Wednesday, August 3, 2011

.:Resepi Hari Ini - Puding Mangga:.


Owh..sorila xde gambar lain. Before puasa haritu kitorang ada buat makan2 utnuk deparment, so aku dengan rajinnya telah membuat puding mangga inspired by Mat Gebu tapi version derhaka punye.hehhe

Ok, resepi ni aku copy bulat2 dari blog Mat Gebu untuk korang semua :). Bolehla nanti korang buat juadah berbuka puasa


BAHAN-BAHANNYA :-)
5 gram serbuk jelly "konnyaku" --> xde konnyaku so ganti pakai agar2 tali.hehe
625 ml air (2 1/2 cawan)
4 camca besar gula pasir
200 ml susu sejat "IDEAL"
200 gram isi mangga masak*
125 ml air*(*dikisar halus)
2-3 titik pewarna kuning
Hirisan mangga untuk hiasan --> xletak
Daun pudina untuk hiasan --> xletak pun

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam periuk, satukan air, gula dan serbuk jelly, kacau hingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikaau selalu hingga mendidih, masukkan 2-3 titik pewarna kuning, kacau rata.
  2. Alih periuk dari api. Tuang puree buang mangga tadi dan kacau dengan whisk hingga rata , kemudian masukkan susu cair, kacau hingga rata. Isi dalam bekas sesuai, biar hingga hilang wap panasnya.
  3. Simpan dalam peti sejuk selama 1 - 2 jam atau hingga keras. Hidangkan bersama hirisan mangga dan juga selitkan daun pudina sebagai hiasan...

2 comments:

neesa_jun said...

wow!saya nak cuba yang ni..thanks for sharing~

stormz said...

@neesa_jun tryla buat

...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.