Tuesday, January 25, 2011

Sakit Gigi

Hari ni gigi n rahang sakit sebab geraham bongsu nak tumbuh. So xboleh nak buka mulut luas time makan n cakap.

- kredit to Jajazack -

Terseksa betul bila nak masukkan food kat mulut. Ada cara x nak kurangkan rasa sakit?sakit gigi,geraham bongsu tumbuh,baru nak besar.


Lepas baca 1artikel kat blog kesihatan dr.com.my, rasa2nye cam gigi aku ni kena cabut.huhu

"  KEROSAKAN GIGI GERAHAM BONGSU 
Karies akan terbentuk di permukaan gigi yang terdapat pengumpulan plak untuk jangka masa yang lama. Sekiranya terdapat masalah untuk membersihkan gigi disebabkan kedudukannya, maka gigi tersebut adalah terdedah kepada masalah ini. 
Sekiranya gigi geraham bongsu tumbuh teratur di rahang dan kerosakannya adalah kecil atau sederhana dan boleh dicapai oleh alat pergigian, maka tampalan boleh dilakukan. Walaubagaimanapun kadang kala doktor pergigian menasihati supaya gigi geraham bongsu yang berlubang dicabut sahaja. Misalnya jika kedudukan karies itu adalah di tempat yang mustahil untuk dicapai oleh alat pergigian.
Bayangkan, jika anda sendiri menghadapi masalah untuk mencapai kawasan karies untuk membersihkannya, maka doctor pergigian pun akan menghadapi masalah yang sama. Walaupun jika doktor pergigian dapat menampalnya, tetapi anda masih menghadapi masalah untuk membersihkannya sehingga menyebabkan karies berulang, maka adalah lebih praktikal jika gigi tersebut dicabut sahaja, daripada dibiarkan menimbulkan masalah berulang kali. "(sumber blog kesihatan dr.com.my)
p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

2 comments:

- zuriey - said...

sabar ye..tahu caner sakit gigi..memang tak senang duduk

stormz said...

@- zuriey -: tula psl..nk nages je bl buka mulut.dhla lapo nk makan

...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.