Thursday, April 19, 2012

.: Resepi Hari Ini - Homemade Caramel Popcorn :.


Dah lama sebenarnya nak buat popcorn sendiri. Masa kecik2 ayah aku pernah buatkan untuk kitorang makan. So hari tu masa pergi Mydin, ternampak la ada tergantung biji jagung popcorn ni. Terus amik 1 pek. Harga 1 pek tu xsampai RM2 pun.

- Ni la rupenye biji jagung popcorn -
Homemade Caramel Popcorn
(source: JintanManis.com)

Bahan-bahan:
  • 1 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Jagung popcorn secukupnya ---> aku guna half je pun dah dapat banyak sangat :)
  • Garam secukup rasa
 Bahan Karamel:
  • 1 sudu mentega/marjerin
  • 3-5 sudu besar gula pasir (ikut banyak mana popcorn anda)

Cara-cara membuat:
  1. Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Mula2, gunakan api yang kuat untuk panaskan minyak dan butter selama 2 minit. Kemudian, kecilkan api.
  2. Masukkan jagung sehingga menutupi dasar periuk. Tuang jagung sama rata dan sama paras dengan minyak n butter yang dah dipanaskan. Tutup periuk tadi.
  3. Tunggu beberapa minit sehingga kedengaran bunyi "pop..pop" dengan rancak. Bila bunyi dah berhenti, buka periuk dan cepat2 keluarkan popcorn.
  4. Taburkan garam secukup rasa (kalau nak buat karamel, garam tidak payah ditabur)
Karamel:
  1. Cairkan mentega dengan gula sehingga bertukar warna coklat. Matikan api dan cepat2 masukkan popcorn. Gaul sehingga rata. Berhati2 kerana karamel yang panas tu boleh menyebabkan tangan melecur kalau terkena :)

~ SELAMAT MENCUBA ~

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Only in Malaysia



Saje nak share dengan korang video ni. Korang dah tengok ke belum?
Kalau dah tengok, memang semua tu rakyat Malaysia ade buat kan? Letak handphone dekat helmet time naik motor, mintak free gift kalau nak beli barang kat kedai n byk lagi la.



p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.


banner

Friday, April 13, 2012

.: Resepi Hari Ini - Passion Fruit Yogurt Pound Cake

Hari tu masa pergi Medan,aku adalah beli sikit passion fruit @ buah markisa. Dah tinggal balance2 tu xtau dah nak buat pe. Pastu buka blog Mat Gebu, terus nampak resepi Pound Cake ni n kebetulan memang bahan2 buat kek tu memang ada dekat rumah. So apelagi...mem'baking' la malam2 buta.


Passion Fruit Yogurt Pound Cake
(Source: Mat Gebu)

Bahan-bahan:
  • 110 gram mentega
  • 160 gram gula kastor (aku letak 140g je mcm Mat Gebu. Tu pun dah manis)
  • 150 gram tepung gandum *
  • 1 1/2 camca teh baking powder *(*disatukan dan diayak)
  • 2 biji telur gred A
  • 120 gram plain yogurt
  • 4 camca besar jus markisa (dari 3 biji buah markisa, ambik isi nya, letak dalam tapis dan tekan utk mendapatkan jusnya)
  • Secubit garam
Cara-cara Membuat:
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 8 inci x 3.5 inci x 3 inci dengan mentega. Alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan. ---> (Aku guna tin yang ada kat rumah je. xikut saiz ni pun)
  2. Putar mentega dengan gula kastor hingga putih, masukkan telur satu persatu dan terus memutar hingga gebu. Perlahankan kelajuan dan masukkan yogurt sedikit demi sedikit. Putar hingga sebati.
  3. Masukkan tepung,garam berselang seli dengan jus buah markisa tadi, hingga habis, putar hingga semua sebati dan terus matikan mixer, jangan terlebih putar.
  4. Tuang dalam tin dan bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak, uji dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluarnya bersih tanda kek anda telah masak. Biar kan seketika dalam tin sebelum dikeluarkan. Sejukkan atas redai sebelum dipotong.
p/s: kek ni akan menurun sikit lepas dah bakar. Tapi still lembut and gebu tekstur dia.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.


banner

Monday, April 9, 2012

.: Resepi hari Ini - Mama Doroschs' Carrot Cake :.

Last week aku ada buat carrot cake mengikut resepi dari K. Rima - Bisous A Toi. Kalau ikut entry dia, kek ni jadi moist and sedap. So ni my 1st trial and memang betul2 jadi moist and memang sedap sangat. Tapi malas nak buat topping cream cheese. Padahal dah beli cream cheese tu. Hehehe

Disebabkan aku letak dalam cup, so boleh dapat around 25 cupcake. Senang sikit nak kasi orang makan.


Mama Doroschs' Carrot Cake
(Source: Bisous a Toi)

Ingredients
Cake
1 1/2 cups granulated sugar
1 1/2 cups oil
4 eggs
2 cups flour
2 tsp baking soda
2 tsp baking powder
2 tsp cinnamon
1/4 tsp salt
3 cups grated carrots, packed
3/4 cup walnuts (optional)1/2 cup raisins - i added ** xletak


Icing ** xbuat pun. Tapi kalau buat memang kek jadi lagi sedap :)
16oz (454g) cream cheese - well softened
8 tbsp (¼ cup)(113g) butter, well softened
2 lb (900g) icing sugar
4 tsp vanilla

Instructions
Cake
Pre-heat the oven to 360ยบF/ 180ยบC with a rack in the middle position. Liberally grease and flour a bundt or tube pan.

In a large bowl, beat together the sugar and oil. Beat in the eggs, one at a time.
In a second, medium bowl, whisk together the flour, baking powder, baking soda, cinnamon, and salt.

Add the flour mixture to the sugar mix and mix in with a wooden spoon until well incorporated.

Fold in the carrots and walnuts (if using).

Pour into prepared pan and bake for 45 to 60 minutes, until a toothpick inserted into the center comes out clean. Remove to a wire rack to cool completely before icing.

Icing
In a large bowl, beat together the cream cheese, butter, and vanilla until light and fluffy.
Gradually beat in the icing sugar until well blended.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Wednesday, April 4, 2012

Jalan-jalan Medan - Part 1

Hari Jumaat lepas kitorang 1 family pergi bercuti ke Medan Indonesia. Tiket dah beli last year time Air Asia buat promotion 10sen. Perjalanan dari LCCT ke Polonia Airport Medan berjalan dengan lancar. Takde problem pape dengan imigresen. Trip kali ni kiranya first time kitorang adik beradik pergi luar negara. Ayah aku dah biasa pergi oversea n ni first time dia sampai Medan.

Keluar2 je dari airport, aku pun pergi la cari orang yang pegang signange nama aku. Tapi hampeh xde sorang pun yang pegang. Tunggu2 dalam 10 minit camtu kat luar takde jugak nampak. Last2 aku call hotel and tanya kenapa takde langsung orang yang nak pick-up aku kat airport.

Bila dah call tu, boleh plak receptionist tu cakap nama aku takde langsung dalam sistem diorang. Peh, bengangla jugak sebab aku dah booking dengan Agoda. Lama jugakla nak tunggu diorang check nama aku. Last2 diorang cakap nama ada n diorang akan hantar orang untuk pick-up kitorang 1family.

Sementara tunggu driver hotel sampai, kitorang lepakla kat luar airport tu. Memang banyak ulat2 datang nak suruh kitorang naik teksi diorang. Tapi kitorang just cakap hotel nak datang pick-up. Dekat luar hotel tu penuh dengan askar tengah berkawal. Pelik jap..Terus tanya orang2 kat situ kenapa banyak sangat askar.


Rupa2nya dekat Indonesia masa tu tengah ada demonstrasi pasal kenaikan minyak. Mahasiswa dekat sana berkumpul beramai2 untuk bantah kenaikan minyak hampir 2000 rupiah.


Tak lama lepas tu barulah nampak kelibat van Hotel Madani. Kitorang terus je naik. Driver van tu cakap jalan kat Medan banyak tutup n macet teruk sebab demo ni. Sampai2 hotel terus check-in n rehat kejap.



Bilik hotel ok tapi nampak macam dah lama. Ade kesan crack sket dekat dinding hotel. Aku booked Hotel Madani ni through Agoda. Madani Hotel Medan ni merupakan Muslim 4 star hotel di Medan yang menepati syariah. Pasangan yang bukan mahram tak dibenarkan duduk dalam 1 bilik. Segala jenis arak dilarang masuk ke dalam bilik hotel.



Lepas dah rehat kejap, kitorang turun bawah n tanya kat receptionist pasal restoran muslim. So diorang kasi la direction. Lebih kurang dalam 300 meter, ada banyak restoran yang boleh pergi. Ada Rumah Makan Famili, Rumah Makan ACC & Rumah Makan Wong Solo.

- Suasana dalam Rumah Makan Famili -
So kitorang decide nak makan dekat Rumah Makan Famili sebab nak try makan nasi padang. Kitorang jalan kaki je pergi situ sebab dekat. Adala jugak orang offer naik becak, tapi malas nak amik.



Banyak betul lauk yang dihidangkan. Tapi nanti dia kira apa yang kita makan je. So yang mana rasa xnak makan, janganlah cuit ye. Nanti dia kira sekali.

Lauk nasi padang haritu mostly ade unsur2 kari. Rasa lauk2 tu 'kureng' sikit n tak menepati selera tekak kitorang.


Tapi disebabkan lapar, kitorang makan jela. Lagipun baru sampai situ n xtau kat mana yang sedap.


Lepas makan kitorang balik bilik dulu sebab ayah n adik aku nak pergi solat Jumaat dulu dekat Masjid Raya. Lagipun masjid tu betul2 depan hotel je. Dalam pukul 12.30 tu dah azan zohor.

Dah habis Jumaat tetiba ayah aku call suruh aku anta kasut kat dia sebab selipar hotel yang dia pakai kena curi dengan pengemis. Nasib baik xpakai kasut, kalau x kenala cari yang baru.


Masjid Raya ni merupakan salah satu tourist attraction di Medan. Betul2 berhadapan dengan Hotel Madani dan bersebelahan dengan Pasaraya Yuki Simpang Raya. Dekat perkarangan masjid ni, memang banyak sangat pengemis aku tengok. Dahla ada yang siap pegang2 tangan kitorang nak suro derma kat diorang.

- Lupa nak amik gambar masjid ni. So ni hasil Google -
- Yuki Simpang Raya -
Dekat Yuki Simpang Raya ni pun banyak restoran n McD. So senangla kalau nak pergi makan.


Gerai-gerai tepi jalan jugak banyak dekat sebelah Masjid Raya ni. Tapi xtaula tahap kebersihan diorang sediakan food camna. So sebagai langkah berhati2, kitorang makan kat tempat yang ok sikit like restaurant n food court.





p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.



banner

Tuesday, April 3, 2012

Medan 2012

Korang tengokla gambar2 yang ni dulu. Kat sana hujan je memanjang. Full entry bakal menyusul :)

- Polonia Airport yang Busy -

- Kolam Sri Deli -

- Penjaja makanan dekat tepi Masjid Raya -

- Rumah banglo besar2 -

- Landasan keretapi dekat bandar Medan -

- Amaliun Food Court -

- Ada demo bantahan kenaikan minyak dekat sana -

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner
...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.