Tuesday, January 11, 2011

Trivia: Nama tempat terpanjang di dunia

Tahukah Anda?

Jika anda merasakan nama tempat di negara New Zealand seperti gambar di bawah merupakan satu-satunya tempat yang mempunyai nama terpanjang di dunia, anda sebenarnya silap.

 
 Terdapat lagi sebuah tempat iaitu di negara Thailand yang mempunyai nama yang lebih panjang daripada ini iaitu kira-kira sebanyak 163 huruf. Saya kurang pasti sama ada anda mampu menyebut nama tempat ini dengan sebutan yang betul.

Krungthepmahanakornamornratanakosinmahintarayutthayamahadilokphop
nopparatrajathaniburiromudomrajaniwesmahasatharn
amornphimarnavatarnsathitsakkattiyavisanukamprasit.

Jika diterjemahkan nama tempat ini ke dalam bahasa Inggeris, maksudnya adalah:
The great city of angels, the supreme unconqueralble land of the great immortal divinity (Indra), the royal capital of nine noble gems, the pleasant city, with plenty of grand royal palaces, and divine paradises for the reincarnated deity (Vishnu), given by Indra and created by the god of crafting (Visnukarma).


Namun begitu tempat ini masih mempunyai nama yang pendek iaitu Krung Thep (City Angels). Mungkin kerana orang-orang Thailand sendiri susah untuk mengingati nama sepanjang itu.

(sumber:daripada forward email yang aku dapat)

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan coklat homemade, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner

4 comments:

CoKeLaT-RaWkZ said...

Wuix. Payah nak isi borang alamat kalau macam ini ahahaahaha

stormz said...

@CoKeLaT-RaWkZ: hahah..tula psl

*∽ IZAN ∽* said...

ini dah bukan 'nama' nihh.. ayattt dahhh huhu

stormz said...

@*∽ IZAN ∽*: pjg gile ayat dia.haha

...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.