas dah bagitau kat SA apa yang patut kena buat so aku terus masuk kat waiting area.

Sambil2 tunggu kereta diservis tu, bolehla nak baca magazines/ newspaper untuk hilangkan boring. Internet + WIFI pun ada jugak. Pastu asal rasa boring lagi, aku tengok tv jap. Pastu try massage chair. Tu pun berebut dengan budak kecik.hahahah

- Bestnye kena urut dengan Gintell Massage Chair -
Sedap gila kena urut dengan Gintell ni. Masukkan RM1 boleh guna 3minit. Mula2 nak rasa je, pastu bila rasa sedap, masukkan duit lagi.heheh ;p

DSC01249
- Rest N Go -
DSC01249
- Waiting Area -
Lama gila semalam. Aduyai.perut dah kriuk2 ni. Rasa nak marah je bila tengah lapar2.hihihi. Pastu calling2 Hafiz suruh datang amik pergi lunch. Dia bawak pergi makan kat Ayam Penyet AP kat depan Plaza Masalam. Rasanya nilah kot ayam penyet cam Kancil Biru pergi makan dengan bloggers lain. Gambar xsempat nak amik sebab dah lapar sangat. Rasa food situ memang marvelles sungguh. Kena datang situ lagi nampaknye.

DSC01249
- Waiting Area-
Lepas tu terus amik kereta n chow pergi ofis. 2 lebih baru sampai.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.






banner

Wall Street | Money Never Sleeps


Synopsis: Michael Douglas is back in his Oscar®-winning role as one of the screen’s most notorious villains, Gordon Gekko. Emerging from a lengthy prison stint, Gekko finds himself on the outside of a world he once dominated. Looking to repair his damaged relationship with his daughter, Gekko forms an alliance with her fiancĂ© Jacob (Shia LaBeouf), and Jacob begins to see him as a father figure. But Jacob learns the hard way that Gekko - still a master manipulator and player - is after something very different from redemption (source: GSC)
 Kelmarin me n my sistas pergi la Alamanda. Sebenarnya dah beli tiket nak tengok Magika. Sekali sampai sana, diorang buat annoucement - Sesiapa yang dah beli tiket untuk menonton Magika, kami minta maaf sangat2 sebab Magika xdapat ditayangkan malam ini atas sebab2 masalah teknikal. Sila ke kaunter untuk keterangan lanjut.

Huh! terus rasa frust nak tengok Magika sebab orang cakap movie tu best. So dah alang2 sampai Alamanda, xkanla nak balik camtu je. Kitorang pun belasah jela tengok movie pape yang kul9 punya. So adik aku choose Wall Street : Money Never Sleeps.

Mula2 macam xpaham sangatla movie pasal pe sebenarnya ni. Dah lama sket baru tau movie ni sebenarnye pasal Gordon Gekko (Michael Douglas) - money manipulator baru dibebaskan dari penjara. Pastu anak Gekko ni macam xsuka gila kat ayah dia sebab ayah dia dulu ni gila duit. Anak Gekko couple dengan Jacob (Shia LaBeouf) aka salah seorang pekerja kat Zabel (banking company). Masa tu ekonomi US cam gawat sebab saham2 Zabel ni tiba2 je jatuh sebab khabar angin2 yang direka2 oleh Brettman (rival Zabel). So Jacob ni pun berbaik2 dengan Gekko n tanya pasal2 macam mana nak pulihkan ekonomi n saham Zabel. Jacob pun try nak pulihkan hubungan Gekko dengan anaknya.

So kalau korang nak tau lebih lanjut pasal movie ni, better korang pergi tengok sekarang. Untuk korang yang xsuka movie yang kena berfikir lama, bolehla tengok movie lain sebab jalan cerita dia memerlukan korang pikir sket.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner

Monday, September 27, 2010

My Open House

Hari sabtu lepas, ayah aku buat open house. Ramai betul orang yang datang. Alhamdulillah..Thanks ye to all my friends yang datang. Sorila xdapat nak layan sangat sebab terlalu ramai orang dari kul12-7.Non-stop orang datang. Rasanya lebih daripada 100 orang yang datang sebab 1plastik pinggan polisterin abes (means 100 orang) n banyak kali kena basuh pinggan mangkuk + cawan kat dapur.

Xsangka ade jugak my schoolmate (STF) yang dah lama gila xjumpa since habis SPM datang masa open house tu. Kira cam jejak kasih jugakla. Kawan2 masa matrik pun datang jugak even rumah kitorg dekat, tapi xpernah skali terserempak kat Putrajaya ni. Kawan2 kat UTeM pun datang jugak memeriahkan suasana.Ada yang dah kahwin, mom-to-be pun ada :) Akak2 ofis pun ade datang jugak. Thanks K.Julie & K.Fiza.

Sorila xsempat langsung nak ambil gambar masa open house tu. Gambar2 ni ikhsan dilla burn yang bawak dslr dia datang rumah aritu.

- playground bawah rumah -

- wedding card from Ardy -

- depan lif pun jadi -
- playground again -



- mom-to-be -

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner

Thursday, September 23, 2010

Rumah Tradisional


Hampir terlupa plak nak cerita pasal rumah wak sitah yang kitorang datang beraya haritu. Rumah dia boleh dikategorikan sebagai rumah melayu tradisional.


Rumah ni dah lama sangat. Maybe sebaya dengan umur wak sitah ni. Lebih kurang 70~80 tahun.


Memasak pun still guna dapur kayu even kat sebelah tu ada je dapur gas. Tapi rasanya dia xguna kot sebab aku tengok berkilat je dapur gas tu. 


Makan pun atas pangkin --> eh betul ke namanye pangkin?ke serambi?

Rasanya macam dah xde sangat orang yang hidup tradisional camni. Jarang sangat nak jumpa. Setiap tahun mesti xpernah missed datang rumah wak sitah sebab dia antara sedara mara yang paling tua.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner

Monday, September 20, 2010

Reported Attack Page

Fuh, 1 minggu rest kat rumah je. Bukannye pergi beraya sangat pun. Duduk rumah pun malas gak nak online. So cam banyak benda la yang ter'miss especially pasal  Reported Attack Page ni. Banyak website & blog yang xdapat bukak.


Pastu tadi terperasaan tweet Khai pasal Cara solve problem Google report attack page. After ikut ape yang Khai tulis tu, barula dapat masuk semua website & blog.

Senang je kalo korang nak solve problem ni.
Buka Firefox >Tools>Options>Tab Security>Untick 'Block reported attack sites'>OK

Kalo korang dah follow step ni, cuba korang try page yang xboleh masuk tu. Kalo dah berjaya bagusla :)

Kredit to ohmed1a.com

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Raya moments

As promised ni la gambar2 time raya yang berjaya jugak dicapture kat rumah nenek sedara (eh, yeke nenek sedara?ke sepupu? Belasah jela)

Eh, before tengok gambar, baik korang baca journal raya aku dulu. Kalo xnak baca xpe, scroll down terus sampai jumpa gambar raya :)

1st Raya
After ayah balik solat raya, kitorg adik beradik ni pun bersiap2 nak terus balik kampung. Singgah kubur arwah mak dulu then baru balik. Jalan masa pagi raya jem tapi xlah seteruk pagi raya last year. Lebih 4 jam nak sampai Muar. Sampai Muar, terus singgah rumah kesayangan jap amik tv sebab tv rumah arwah neenk dah kena rompak dengan orang. Nak xnak kena jugak bawa. Kalo x malam nanti mati kutu kitorg kat kampung.

Sampai kampung, terus tukar baju n bersinsing lengan nak siang2 ayam untuk masak lauk kenduri tahlil malam tu. Rumah tu kosong je sejak nenek meninggal. Kadang2 je makcik datang situ tolong2 bersihkan ape yang patut. Dahla sampai2 sana je, baru ade 2 family je. Yang lain kat rumah in laws diorg. Memang kelam kabut sketla nak siapkan macam2. Nasib baik barang2 makcik dah tolong belikan.

Malam tu ada tahlil sket sebab dah genap setahun nenek meninggal. Dia meninggal 1week before raya tahun lepas. Lepas tahlil, makan2 xhenggat dunia. pastu borak2 dengan sedara mara yang lama xjumpa. Pastu update pasal preparation wedding my cousin. Pastu dekat pukul 12, semua berebut nak chop port untuk tido. Paham2 jela kalo kat kampung semua tido bergelimpangan kat hall.

2nd Raya

Bangun pagi2 je semua makcik2 dah siap bersilat kat dapur nak masak brekfast. Masak simple2 je abeskan semua barang basah yang ada. Lepas tu kitorang pergi ziarah kubur arwah atuk & nenek. Balik dari kubur, mandi2 siap bagai terus zass pergi raya rumah jiran belakang. Nenek ni dah tua. dah lama xnampak muka dia. Pastu rumah jiran yang belakang lagi. Pastu singgah rumah cik nah @ makcik yang sentiasa tengok2kan rumah arwah nenek. Lepak2 jap makan mi rebus. Pastu pergi rumah wak sitah. Ni xtaula pangkat pe dengan dia (nenek sedara?sepupu?dua pupu?) Yang penting sedara!!

Rumah wak sitah ni tradisional sket. So baru teringat ada camera dalam beg n amik gambar beramai2.









- 4 dara pingitan -



Mesti korang tertanya2 ape tradisional nya rumak wak sitah ni. Tunggula next update ye :) Peace!! Ni just gambar anak2 4 family je. Kalo full family ade, gambar anak2 pun xmuat nak masuk. Parents sume dok atas berborak2 dengan menggunakan bahasa jawa yang sepatah haramm pun kitorang xpaham. 

Pastu pergi rumah pakcik aku  kat parit jawa. Sampai sana semua cam dah letih2 seharian jalan. Panas membahang je 1hari tu. Pastu singgah rumah mertua makcik aku kat Parit Bakar. Dah uzur betul nenek tu. Pastu makcik2 & pakcik2 yang lain semua split balik rumah mertua diorang. Tapi family aku singgah rumah maklong sebelah arwah mak. Rupa2nye, 7buah rumah kitorg datang. Patutla penat semacam je. Pastu terus balik rumah tido --> rumah sendiri kat muar ye.

3rd Raya
Singgah raya rumah jiran sebelah jap. Husband dia kena strok. Pastu laju2 balik Putrajaya. Memang xpuasa beraya.xsempat nak jumpa kawan2 lama kat area taman  ni. Tapi nak buat camne, ade benda yang lagi penting menunggu.

4th Raya 
Demam

5th Raya
Baru baik demam n paksa diri sket untuk start buat coklat yang member order. 

6th Raya

Siapkan coklat

7th Raya
Pergi open house & tunggu tuan punya coklat datang amik.

8th Raya
Ayah demam pulak. So stay kat rumah n uruskan semua sijil2 my sis. Last minute baru nak buat.haha

9th Raya
Balik Muar kejap. Ada wedding anak sedara sebelah arwah mak. Pastu singgahla rumah jiranh2 kat area tu. Pastu terus pergi Seremban. My cousin buat open house @ housewarming kat rumah baru. Pastu singgah raya kat rumah my another cousin.

10th Raya
Pergi raya rumah maklong sebelah ayah kat Felda Pasoh n9. pastu kena ceramah sket sebab dah abes belajar, dah kerja tapi lom kawin lagi.huhuhu...lom ada rezekila paklong

11th Raya 
Kerja as usual :)

ok, babai ~~



p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

1st day kerja after raya

Hi Korang. Dah 1 minggu bercuti raya. so hari ni cam belum ada mood nak siapkan task. so update blog jap. dah 1 minggu blog ni senyap je. last week lepas balik dari kampung, kau kena demam yang sampai tahap menggigil, kaki pun xbermaya nak jalan. tapi disebabkn kena demam tu dalam kereta, kena tahankn gak la drive from pj tu putrajaya.

korang bayangkan jela camne tu. can't describe but berjaya gak sampai rumah. Raya kali ni cam kurang sket amik gambar sebab memang terkejar2 nak balik kampung. So gambar 1family kat rumah xdela.yang ada gambar2 kitorg camwhoring kat rumah nenek sedara kat kampung.

Nantikn update kejap lagi ye :)

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner

Friday, September 17, 2010

Selamat Hari Raya to my readers, viewers & followers

Ini adalah sticky mode entry sampai next week



- Minta maafla kalau ada antara entry2 dalam blog ni yang mengguriskan perasaan korang/ buat korang rasa xsuka menyampah.. Dah nama blog ni pun from the bottom of my heart. so mestila nak expressed everything dalam ni.

- Siapa2 yang drive balik kampung tu, check dulu kereta korang. Make sure semua tiptop baru boleh jalan. Kalau ngantuk masa drive, berhenti dulu kat r&r. rehat kejap pastu baru jalan. Kalau drive malam, korang bolehla berhenti makan minum bagai before sambung perjalanan balik kampung.

- Before balik kampung tu, tutup semua tingkap, pintu kat rumah. Takut kan nanti ada orang lain yang beraya kat rumah korang hangkutt segala macam barang dalam rumah tu.

- Time raya nanti, jangan bedal semua food. Takut plak korang kena sakit perut. almaklumla dah puasa 1bulan. perut tu mesti xbiasa makan banyak2 sangat. Berhati2 time makan sebab almost food time raya adalah sangat banyak lemak, kolestrol, garam, gula.


p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.


banner
...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.