Monday, January 31, 2011

Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita | Sharing is Caring

Dah banyak hari rasanya aku dah xbaca paper n xtau langsung perkembangan dunia. So after datang ofis ni, bila tengok timeline twitter tu banyak orang cerita pasal krisis pelajar Mesir. Hasil peng'Google' an jumpa jugak berita2 yang xdisangka.

Harap korang sharela dekat orang lain ye.

Update dari pelajar Mesir: http://krisismesirnasibrakyatkita.blogspot.com/
(Serius) Krisis sebenar darurat di Mesir, sebarkan kepada semua: http://jomphp.com/serius-krisis-sebenar-darurat-di-mesir-sebarkan-kepada-semua.html
Tinggalkan sementara Mesir: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/TinggalkansementaraMesir/Article
Krisis di Mesir, Keadaan sebenar Pelajar Malaysia: http://ariffshah.com/krisis-mesir-keadaan-sebenar-pelajar-malaysia/

.. dan banyak lagi cerita. Korang goggle je word 'Krisis Mesir'. Macam2 cite keluar pasal nasib pelajar malaysia kat sana.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Wednesday, January 26, 2011

Kaching! $$$


Thanks ye korang sebab trust and choose Sweet Cottage untuk siapkan coklat hantaran n doorgift wedding. Aku akan try buatkan secantik yang boleh untuk puaskan hati customer. Kalau korang ade idea lain untuk coklat, korang boleh je contact aku ye :)

Harini rasa cam nak tersenyum je sebab banyak order masuk. Sebab tu aku letak gambar smiley mata duitan kat atas tu.ehhehe. alhamdulillah..rezeki orang sakit gigi ;p

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Tuesday, January 25, 2011

Sakit Gigi

Hari ni gigi n rahang sakit sebab geraham bongsu nak tumbuh. So xboleh nak buka mulut luas time makan n cakap.

- kredit to Jajazack -

Terseksa betul bila nak masukkan food kat mulut. Ada cara x nak kurangkan rasa sakit?sakit gigi,geraham bongsu tumbuh,baru nak besar.


Lepas baca 1artikel kat blog kesihatan dr.com.my, rasa2nye cam gigi aku ni kena cabut.huhu

"  KEROSAKAN GIGI GERAHAM BONGSU 
Karies akan terbentuk di permukaan gigi yang terdapat pengumpulan plak untuk jangka masa yang lama. Sekiranya terdapat masalah untuk membersihkan gigi disebabkan kedudukannya, maka gigi tersebut adalah terdedah kepada masalah ini. 
Sekiranya gigi geraham bongsu tumbuh teratur di rahang dan kerosakannya adalah kecil atau sederhana dan boleh dicapai oleh alat pergigian, maka tampalan boleh dilakukan. Walaubagaimanapun kadang kala doktor pergigian menasihati supaya gigi geraham bongsu yang berlubang dicabut sahaja. Misalnya jika kedudukan karies itu adalah di tempat yang mustahil untuk dicapai oleh alat pergigian.
Bayangkan, jika anda sendiri menghadapi masalah untuk mencapai kawasan karies untuk membersihkannya, maka doctor pergigian pun akan menghadapi masalah yang sama. Walaupun jika doktor pergigian dapat menampalnya, tetapi anda masih menghadapi masalah untuk membersihkannya sehingga menyebabkan karies berulang, maka adalah lebih praktikal jika gigi tersebut dicabut sahaja, daripada dibiarkan menimbulkan masalah berulang kali. "(sumber blog kesihatan dr.com.my)
p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Monday, January 24, 2011

Pagi tadi......

Hallu2 korang. pagi tadi on the way nak pergi ofis, terdengarlah citcat kat Hotfm pasal cerita2 blogging ni. Xperasan la plak semalam ada news keluar kat Berita Harian pasal Blogger Untung 1 juta . Wah, siap ade Redmummy.com dalam news tu.

Then, AG n Fafau call K.Red nak korek cerita sket betul ke income dia sampai 1juta. Banyakla jugak dia explain kat Hotfm tu. So kalau korang nak tau boleh baca kat blog k.red sendiri. same je dengan ape yang dia explain kat Hotfm - 1 juta? Non no no

Ok la..babai.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner

Friday, January 21, 2011

Gambar Kahwin Ayu Raudhah & Zaquan




Ni adalah gambar-gambar Majis berinai dan nikah Ayu Raudhah n Zaquan. Kredit photos to Piccalasso official photographer untuk mereka berdua.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.




banner

Wednesday, January 19, 2011

This is attitude

- source from here -
If an egg is broken by an outside force..a Life Ends.
If an egg breaks from within.......Life Begins.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Why we have so many temples , if god is everywhere?

A wise man said :
Air is everywhere,
But we still need a fan to feel it. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
When you trust someone trust him completely without
any doubt....... at the end you would get one of the two :

Either a lesson for your life or a very good person 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Life is not about the people who act true to your face ........

It's about the people who remain true behind your back
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Soldier : Sir we are surrounded from all sides by enemies ,

Major : excellent ! we can attack in any direction.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


The worst in life is "ATTACHMENT " It hurts when you lose it. The best thing in life is " LONELINESS "
because it teaches you everything and, when you lose it, you get everything.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


"You never conquer a mountain. You stand on the summit a few moments; then the wind blows your footprints away." -Arlene Blum-
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


And last but not least.......

“People laugh because I am different. And I laugh because they are all the same? That's called “ATTITUDE


source: This is attitude

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Duit Syiling Bertaburan di Lebuhraya

Pagi ni on d way nak pergi office aku as usual aku bukalah radio nak dengar berita n cerita2 yang deejay suka bualkan. Pastu cam aku tertarik dengan 1 berita from HotFM pasal 1 accident kat highway n banyak duit syiling bertaburan.

Kejadian tu terjadi kat highway utara-selatan dekat exit Pedas. RM75 000 duit syiling yang bertaburan atas highway tu.


SEREMBAN - Kilometer 243 Lebuh Raya Utara-Selatan menghala ke selatan berhampiran susur keluar Pedas dekat sini yang sentiasa sibuk semalam bagaikan 'pesta' apabila orang ramai berebut-rebut mengutip duit syiling yang bertaburan di lebuh raya itu.
'Pesta' itu berlaku apabila sebuah kenderaan Toyota Hilux yang membawa satu peti duit syiling berjumlah RM75,000 terlibat dalam kemalangan.
Dalam kejadian pada pukul 3 petang itu, peti tersebut tercampak keluar dari pacuan empat roda itu selepas kenderaan itu dilanggar dari belakang oleh sebuah kereta BMW.
Akibatnya ribuan duit syiling 10 sen, 20 sen dan 50 sen bertaburan di lebuh raya sepanjang kira-kira 100 meter.
Keadaan itu menyebabkan ramai pengguna jalan raya menghentikan kenderaan masing-masing di bahu jalan untuk mengutip duit syiling.
Kehadiran beberapa anggota polis dan pekerja lebuh raya gagal menyuraikan orang ramai yang terus mengutip duit syiling tanpa menghiraukan keselamatan mereka.
Orang ramai meninggalkan lokasi itu selepas duit syiling itu habis dikutip tiga jam kemudian. (sumber: Kosmo - Berebut duit syiling di lebuh raya)

Apa status kalo kita amik duit tu ye? boleh ke?

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.


banner

Tuesday, January 11, 2011

Trivia: Nama tempat terpanjang di dunia

Tahukah Anda?

Jika anda merasakan nama tempat di negara New Zealand seperti gambar di bawah merupakan satu-satunya tempat yang mempunyai nama terpanjang di dunia, anda sebenarnya silap.

 
 Terdapat lagi sebuah tempat iaitu di negara Thailand yang mempunyai nama yang lebih panjang daripada ini iaitu kira-kira sebanyak 163 huruf. Saya kurang pasti sama ada anda mampu menyebut nama tempat ini dengan sebutan yang betul.

Krungthepmahanakornamornratanakosinmahintarayutthayamahadilokphop
nopparatrajathaniburiromudomrajaniwesmahasatharn
amornphimarnavatarnsathitsakkattiyavisanukamprasit.

Jika diterjemahkan nama tempat ini ke dalam bahasa Inggeris, maksudnya adalah:
The great city of angels, the supreme unconqueralble land of the great immortal divinity (Indra), the royal capital of nine noble gems, the pleasant city, with plenty of grand royal palaces, and divine paradises for the reincarnated deity (Vishnu), given by Indra and created by the god of crafting (Visnukarma).


Namun begitu tempat ini masih mempunyai nama yang pendek iaitu Krung Thep (City Angels). Mungkin kerana orang-orang Thailand sendiri susah untuk mengingati nama sepanjang itu.

(sumber:daripada forward email yang aku dapat)

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner

Monday, January 10, 2011

Video AJL 25



Tolong Ingatkan Aku by Ana Rafali
- Juara Lagu AJL 25

Jangan disusun kata-kata penamat
Jangan disebut baris ayat keramat
Biar lenyap diserap sunyi
Biar senyap yang tak menyepi

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa

Mari patahkan papan markah lama
Mari padamkan buku tiga lima
Biar luka sembuh sendiri
Biar lupa dimakan hari

Tolong ingatkan aku
Kisah kau tersedar
Dengan saku penyeluk masa
Kau dampingi aku
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Bila marah merasuk minda
Kecewa menyelubungi jiwa
Aku lupa

Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa
Ku teringatkanmu
Setiap detik jantungku berdetak
Setiap nota jiwaku berlagu-lagu

Tolong ingatkan aku kisah kita
Tolong ingatkan aku
Kisah ku tersedar
Dengan kasih memeluk rasa

Tolong ingatkan aku
Kisah kita




Drama King by Meat Uncle Hussain feat Black 

- 2nd place

Kali pertama aku mengenalimu
Mahu bersama
Mahu bersama
Raut wajahmu bersih
Meyakinkan hati ini
Aku terpaut

Semua dusta palsu
Aku tertipu
Keperibadianmu
Berubah menurut nafsu
Panggilanmu gelaranmu
Baru ku tahu

Chorus
Lakon layarmu hebat
Terpukau ku melihat
Isi hati murahan
Sampai bila
Kau mahu tersesat
Tidak kau penat
Hidup penuh muslihat
Mahkotamu Raja Drama

Kau masih berpura-pura
Kata-katamu hanya propaganda
Mengejar hijau ungu
Mata kelabu
Ini bukan kau yang pernah ku kenal dulu
Panggilanmu gelaranmu
Baruku tahu


Ulang Chorus

Panggilanmu gelaranmu
Baru ku tahu
Kau bertakhta
Bagai maharaja di atas lembah
Lakon layarmu yang terhebat
Memukau mata melihat
Tidak kau penat
Hidup penuh dengan tipu muslihat
Sampai bila Raja Drama
Sampai bila Raja Drama


Tidak kau penat
Hidup penuh dengan tipu muslihat
Sampai bila Raja Drama
Sampai bila Raja Drama
Tidak kau penat
Hidup penuh dengan tipu muslihat
  




Noktah Cinta by Hafiz

- Vokal Terbaik & 3rd place

Ternyata semua bicaraku
Tersimpan di dalam hatiku
Ternyata semua soalanku
Tak pernah kau fikir di fikiran
Mengapa kau masih
Mencari kepastian dalam cinta
Dan di sini masih
Menanti jawapannya

Tuhan tolong nyatakanlah
Padanya tentang cinta
Adakah masih diriku diperlukan
Tuhan tunjukkan padanya
Tentang apa yang ku fikirkan
Adakah cinta ini perlu untuk dirinya

Berbicara tentang cinta kita
Masih tiada noktah penghujungnya
Berbicara tentang perasaan
Simpan saja semua itu

Mengapa kau masih
Mencari kepastian dalam cinta
Dan di sini masih
Menanti jawapannya

Tuhan tolong nyatakanlah
Padanya tentang cinta
Adakah masih diriku diperlukan
Tuhan tunjukkan padanya
Tentang apa yang ku fikirkan
Adakah cinta ini perlu untuk dirinya




Hanyut by Faizal Tahir
- Persembahan Terbaik

Harus bagaimana lagi
Dan terus begini
Dengarkan aku
Lihat ke mataku

Cukup sudah kau menghukum
Salahku tetap salahku
Benarkan ku berbicara
Agar bisa pulih semua

Namun harus sampai bila
Kau kan diam seribu bahasa

Chorus
Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Saat mata terpejam
Hanya kau ku terbayang
Menghapus semua segala rasa di jiwaku

Saat mata terbuka
Kamulah yang pertama
Tak mampu aku
Bayangkan
Hidup tanpa dirimu

Ulang Chorus
Aku memang bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Dan tapi dah ku sedari
Segala perit kau lalui
Ku terlupa kau terluka

Dan memang selalu
Aku bersalah
Selalu saja mengabaikan mu
Meninggalkan mu
Dan tetapi itulah aku sedari
Segala perit yang kau lalui
Kerna diriku yang terus hanyut

Maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
Bagaimana ku nanti
Bila tiada mengganti
Yang ku ada hanya kamu saja

Bagaimana ku nanti
Bila kau tak di sisi
Yang ku ada hanya kamu saja





p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.



banner

Lunch @ Precint the Kopitiam

Entry ni sebenarnya dah lama ada dalam draft. Tapi x terperasan nak publish. Hiks ;p Ade 1 time tu rasa cam nak lunch dengan my sis kat Presint diplomatik. Ade 1 kedai makan baru buka kat situ so kitorang ni nak merasa la ape yang ada dalam restoran tu.


Nama restoran tu Precint the Kopitiam. Ni bukannye cam kopitiam biase tu. Kopitiam ni specialize dalam Asam Pedas. Siapa2 yang suka makan asam pedas tu bolehla try makan kat sini. Tapi ni bukannye version asam pedas melaka. Tapi still sedap n terangkat.


Belakang my sis tu ade 1 cermin yang sangat besar. So bolehla nampak kopitiam ni luas. Pandai dia gunakan effect mirror.

- Our Lunch -
- Asam Pedas Ikan Tenggiri -

Sambil2 makan tu sempat lagila jengah2 deco dalam kopitiam tu. Memang rasa cozy kat situ. dahla memang corner lot, ade effect cermin yang lagi buat kopitam ni nampak lagi luas. Dapur pun guna version 'Life Kitchen'. So kita bolehla nampak diorang masak.

- Life Kitchen -
Okla, sape2 yang nak cari tempat makan kat Putrajaya bolehla try kopitiam ni kat Presint Diplomatik. Kat area depan Proton.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Noshi's Wedding @ Royale Chulan

Last Saturday, I went to Royale Chulan for Noshi's Wedding. She is 1 of my friend & mentor time sekolah dulu2. Xsangke betul dia nak kawin awal. Time sekolah2 dulu selalu la lepak same2 dok cite sapela antara kitorang ni yang kawin dulu anti bila dah besar. Tup2, dapat invitation from her.

Aku drive sorang2 je from Putrajaya n singgah jap kat Keramat amik Myzu. Then headed to Royale Chulan. Nasib baik Myzu tau jalan, kalo x konpem sesat berpusing2 cari hotel tu.


Cantik gila deco dalam ballroom tu. I like! Fresh flower, candles n crystal everywhere. Plus dengan lampu2 yang sentiase tukar2 color. So romantic :)

- Afil, me n Wani Rani -
Adibah Noor Jadi emcee untuk wedding malam tu. Memang fun habis. Pastu dia nyanyi lagu2 yang romantic n vokal dia memang superb la. Best gila. Sofea Jane pun ade gak malam tadi as guest.
- Adibah Nor as Emcee n Singer on that night -
- Ballerina -




- STFians as usual gile camera -





Memang best bila dapat jumpa kawan2 sekolah. Ade yang last skali jumpa masa habis SPM. That was 8 years ago. Memang lama gila xjumpa. 

- Me n Noshi -

Cantik kan Noshi! Gorgeous gila malam tu. Tengok gambar2 time nikah pun nampak dia cantik n sweet. 





Congrats Noshi n I hope u can be a good wife to your husband. Semoga bahagia ke akhir hayat :) Muah!


p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.


banner

Saturday, January 8, 2011

Sweet Cottage | Homemade Chocolate | Putrajaya: Oreo Chocolate

**Sticky mode jap ye kawan2 :) **

Dekat bawah ni adalah contoh2 coklat yang sangat sesuai untuk dijadikan doorgift birthday, wedding, hantaran atau pun boleh jugak order untuk saje2 makan dengan family. Harga macam biasela RM 1.50. Kalau korang nak guna gambar sendiri pun boleh jugak. Tapi ade extra charge sketla sebab aku kena hantar gambar tu kat orang lain untuk print.

So siapa2 yang teringin nak order homemade chocolate ni, janganlah malu atau segan. Boleh order terus dari Sweet Cottage. Xpun kalau just nak tanya pasal harga, boleh jugakla email Sweet Cottage.

Harga Homemade Chocolate
Doorgift Birthday
Doorgift Wedding

- Barbie Edible Image -


- Flower Oreo Chocolate -


- Love Oreo Chocolate -



Sweet Cottage | Homemade Chocolate | Putrajaya: Oreo Chocolate

Saturday, January 1, 2011

Welcome 2011!

Goodbye 2010 & Welcome 2011!!


Hopefully next year akan menjadi yang lagi bagus from previous...nak kumpul duit banyak sket, nak majukan bisnes yang cinonet ni n nak dapat job baru. Fuh, itu saje ye ;p



Cantik x tudung yang aku pakai tu, beli online je kat Sugar Scarf. Cantik2 tudung2 n shawl kat situ. Rasa nak borong semua je. Dahla tiap2 minggu ade update tudung baru je.


Ni gambar makan2 ofis. Buat kat tepi pool je.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner
...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.