Friday, December 17, 2010

Jom Elak! Jangan jadi Mangsa | Kickstart Academy

Hari Ahad yang lepas aku ikut satu program kat Kompleks Kejiranan Presint 9 - Jom Elak! Jangan Jadi Mangsa. Program ni sangat2la bagus untuk semua golongan masyarakat especially perempuan n golongan muda.


Program ni handled by Master Saiful daripada Kickstart Academy. Master ni dah ade Tali Pinggang Hitam 6 degree. Macam2 martial art dia tau. Time kat bengkel tu, Master n trainer2 dia yang lain ajarla kitorang yang perempuan2 ni tentang self defense. Apa benda yang kena tau bila ada orang attack dengan pisau, ragut bag, try nak rogol n macam2 lagi jenayah jalanan ni.

DSC01363

Diorang siap demo lagi depan kitorang. Pastu sorang2 kena wat hands on cara nak selamatkan diri. Senang je teknik yang dia ajar - Sepak kaki, lutut, tampar, gigit, jerit. Memang diorang buat betul2. xdenye tampar tipu2.

DSC01363
- Master Saiful n Team -
Ade 1 time ni aku kena buat2 jadi mangsa yang nak kena rogol. Ape lagi, trainer2 tu abesla kena sepak n tampar dari aku.heheh.. Diorang pun xkesah sebab memang diorang nak kitorang rasa macam mana perasaan kalo jadi mangsa n ape tindakan yang sepatutnya kitorang buat.

DSC01363
- Trainer tengah demo macam mana sekiranya kena ragut -

Budak2 kecik pun kadang2 kena buli, sexual harrasement semua tu kan. Master ade tunjuk tindakan pe yang sepatutnya kanak2 buat kalo diorang kena ganggu dengan strangers.

Program ni memang sangat2 bagus untuk semua sebab kita xtau bila masa nak kena ragut. So memang kena berwaspada semua kalau nak keluar rumah, time parking, naik bas n teksi n etc.

Kalau korang nak tau lebih lanjut bolehla pergi baca blog: Kickstart - Centre for Streetwise Self Defense
ataupun korang juga bolehla terjah facebook kickstart: Kickstart Academy

Let say korang rasa korang nak belajar self defense ni ataupun company korang nak buat program pasal cara nak elakkan jenayah, bolehla korang contact person in charge. Contact no ade dalam blog tu.

Memang xrugila program 1 hari tu. Balik rumah lebam2 tangan ni hehe



p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.



banner

No comments:

...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.