Tuesday, March 27, 2012

Wedding @ Parit Pali Muar

 Last 2 week ada wedding sepupu aku kat kampung. Hari Jumaat aku dah balik, tidur dekat rumah Muar dulu. Esok pagi2 after breakfast baru la kitorang 1family balik kampung. Tolong2 apa yang patut kat rumah makcik aku. Nikah malam Ahad n siang Ahad tu majlis bersanding.


Time ni rombongan pengantin lelaki dah sampai. Kalo wedding kat Johor, memang ada la adat kena tol. Ni cousins n makcik aku tengah jaga tol tu. Biasanya pengapit lelaki akan kasila peket2 kecik yang ada duit tol. Duit dalam tu depends on pengantin lelaki la. Xbanyak pun xpe. Just suka2. On that day, pengantin lelaki kena lalu 4 tol before dapat bersanding dengan pengantin perempuan.


Majlis perkahwinan tu diserikan dengan tarian2 dari cousins aku. Yours truly ni jadi choreographer tarian budak2 ni.Ehenm..ehem ;)

Sebab tu la lately ni jarang update blog sebab malam2 aku pergi ajar diorang. Bulan 5 ni ada lagi cousin yang kahwin so budak2 kecik ni la yang akan menari kat majlis tu nanti.


Make-up budak2 ni ditaja oleh adik aku selaku official MUA diorang :) Cantik  je adik aku makeupkan diorg untuk outdoor ni. Takdela nampak tebal sangat. Just nice.

Contact my sister for make-up: Farah Wahidah. So far, dia dah makeup kan aku time tunang hari tu n hasil memang memuaskan..

-after 4 tol -




p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.


banner

.: Resepi Hari Ini - Pai Maggi :.

Hari ni nak share dengan korang resepi Pai Maggi. Dulu masa kat STF, tiap kali ada Sumbangsih atau hari jualan mesti akan ada student jual Pai Maggi ni. Ada jugak orang yang panggil Murtabak Maggi. Tak kisahla nama ape pun kan, tapi benda yang sama je :)


Bahan-bahan:
  • 3 Paket Mi Maggi Kari (Direbus tanpa serbuk perencah)
  • 4 biji telur (bersaiz besar) -->kalau xcukup, boleh tambah lagi
  • 2 paket serbuk perencah kari Mi Maggi
  • Sedikit Carrot (dipotong halus)
  • Daun sup (untuk hiasan)
  • Daun bawang (untuk hiasan)
  • Bawang goreng (untuk hiasan)
  • Minyak
Cara-cara Memasak:
  1. Pecahkan telur dan masukkan serbuk perencah kedalam mangkuk. Kacau sehingga sebati.
  2. Masukkan sedikit mi maggi yang telah direbus dan ditos kedalam campuran telur.
  3. Masukkan sedikit carrot. Gaulkan.
  4. Panaskan minyak kedalam kuali leper atau pun non-stick pan
  5. Masukkan mi maggi yang bersalut telur dan carrot kedalam kuali. Ratakan seperti membuat lempeng.
  6. Terbalikkan sekiranya bahagian bawah telah masak. Biarkan kedua-dua bahagian masak sempurna.
  7. Ulang sehingga mi maggi anda habis.
  8. Hidangkan dengan menabur daun bawang, daun sup dan bawang goreng ke atas pai maggi. Boleh dimakan bersama dengan sos cili atau pun sos lada hitam
~ SELAMAT MENCUBA ~

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner

Friday, March 23, 2012

.: Resepi Hari Ini - Aglio Olio :.


Aglio Olio
Source: Free Recipes

Ingredients
  • 13 oz of dried spaghetti
  • 1/2 cup of olive oil
  • 4 garlic cloves, finely chopped
  • 1-2 large red chillies, seeded and finely chopped
  • 2 tablespoons of fresh parsley, finely chopped
  • salt and freshly ground black pepper to taste
Cooking Instructions
Bring a large saucepan of salted water to a boil and add the spaghetti. Stir well and boil rapidly for 8 minutes, or until the pasta is al dente.
Meanwhile, combine the oil, garlic, and chilli in a small saucepan. Cook over a low heat for 7-8 minutes to allow the oil to absorb all the flavors. The garlic should become golden brown but don’t allow it to burn.
Drain the cooked pasta and return it to the large saucepan over a very low heat. Make sure it’s not a high heat because you don’t want to dry out the pasta. Pour the oil mixture over the pasta and add the parsley. Mix thoroughly so all the pasta is well coated with the oil. Season with salt and pepper to taste and serve immediately.

Aglio Olio style Iylia
  • 1 genggam Macaroni (Rebus sampai al dente) --> spageti kat rumah out of stock
  • 1/2 cup olive oil
  • 4 ulas bawang putih dicincang
  • 1 biji lada merah (dibuang biji dan dicincang)
  • 2 sudu daun parsli kering (yang fresh xde stok)
  • Garam dan blackpepper
  • 1/2 batang Carrot (dipotong memanjang)
  • 1/2 batang kacang panjang (dihiris )
  • 10 ekor udang (dibuang kulit)
Cara-cara Memasak:
  1. Panaskan minyak.
  2. Masukkan udang dan goreng sekejap.
  3. Bila udang dah nak masak, kecilkan api dan masukkan bawang putih dan lada merah. Tumis sehingga bawang putih kekuningan dan biarkan sehingga minyak tu boleh menyerap semua rasa dari bawang putih dan lada merah.
  4. Masukkan carrot dan kacang panjang. Goreng sebentar.
  5. Masukkan macaroni, daun parsli, garam dan blackpepper.
  6. Kacau sehingga rata. Sedia untuk dihidangkan.

Tips Masakan 1: Kecilkan api sebelum menumis bawang putih kerana ia akan cepat hangus.
Tips Masakan 2: Untuk mengelakkan segala jenis pasta (spageti, makaroni etc) terlebih masak selepas direbus, lalukan pasta yang telah ditoskan dibawah air. Ataupun boleh juga diletak ais di atas pasta yang tengah ditoskan itu. Gaul2kan sebentar supaya sejuk.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Wednesday, March 21, 2012

Review: John Carter


The movie tells the tale of war-weary, former military captain John Carter (Taylor Kitsch), who is inexplicably transported to Mars where he becomes reluctantly involved in a conflict of epic proportions between the inhabitants of the planet,
including Tars Tarkas (Willem Dafoe) and the captivating Princess Dejah Thoris (Lynn Collins).
In a world on the brink of collapse, John Carter rediscovers his humanity when he realizes that the survival of Barsoom and its people rests in his hands. (credit to: Official Website)

Last week aku pergi tengok movie John Carter ni dengan Hafiz dekat The Curve. Not bad la movie ni tapi masa awal2 start tu aku cam confuse jap. Laju sangat sampai cam blur ape yang nak diorang sampaikan. Lepas part lawyer tu kasi diary dekat anak sedara John Carter barula flow movie ni ok sket. Rupa2nya John Carter ni dah pernah sampai kat Spider Cave yang ada emas. Dari situ dia tertembak orang and dia pegang medallion orang tu. Tetiba terus dia sampai kat tempat yang pelik.


Rupa2nya dia dah sampai planet Barsoom aka Mars aka Marikh. Macam2 makhluk pelik yang dia jumpa n ada juga makhluk rupa cam manusia. Dekat Barsoom tu tengah ade peperangan n John Carter ni pun ada terlibat dengan peperangan dekat sana.


Nak tau apa yang terjadi lepas tu? Berjaya ke x John Carter ni tolong orang Barsoom? Korang pergila tengok sendiri dekat pawagam yang berdekatan.hahaha ---> gelak jahat ;p

- All photos credit to official website -



Lepas tengok movie tu, aku pun tersinggahlah dekat Kiosk Tudung Bawal Aidijuma. Dapatla sambar 3pasang tudung bawal. Harga tudung2 tu xmahal pun. 1tone = RM 7, 2&3 tone = RM 15. Kiosk Aidijuma di berhadapan dengan Padini.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.


banner

Tuesday, March 20, 2012

Qasidah Pilihan Saya

Hari ni nak islamik sikit. So korang dengar n hayatilah qasidah pilihan aku hari ni ok :) Kalau siapa yang xbiasa dengan qasidah ni, qasidah tu merupakan satu syair dari Arab. Tenang je bila dengar.

The qaṣīdaᵗ (also spelled qaṣīda), in Arabic: قصيدة, plural qasā'id, قــصــائـد; in Persian: قصیده (or چكامه, chakameh), is a form of lyric poetry that originated in preIslamic Arabia. Well known qasā'id include the Qasida Burda ("Poem of the Mantle") by Imam al-Busiri and Ibn Arabi's classic collection "The Interpreter of Desires". (source: Wikipedia)




- Ya Thoybah -

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.




banner

Wednesday, March 14, 2012

Wordless Wednesday



Anak-anak buah tarian merangkap sepupu2 aku :)


p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner

Thursday, March 8, 2012

MegaGiveAway by Penmerah.com

Jom join Mega Giveaway by Pen Merah. Banyak hadiah2 best yang boleh korang menang disponsor oleh Ziera Zain, Nisa Kay, Alyza & Yana Yassin.



Syarat;
1. Buat entri ‘’MegaGiveAway by Penmerah.com’’ - Done -
2. Likes Fanpages Penmerah.com - Done -
3. Copy Banner dan Link kan ke Entri GA Penmerah.com. - Done -
4. Tag 3 orang kawan - Done -
5. Dah siap entri, tinggalkan link entri tu kat ruangan komen bawah nanti. Semoga tuah menjadi milik korang ye! - Done -


3 orang yang perlu aku tag skali join GA ni: K.Julie, Sofia, Noddy

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Wednesday, March 7, 2012

.: Resepi Hari Ini - Sup Sayur :.


 Bahan-bahan:
  • 1 biji bawang besar (dihiris halus)
  • 1 ulas bawang putih (dihiris halus)
  • 2 ketul dada ayam (dihiris)
  • Carrot
  • Batang celery
  • Jagung kecik
  • Kubis bunga
  • Brokoli
  • 2 biji cili padi (kalau xsuka, xpayah letak)
  • 2 sudu minyak
  • 1 1/2 cawan air
  • Garam
Cara-cara Memasak:
  1. Panaskan minyak.
  2. Masukkan bawang merah, putih dan cili padi. Biarkan sehingga naik bau.
  3. Masukkan air dan ayam. Biarkan sehingga mendidih.
  4. Bila air dah mendidih, masukkan carrot.
  5. Rasa2 carrot dah empuk sikit, barulah masukkan jagung, kubis bunga n brokoli.
  6. Letak garam secukup rasa.
  7. Before tutup api, barula masukkan batang celery.
~ SELAMAT MENCUBA ~



p/s: Siapa yang nak diet boleh try resepi sup sayur yang sihat ni. Menu sihat ni boleh dimakan dengan nasi putih, ataupun bihun.


p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner

Monday, March 5, 2012

Review: The Lorax 3D

Hari Jumaat lepas aku dapat invitation daripada ChurpChurp untuk tengok premiere screening - The Lorax. Banyak hall dibuka untuk premiere screening The Lorax ni sebab masa aku sampai kat kaunter ChurpChurp & Nuffnang, kat sebelah tu adala nampak 8tv punya kaunter.


From the Makers of Despicable Me. Despite warnings from the tree-loving Lorax, a greedy entrepreneur strips a forest of its stock of Truffula trees to manufacture clothing.
Berbaloi2 untuk korang tengok. Jalan cerita sangat smooth je. Colourful (of cos la kan sebab ni kartun. Harus colourful untuk tarik minat budak2). Lagu2 dalam The Lorax ni best2 and teringat kat 3 ekor ikan yang suka menyanyi. Cute je.

- credit to Google -
Since dah nak start school holiday, apa kata korang bawak anak2 korang pergi tengok The Lorax ni.

- see, aku dapat 2 tiket tuuuu! -

- kebetulan masa sampai tu maskot The Lorax ni keluar. Laju2 aku mintak nak amik gambar -

Thank You ChurpChurp!! Kasila saya menang contest lagi. Nanti boleh tengok movie banyak2 :)

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.



banner

Saturday, March 3, 2012

.: Resepi Hari Ini - Ayam Halia :.

Bahan-bahan:

- 4 ketul ayam (dipotong kecil)

- 1 biji bawang besar (didadu halus)

- 2 ulas bawang putih (didadu halus)

- 1 inci halia (dihiris nipis)

- 1/2 cawan air

- 2 sudu sos tiram

- garam secukup rasa

- 3 sudu minyak masak

- 4 batang daun bawang (dihiris 1 inci)


Cara-cara Memasak:

- Panaskan minyak.

- Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.

- Masukkn halia dan goreng sekejap.

- Masukkan ayam yang dipotong kecil. Gaul sebentar.

- Masukkan air dan biar sehingga menggelegak.

- Masukkan sos tiram dan garam secukup rasa.

- Bila kuah dah pekat, masukkan daun bawang. Kacau dan sedia untuk dihidang.


Published with Blogger-droid v2.0.4
...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.