Tuesday, June 28, 2011

Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?

 Ni adalah email yang diforward kedalam email akaun aku.
_______________________________________________________________
"Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"

"Oh.. itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah"

"Baitullah tu apa?"

...

"Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"

"Allah ada dalam tu?"

"Tak.."

"Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"

"Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."

"Kamu sembah apa?"

"Saya sembah Allah swt"

"Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"

"Saya menghadap sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."

"Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."

"Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"

"Pernah.. selalu.."

"Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"

"Tengok perlawanan bola la.."

"Di mana?"

"Dalam tv la.."

"Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."

"Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."

"Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."

"So..?"

"Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"

"Tak.. aku tengok perlawanan bola la melaui tv tu.."

"Peliknya.."

"Sebab apa pulak pelik?"

"Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.."

"Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.."

"Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"

"Ya.. tak pelik.."

"Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt.. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."

"Erk.. kau betul.."


p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Wedding Noddy @ Taman Tamadun Islam

Last week, me n my friends jalan2 pergi Kuala Terengganu. Sebenarnya kitorang nak pergi wedding Noddy kat Pusat Konvensyen Taman Tamadun Islam (kat area Masjid Kristal tu).

- bergambar dulu kat parking before masuk hall -

- 3 pasangan pengantin kat atas pelamin -




Sebenanrnya malam tu ada 3 couple pengantin - Noddy, adik lelaki n adik perempuan dia. Semua cantik2 n handsome :)

- Yang di-Pertuan Agong menepung tawar pengantin -
- Raja Permaisuri Agong menepung tawar -

- Food kitorang. Yummeh! -
 Berbaloi-baloi!!! RM 75 for 1 hour Klang Valley Outdoor Portraiture

- sweet couple: Noddy & Fahmi -

- adik lelaki noddy n wife -

- adik perempuan noddy n husband -
- gambar2 ade yg from my camera n burn -

Congrats Noddy!!! Semoga perkahwinan korang kekal ke akhir hayat n dikurniakan cahaya mata yg sihat n comel2 :)



Thanks invite kitorang semua ni. Happy sangat dapat jumpa ko even kejap je pun :)





p/s: sebenanrnya ade lagi wedding member n cousin yang aku attend. tapi xsempat nak buat entry. korang tunggu jela ye :)


p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Monday, June 13, 2011

:. Resepi Hari Ini - Roasted Honey Blackpepper Chicken :.






Bahan-Bahan:

  • 6 ketul daging ayam
  • 1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
  • 1/2 sudu kecil lada putih (ditumbuk)
  • 4 sudu besar kicap manis
  • 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
  • 3 ulas bawang merah (ditumbuk)
  • Garam secukup rasa
  • 3 sudu besar madu
  • 1/2 biji lobak merak (dipotong 1inci) **
  • 1 biji kentang bersaiz besar (dipotong 1 inci) **
  • 3 biji bawang merah (dibelah 2) **

Cara-cara Memasak:
  1. Perap semua bahan kecuali bahan bertanda ** selama 1/2 jam.
  2. Susun ayam yang telah diperap ke dalam dulang pembakar. Letak sedikit air perapan di atas ayam.
  3. Susun lobak merah, baang merah dan kentang yang telah dipotong ke dalam dulang pembakar yang sama.
  4. Bakar ayam di dalam oven dengan suhu 180 degrees selama 45 minit.
  5. Pada minit ke 25, keluarkan ayam sebentar dan jirus ayam dengan baki perapan tadi (seperti membuat ayam percik) Bakar sehingga naik bau. Sekiranya ayam belum masak dalam masa 45 minit, anda boleh teruskan bakar sehingga ayam naik bau wangi.
  6. Sedia untuk dihidangkan dan anda boleh makan begitu sahaja ataupun cicah bersama sos cili.

~ SELAMAT MENCUBA ~


Tips memasak: Jangan kelarkan ayam especially bahagian peha sebab boleh mengakibatkan jus2 ayam terkeluar semasa memasak.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Tengok Final AF9 @ Dataran Putrajaya Presint 3


Malam tadi aku berkesempatan untuk tengok live final AF9 kat Dataran Putrajaya Presint 3. Stage 360 degrees tu berhadapan dengan Istana Kehakiman dan bangunan Putrajaya Holdings. Crowd memang ramai so kitorang bertiga ni dapat duduk kat area tangga Istana Kehakiman. View pun boleh tahan la n ade screen besar sekali kat situ.



Sebenarnya memang malas nak pergi tengok kat dataran tu. Tapi dah budak berdua ni ajak n ayah pun suruh temankan diorang kenalah jugak follow diorang tengok konsert final af9 ni. Mula2 dah dapat port cantik, tapi once konsert start je mulalah ramai orang berdiri kat depan aku. Geram je. Grrr!! Terus gerak kat tempat ;ain n nasib baikla ok tempat tu.

Hazama memang the best la. Setiap kali Pak Nil sebut nama dia, memang kuat gila orang bertepuk tangan. Tangan masing2 pegang henpon bz vote.



Masa on d way jalan nak pergi parking, ternampakla AC n wife dengan kereta Bentley dia. Fuh! smart gila bentley dia tu. Ada amik gambar tapi blur..


p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Saturday, June 11, 2011

Joget Pahang untuk mereka





Kan aku penah mention dalam previous entry pasal nak cari step joget kan? Sebenarnya ayah aku mintak tolong ajarkan budak2 kat area apartment aku ni tarian untuk persembahan anugerah cemerlang anjuran krt. Disebabkan aku memang suka menari2 ni, so setuju jelah nak ajar diorang.

Memang mencabar nak ajar budak2 ni. 1st day latihan ramai jugaklah yang datang. Macam2 karenah ada. Semua mengaku pandai menari. Pastu bila suro buat, abes merapu je diorang ni. Rupe2nye diorang reti menari shuffle je.Cet! Nasib baikla ada 8 orang yang ok sket. So aku amik diorang je. Yang lain bye2 ;p






Nasib baik budak2 yang terpilih ni senang catch-up within 1 week. Senang sket keje. Kasi je step, laju je diorang buat.








Disebabkan KRT tempat aku ni baru je, so xdela lagi peruntukan untuk baju2 kebudayaan. Maybe lepas ni kalau dah ada peruntukan, bolehla buat baju yang cantik2 sket n beli aksesori yang lain. Xsempat nak amik video diorang joget sebab ade sorang makcik ni dok sebokla intebiu aku macam2. Belajar tarian kat mana lah, rumah mana.haiisshh..


p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.



banner

Friday, June 10, 2011

Global Smurfs Day


Baru2 ni kat IPC Shopping Centre (formerly known as Ikano Power Centre) telah diadakan sambutan Global Smurfs Day. Ramai bloggers dan media yang telah dijemput untuk menghadiri sambutan smurfs ni.Ingatkan bloggers dengan media je, rupa2nye event ni open untuk public jugak. So ramaila orang kat ruang yang kecik ni.

Bnayak gila patung2 Smurfs ni kat atas lantai. Ingatkan bolehla nak amik 1-2, tapi organizer cakap patung2 tu just untuk display je. Haishh.. So terpaksa tengok jela patung2 comel tu.

- Smurf Village -
Disebabkan ni 1st time aku join event GPLusMy, so memang cam blur kejap maa sampai situ. dahlah xkenal orang sangat. Dok peratikan orang je masa mula2 sampai. Pastu terperasanlah muka Kak Ina KL terus terasa lega sebab pernah jumpa sekali time amik Kukis dia yang kebabom dulu tu. Nasib baik dia ingat lagi kat aku ni. Kalo x, memnag harulah sorang2 kat situ.heheh..Almaklumlah, mulut ni cam berat nak pot pet kalau mula2 jumpa. Pastu harusla berkenalan dengan blogger lain jugak. Ade Jard, Cik Lily Putih, Hazman Fadzil, BroFameStone, Bean Moreno. Nice to meet u guys :)

- Jard, Kak Ina KL, yours truly n CikLilyPutih -     


- Gossip session -

 

Kalau korang nak tau, korang ni berpeluang untuk memenangi hadiah SONY BRAVIA EX4 46” LCD TV dengan hanya mengambil gambar paling kreatif bersama costume character Smurfs.

Camne nak jumpe Smurfs tu??

Datang je kat IPC n korang tunggu waktu2 yang dia kan muncul. pastu terus amik gambar yang paling kreatif and buat slogan skali ye :)



Lepas tu kami telah diberikan light refrestment - Smurfs Cuppies yang sangat cute je. Hopefully lepas ni aku rajin la join event2 Nuffnang.


p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Wednesday, June 8, 2011

Kelebihan Bulan Rejab

Since dah nak seminggu bulan Rejab, baru sekarang aku sempat nak puasa sunat. Masa dulu2 time sekolah kat STF, tiap kali masuk bulan rejab ni, memang berduyun2 la student yang puasa sebab dah nak masuk bulan ramadan. yang lom habis ganti, time ni la digunakan sepenuhnya untuk ganti puasa2 yang tertinggal.

Sabda Nabi s.a.w.:
Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Sya'aban bulanku & bulan Ramadhan bulan umatku.
Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Sya'aban dengan malam NISFUnya Ramadhan dengan LAILATUL-QADARnya.

* Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus).

* Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

* Puasa tiga hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia keneraka (panjangnya setahun perjalanan).

* Puasa empat hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.

* Puasa lima hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur.

* Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercahaya muka.

* Puasa tujuh hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.

* Puasa lapan hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.

* Puasa sembilan hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH tidak ditolak dia masuk syurga.

* Puasa 10 hari pada bulan Rejab Allah jadikan baginya hamparan perhentian di Titi Sirotolmustaqim pada tiap-tiap satu batu di hari kiamat.

* Puasa 16 belas hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

* Puasa 19 belas hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.

* Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu. Maka mulailah beramal barang yang tinggi daripada umurnya (pembaharuan umur).  

sumber: Fadhilat Bulan Rejab

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Thursday, June 2, 2011

Step Joget

Dah 2 malam tidur lewat je sebab nak siapkan coklat. Penat n mata kuyu je ni xcukup tidur. Malam ni nak kena ajar tarian pulak. 1st day nak jumpa budak2 yang nak menari ni. Nervous jap. xtaula diorang ni reti menari ke x. Kalau xreti memang masakla aku nak kena ajar dari basic.


Disebabkan show diorang hujung minggu depan, so kena buat training sampai tarian tu jadi cantik. So aku decide untuk buat joget since tarian tu cam simple sket. Xpayah nak bend badan sangat. Lagu still tengah cari lai. Hopefully jumpe duration yang pendek2 je.


p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner
...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.