Friday, August 26, 2011

Salam Aidilfitri


Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada readers blog n member2 semua :) Maaf Zahir dan Batin kalau ada yang terasa bila baca entry2 aku dalam blog ni.

Sesiapa yang nak drive jauh2 tu, make sure korang dapat rehat yang secukupnye sebelum memulakan perjalanan. Hati2 di jalan raya. Kalau mengantuk, berhenti sekejap dekat r&r.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner

Jalan Alternatif Elakkan Jem Menghala Selatan

Rasa2nya start malam ni ramai orang dah nak balik ke kampung untuk berhari raya. Confirm2 jem kat highway. So ni aku ada tips untuk korang elakkan jem untuk yang menghala ke Selatan.


  • Sesiapa yang dah ter'stuck' jem dekat Plus Highway tu area Nilai-Seremban, better korang amik exit Nilai dan terus tuju ke arah Pajam. Lalu LEKAS Highway sampai ke Senawang. Lepas tu masuk balik Plus. Area Nilai-Seremban tu yang slalu sangat jem. Lepas dari Senawang selalunya trafik dah ok sket

Better korang follow twitter @plustrafik & @LLMinfotrafik untuk mengetahui perkembangan keadaan lalulintas di highway.

Untuk kecemasan: PLUSline 1800880000
                               LEKAS Infoline 1-800-888-021 

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Thursday, August 25, 2011

Persiapan Hari Raya

Macam mana persiapan raya korang? Baju, kasut, handbag, langsir, perabot semua dah bertukar ke? Dah dekat2 nak raya ni, selalu lah jugak aku ni terdengar ada lori2 perabot/barang elektrik datang hantar barang kat bawah rumah ni. Almaklumla rumah kat tingkat 1 n tingkap bilik aku tu boleh nampak terus ke lobi apartment. Sempatla jugak skodeng2 tengok jiran beli barang pe.hehehhe ;p


Sejak dah jadi orang dewasa ni mood nak beli kasut/beg raya memang dah xde nafsu langsung. Cukupla dengan baju raya n tudung je aku beli. Time budak2 dulu kalau boleh setiap kali raya nak semua yang baru je.

Setiap tahun boleh dikatakan kitorang 1family ni memang pengunjung setia Jakel since Jakel ni kat Segamat lagi. Sanggup tu dari Muar pergi ke Segamat semata2 nak beli kain yang berkualiti dari Jakel ni. Kalau korang nak tau ada 1 baju kurung aku ni kainnye aku beli kat Jakel. Aku pakai time form 1 n sampai sekarang kain tu still elok xde tetas/koyak2. Memang terbaiklah kain Jakel ni. --> Ini bukan entry promosi tau. Tapi memang betul kain dia bagus. Tahan lasak n warna xluntur pun.


Sebenarnya tahun ni dah pergi cari kain nak anta kat tailor dalam bulan 5 camtula. Tapi haritu before puasa kan Jakel ada buat promosi, so ayah aku ajaklah kitorang jalan cuci mata kat sana. Ingatkan jalan saje2 je..Tetiba ayah aku cakap amikla baju kurung tu. Wahh!! Kitorang adik-beradik ape lagi. Terus tsenyum sambil jalan laju2 cari baju mana yang nak.heheh. Thank You ayah!

- kain Thai Silk yang sangat aku suka :) -

Kasut pakai yang dah ada je kat rumah ni. Kuih raya dah siap. Buat sket2 je kat rumah. Kerepek beli kat Fazz Banting, langsir rasanya macam xdapat jahit je. mesin jahit dah rosak. Ayah aku cakap mesin jahit tu sebaya dengan umur aku. Sebab tu dia dah rosak. Berjasa betul mesin jahit singer tu. Macam2 langsir n baju berjaya ayah aku jahit selama ni. Xpelah. Boleh guna yang lain.

Tinggal nak kemas rumah je. Tu je yang belum n also rumah kat Muar n rumah arwah nenek.

.:Resepi Hari Ini - Tat Nenas Nyonya:.


Tat Nenas Nyonya
(source: Dapur Tanpa Sempadan)

Bahan-bahan:
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 camca teh gula aising
  • 1 biji telur
  • 1/4 camca teh garam
  • Minyak sapi atau mentega secukupnya (anggaran dalam 3 camca besar) ---> sy guna buttercup 
  • Sedikit pewarna makanan warna kuning
  • Kuning telur untuk disapu ---> sy xletak pun 
  • Jem Nenas boleh ikut resepi ni  --> sy beli jem yang dah siap dekat bakery shop
Snek yang sangat sedap untuk dihidangkan semasa Hari Raya. Xcukup 1pek seorang

Cara-cara Membuat:

Untuk Pastry
  1. Satukan tepung gandum, garam, gula aising dan gaul rata.
  2. Pukul telur dengan sedikit pewarna
  3. Masukkan telur yang telah dipukul kedalam campuran tepung. Gaul dengan hujung jari sehingga tekstur menjadi seperti serbuk roti
  4. Tambah mentega/minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh yang boleh dicanai
  5. Rehatkan 10 minit
Untuk Jem
  1. Gentel jem sebesar ibu jari
  2. Canai doh lebih kurang 0.5 cm dan kemudian terap menggunakan acuan tat.
  3. Letakkan jem diatas. Buat sehingga siap
  4. Canaikan lebihan doh nipis2 dan potong doh menjadi 'X' yang kecil2. Letak diatas jem. Sapukan telur kuning, --> sy xbuat pun
  5. Bakar di dalam oven dengan suhu 170C selama 20-25 minit atau sehingga kuning keemasan

p/s: Sedap jugak tat nyonya Mat Gebu ni. Sorila gambar kat atas tu kurang senonoh sket. Almaklumla dah lama sangat xbuat kuih2 raya ni. Tu yang senget benget jem.



p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.


banner

Wednesday, August 24, 2011

Coklat untuk Hari Raya Anda


Dah tinggal lagi 1minggu sebelum Hari Raya. So macam mana dengan persiapan korang semua? Dah habis shopping ke lom? Kuih2 raya tu dah beli ke lom?


Kalau korang rasa nak buat kelainan, bolehla jadikan coklat sebagai ganti kuih raya :) Mesti tetamu yang datang tu muka tersenyum bila makan coklat yang sedap2.


BTW, ni adalah hasil2 coklat yang telah diorder oleh customer2 tersayang. Xsempat nak amik gambar semua tu bagai so ni jela yang berjaya snap guna hp je.
Yang atas skali tu Bubble Chocolate - RM30 (2canister), bawah tu pulak Colourful Oreo, yang comel2 merah & biru tu pulak praline perisa strawberry (red) n blueberry (blue).

Kalau korang rasa macam nak rasa coklat SWEET COTTAGE ni tapi xde bajet yang banyak, don't worry la. Korang cakap je berapa bajet n nanti sy akan buatkan untuk korang. Minimum is RM 20 exclude postage. Manela tau korang tengah survey doorgift kahwin, so boleh je order sample dari sy. Nanti sy akan pelbagai kan jenis coklat within bajet yang korang kasi :)

Tuesday, August 16, 2011

Shopping Kerepek @ Fazz Enterprise Banting

Hari Ahad yang lepas kitorang 1family jalan2 pergi cari kerepek dekat Banting. Reason jalan jauh sangat tu sebab selalu makan kerepek yang akak ofis ni bawa. Setiap kali dia kasi rasa semuanye sedap2. Disebabkan sedap so aku pun tanyelah kat mana dia beli semua tu. Dia cakap kerepek2 yang dia bawa tu dia beli dekat FAZZ ENTERPRISE Banting


Sampai2 je kat sana, dari jauh kitorang dah nampak kereta berderet2 parking kat tepi jalan. Dahla jalan tu sempit. Penuh kereta orang oarking kat rumah2 keliling tu semata2 nak pergi Fazz Enterprise ni.


Tengokla keadaan dalam kedai ni. Penuh gila dengan orang. Memang famous la Fazz Enterprise ni.


Pelbagai jenis kerepek ada terjual di Fazz Enterprise ni. Korang bawak jela duit and terus je amik2 kerepek ni. Harga memang sangat2 berpatutan.

Kalau korang datang sni, make sure kena ada sorang yang dah queue untuk bayar. Kalau x, lamalah korang kena beratur.


Senang je kalau nak pergi sini. Korang terus ke Bandar Banting. Make sure korang sampai ke Hospital Banting. Kalo dah jumpe hospital. Jalan depan sket sampai nampak signboard Kanchong Darat. Kalau dah nampak signboard tu jangan laju sangat. Nanti sebelah kiri korang akan nampak Jalan Cempaka n signboard Fazz Enterprise. So korang follow je signboard Fazz Enterprise tu. Kena masuk dalam kampung.


Fazz Enterprise
Lot 662, Jln Cempaka,
Kanchong Darat, 42700 Banting,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia

Selingan di Pagi Hari

Tahun ni kita akan mengalami 4 tarikh yg jrg berlaku dalam setahun iaitu 1/1/11, 1/11/11, 11/1/11 dan 11/11/11. Itu fakta pertama.



Keduanya, cuba ambil 2 nombor terakhir di mana tahun kita dilahirkan dan tambah dengan umur kita pada tahun ini.

Keputusannya ialah 111 buat semua orang


Eg: seorang yg lahir pada thn 1988, umurnya sekarang 23 pd tahun ini. Jadi, 88 + 23= 111..!!! Untuk pengetahuan korang, perkara ini hanya akan terjadi sekali shj pada setiap 823 tahun!


p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner

Monday, August 15, 2011

Jom Menangi Hadiah Lumayan - Everyone Connects Open House

Nampaknya dah dekat 2 minggu kita berpuasa di bulan Ramadan ni. Cepat betul masa berlalu. Pejam celik, pejam celik xlama lagi je kita dah nak menyambut Hari Raya Aidilfitri. Mesti korang semua masing2 tengah gigih nak menyiapkan segala keperluan Hari Raya. Betul x?

Hari Raya Aidilfitri ni sangat sinonim dengan majlis2 Rumah Terbuka @ Open House. Time ni lah semua rakan2 dan saudara mara akan datang untuk beraya ke rumah kita.

Kalau korang nak tau, Everyone Connects turut menganjurkan Open House bagi meraikan kedamaian, perpaduan dan kasih sayang antara semua :)  Biasanya Open House ni korang kena tunggu bila dah masuk bulan Syawal kn? Tapi di Everyone Connects ni, korang xpayah nak tunggu Raya untuk datang Open House. SEKARANG jugak korang dah boleh datang makan2 juadah yang telah disediakan. Lepas dah makan, bolehlah korang ziarah rumah2 kawan korang yang lain n makan hidangan yang diorang dah sediakan tu :)


Lokasi Open House adalah di FACEBOOK!

Best x Open House ni?

Yang lagi bestnye, bukan perut korang je kenyang makan hidangan yang dah disediakan, tapi..............

Korang jugak boleh MENANG HADIAH YANG SANGAT LUMAYAN!!!!!

Korang boleh memenangi hadiah2 istimewa setiap minggu seperti Kamera Sony, iPod, iPad apabila korang menyertai Everyone Connects Open House ni :)



Ape lagi? Jangan tunggu lama2. Korang masuk je http://www.facebook.com/everyoneconnects sekarang!

SELAMAT BERPUASA :)



**Ini adalah Sponsored Post Entry **



p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.


banner

Insaf tengok 'Ini Kisah Aku - @WardinaSafiyyah'

 

Korang dah tengok video ni? Bukan senang someone yang glamour nak buka cite lame2 dia dari zaman xpakai tudung sampaila sekarang yang dah jadi better muslimah. Bagi aku, @WardinaSafiyyah ni bagus n dia dia memang orang yang banyak ilmu. Pagi2 slalu sangat tengok dia dalam MHI.

Antara quote yang aku suka bila tengok video ni - "You are what you eat and you are what you read"

Dalam video ni @WardinaSafiyyah pun siap bercerita macam mana mak dia berdoa bersungguh2 tiap2 malam mintak agak @WardinaSafiyyah xmenang Dewi Remaja. Memang doa seorang ibu tu berkat sebab Wardina xmenang pun.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.



banner

Thursday, August 11, 2011

My 1st Kad Raya


Xsangke plak 1st week Ramadan aku dah dapat kad raya. Tenkiu la Menara Optometry sebab kasi aku kad raya + voucher discount untuk beli spek mata baru. Lepas2 raya nantila aku datang sana g order spek baru yg cun.

Nak nampak cun and FABULOUS di Hari Raya? De'Laily Home Spa boleh menolong anda!!

Korang ada yang dapat kad raya? online /sms kad raya or printed kad raya yg best?


p/s: Kan best kalau Menara Optometry boleh buat deal kat MilkADeal tu. Berbaloi2 orang beli voucher

Wednesday, August 3, 2011

.:Resepi Hari Ini - Puding Mangga:.


Owh..sorila xde gambar lain. Before puasa haritu kitorang ada buat makan2 utnuk deparment, so aku dengan rajinnya telah membuat puding mangga inspired by Mat Gebu tapi version derhaka punye.hehhe

Ok, resepi ni aku copy bulat2 dari blog Mat Gebu untuk korang semua :). Bolehla nanti korang buat juadah berbuka puasa


BAHAN-BAHANNYA :-)
5 gram serbuk jelly "konnyaku" --> xde konnyaku so ganti pakai agar2 tali.hehe
625 ml air (2 1/2 cawan)
4 camca besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
200 gram isi mangga masak*
125 ml air*(*dikisar halus)
2-3 titik pewarna kuning
Hirisan mangga untuk hiasan --> xletak
Daun pudina untuk hiasan --> xletak pun

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam periuk, satukan air, gula dan serbuk jelly, kacau hingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikaau selalu hingga mendidih, masukkan 2-3 titik pewarna kuning, kacau rata.
  2. Alih periuk dari api. Tuang puree buang mangga tadi dan kacau dengan whisk hingga rata , kemudian masukkan susu cair, kacau hingga rata. Isi dalam bekas sesuai, biar hingga hilang wap panasnya.
  3. Simpan dalam peti sejuk selama 1 - 2 jam atau hingga keras. Hidangkan bersama hirisan mangga dan juga selitkan daun pudina sebagai hiasan...

Jangan Keluar Dari Kereta!

Tadi masa tengah blogwalking, terbacalah 1entry kat blog Irin Putri pengacara Bersamamu TV3. So aku nak share dengan readers kat sini plak.

I was at the sound dub studio last week to do voice over for Bersamamu when our audio editor, Vijay, shared a freaky incident that happened to him that afternoon.

Vijay is a very tall and fit guy with a goatee. One look at him, no one would wanna mess with him. Apparently that isn't necessarily the case.

He was driving and stopped at the red light at the Bangsar slope. An Indian guy on a motorbike knocked on his window. He was about equal size and built as Vijay, dress like a foreman with grease all over his clothes.

He said in Tamil,"there's smoke coming out from your tyre.

Being tall, Vijay just peeked through his window and true enough there was smoke. But he also noticed the guy had an eye-mo sized bottle hidden in his hand and was squirting some kind of liquid to his tyre.

Realizing something fishy was gong on, he didn't get out of the car and told the man that he will look into it.

The man was trying to be helpful by saying,"I think your breaks are leaking. Do you have a jack? I can take a look."

Vijay said,"what's that in your hand?"

That was enough to make him flee and beat 3 red lights ahead!

Upon further inspection, he found out the guy squirted black oil to his breaks. When oil hits hot surface it will naturally produce smoke.

So I wonder, if people can attempt a scam on someone like Vijay, what about us girls? I believe some would panic at the sight of smoke and welcome any kind of helping hand. And then who knows what would happen?

Be extra cautious on the road, people. Always keep the doors locked and never get out of the car when a stranger approaches you even when there you experience technical problem. Wait for help to arrive or if possible, drive to a safer place. (Just Stay In Your Car by Irin Putri)
Berhati2 semasa driving tu ye especially to the ladies. Kalau ada strangers ttibe langgar/ketuk tingkap jangan sesekali keluar.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Tuesday, August 2, 2011

Jom Beli Barang Raya @ Putrajaya


Korang semua dah beli barang2 persiapan raya ke belum? Wahahha.. baru 2hari puasa aku dah sebok tanyalah pulak :P Ok2, pada sesiapa yang rasanya nak shopping barang raya, apa kata korang datang je kat Putrajaya next week. Ada karnival 'Jom Beli Barang Raya @ Putrajaya' anjuran KPDNKK. Sape yang pernah pergi last year tu, rasanyenye tahun ni pun lebih kurang samalah. Sebenarnya aku nampak banner ni kat tepi jalan on d way pergi ofis tadi :)

Tarikh: 10 - 14 Ogos 2011
Tempat: Presint 2 Putrajaya (berhadapan bazar ramadhan & bersebelahan KPDNKK)
Masa: 10 pagi - 10 malam

Jom datang beramai2!!

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner

Monday, August 1, 2011

.:Resepi Hari Ini - Spagetti Ayam Bermadu:.


Bahan-Bahan:
  • Spagetti (Direbus dengan meletakkan sedikit minyak dan garam)
  • 3 keping dada ayam (dihiris) *
  • 1 1/2 sudu besar madu *
  • 2 sudu besar kicap manis *
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 2 ulas bawang merah (dicincang)
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 biji tomato (dibelah 4)
  • Carrott (dihiris bunga)
  • Kobis Panjang (diris kecil2)
  • Sedikit daun bawang dan daun sup (dihiris)
  • Minyak masak
  • Garam secukup rasa
Cara-cara Memasak:
  1. Perap bahan2 bertanda * selama 1/2 jam. Selepas itu, grill kan di atas frying pan dengan sedikit minyak. Masak sehingga daging ayam keperang-perangan.
  2. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih dan merah sehingga naik bau.
  3. Masukkan sayur2 dan masak sehingga sayur lembut sedikit.
  4. Masukkan sos tiram, serbuk lada hitam dan masukkan spagetti. Gaul hingga rata.
  5. Kalau kurang masin, boleh masukkan garam.
  6. Masukkan ayam yang telah di grill dan tomato. Gaul sebentar dan boleh diangkat.
  7. Taburkan dengan daun sup dan daun bawang.
~ SELAMAT MENCUBA ~

Jalan-jalan balik Muo

Dah lama sangat xbalik Muo ni. Rumah pun dah berhabuk n bersawang. Pokok bunga pun dah tinggi menggalah sampai terbelit dekat wayar lampu. haisshh.. berbulan jugakla kitorg 1family xjengah rumah ni. kesian kat rumah.sobsobsob..

Pagi2 sabtu tu kitorang balik rumah arwah nenek dulu. Bersih2kan dulu rumah dekat sana. senang sket nanti time Raya dah xpayah nak bersihkan sangat. Rumah arwah nenek pun xde orang yang duduk so paham2 jela camne keadaannye.

Before pergi rumah nenek tu, terkejut jugakla sebab nampak banyak sangat buah pulasan bergayut kat depan rumah. Kitorang balik malam sabtu tu. Gelap je xnampak pape. Rupa2nye pokok yang ayah aku tanam dulu dah berbuah. Lebat gila buah dia. Before this klua sket je. tu pun orang amik. xsempat merasa. Tahun ni la yang betul2 dapat merasa buah. Tu pun jiran cakap dah ramai orang petik. Yela..rumah tinggal. Tu yang orang datang petik je. Pokok pun rendang so memang senang sangatla.


Kitorang petik half poko je. Half lagi yang sebelah jiran tu, kitorang biarkan xpetik. Sedekahkah kat orang lain yang nak makan. 3 plastik besar jugakla dapat. Kasi makcik sebelah 1plastik n 1plastik lagi kasi rumah makcik kat kajang. Petang semalam lepas kitorang balik, dia ajak datang makan durian. Dia pun baru balik dari kampung. So pulasan tu pun dikendurikan ramai2 kat kajang.




p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner
...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.