Sunday, July 22, 2012

.: Resepi Hari Ini - Agar-agar Buah Koktail :.


Bahan-bahan:

  • 1 peket serbuk agar-agar (tidak berwarna)
  • 250 g air
  • 150 g gula
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 tin buah koktail
  • Sedikit pewarna

Cara-cara memasak:

  1. Sejukkan dulu acuan agar-agar ke dalam peti sejuk.
  2. Masukkan serbuk agar-agar, air dan gula ke dalam periuk. Masak di atas api yang sederhana. Kacau sehingga serbuk agar-agar dan gula larut.
  3. Toskan buah koktail. Jangan dibuang airnya.
  4. Keluarkan acuan dari peti sejuk. Masukkan 1 senduk agar-agar yang panas itu kedalam acuan.
  5. Kemudian susun buah-buah koktail di dalam agar-agar tersebut. Masukkan sedikit lagi agar-agar sehingga menutupi lapisan buah.
  6. Masukkan ke dalam peti sejuk.
  7. Untuk baki agar-agar yang tadi, masukkan air buah koktail, susu cair dn sedikit pewarna. Kacau di atas api yang kecil.
  8. Apabila lapisan agar-agar yang transparent tu dah keras, keluarkan dari peti sejuk. Cucuk sedikit lapisan tersebut dengan garfu supaya lapisan transparent akan melekat dengan lapisan susu.
  9. Masukkan agar-agar susu kedalam acuan sehingga habis.
  10. Sejukkan kembali didalam peti sejuk lebih kurang 1-2jam.
  11. Sedap dihidang sewaktu sejuk :)

~ SELAMAT MENCUBA ~




p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

3 comments:

Qaseh Suhaida said...

hmm...sy suka puding.

hazanis said...

waaa..suka2 leh cuba lps nie hehhe..jom tngk2 blog saya plk http://kakiblogger.mygeng.org/#s01

suria said...

saya suke puding jugak

...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.