Tuesday, October 28, 2014

Jeruk Mangga Asam Boi


Sekarang ni kan kalau korang perasan kat Fb tengah viral gambar2 jeruk mangga asam boi ni. Pergh..terliur dibuatnye..Dah la aku ni memang penggemar jeruk2 ni. So kelmarin pergi cari mangga muda kat pasar malam. Balik tu terus je buat. Sangat2 senang nak buat. Tapi kalau korang xrajin, ada je orang yang jual jeruk ni. Berlambak jugak nampak orang jual kat FB n ada juga dekat pasar malam.

Resepi Jeruk Mangga Asam Boi
Source: Group Resepi Ringkas

Mangga Muda
Gula
Garam
Cili padi
Asam boi

1. Kupas mangga muda dan potong ikut citarasa masing-masing. Cuci dan toskan sebentar sehingga air kering.
2. Gaulkan mangga bersama garam, gula, cilipadi dan asam boi.
3. Simpan di dalam peti sejuk dulu selama 2-3 jam sebelum di makan.


~ SELAMAT MENCUBA ~

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner

Wednesday, October 8, 2014

Moist Chocolate Cake

Assalamualaikum dan apa khabar kepada semua pembaca blog saya. Dah lama rasanya tak update blog ni. Makin lama makin menghilang je..hehe

Almaklumlah sekarang ni saya dah start masuk Semester 2 untuk program Master n sedikit-sebanyak masa saya banyak dihabiskan dengan membuat assignment yang tengah melambak-lambak ni. Tapi saya still akan curi-curi masa untuk menyiapkan tempahan kek, cupcake & tartlet dari customer yang sangat-sangat menyokong bisnes kecil-kecilan Sweet Cottage. Kalau ada sesiapa yang terbaca dan teringin untuk membuat tempahan aneka jenis kek, cupcake, tartlet n etc, bolehlah korang contact saya ye. Insyaallah saya akan reply all the queries dengan kadar yang cepat.



Ok, hari ni saya nak share resepi Kek Coklat Moist/ Kek Coklat Lembap yang sangat-sangat sedap, lembut & chocolatey. Raya Haji yang lepas saya dah siapkan cupcake untuk di hantar ke rumah ayah saya dan ke rumah mertua. Laju je cupcake2 tu habis sebab sedap sangat diorg cakap. Saya recommend dekat korang semua untuk try buat kek ni :)


Resepi Kek Chocolate Moist
Sumber: HanaMemories


Bahan-bahan
Bahan Kek 

  • 5 biji telur gred A - 3 biji gred B
  • 2 cawan tepung superfine@tepung kek - tpg gandum pon boleh - 1 cwn
  • 1 cawan serbuk koko - 1/2 cwn
  • 2 cawan gula halus - 1 cwn
  • 1 1/4 cawan susu pekat - 1/2 cwn + 1sb
  • 2 1/2 cawan susu segar@susu cair@susu coklat@air biasa- 1 1/4 cwn
  • 1 1/2 cawan minyak - 3/4 cwn
  • 1 1/2 baking powder - 1sk
  • 1 sk soda bikarbonat - 1sk
  • 1 sk esen vanila - 1sk
  • 1 sk garam - secubit
Bahan Topping @ Ganache Coklat
  • 100ml whipping cream/fresh cream
  • 250g coklat masakan gelap (dark chocolate)
  • 1 sudu besar golden syrup (utk kurangkan pahit coklat)
  • 1 sudu besar butter (utk topping yg berkilat)

** untuk text yang colour merah tu untuk loyang saiz 7inci **

Cara-cara
  • Ayak tepung, serbuk koko, baking powder, garam dan soda bikarbonat.Ketepikan.
  • Pukul telur dan juga gula halus hingga kembang. Masukkan esen vanila. Putar lagi sebati. (Guna blender pon tak mengapa)
  • Masukkan susu segar@susu cair. Kemudian masukkan bahan ayak tadi. Gaul sebati.Akhir sekali masukkan minyak.
  • Oleskan loyang dengan sedikit butter/marjerin, tuang adunan kek dan kukus lebih kurang 1 jam atau sehingga masak. kek nih boleh juga dibakar di oven dengan suhu 170.
  • Sejukkan kek. Sementara itu buat topping/ganache coklat.Panaskan whipping cream/fresh cream sebentar (tak perlu hingga mendidih). Jika tiada boleh sub dgn susu segar/susu cair tapi kurangkan sukatan 50ml. Masukkan coklat masakan. Kacau hingga cair dan licin. Kemudian masukkan syrup dan juga butter. Kacau sebati. Tuang ke atas kek yang dah sejuk tadi.
  • Masukkan peti ais kemudian baru potong dan hidang.

-- Kalau korang nak buat Kek macam K. Hana tu, bolehlah refer tips dari dia ni ye --

Nota Hana : Untuk topping coklat seperti gambar, hana curah ganache dua kali. Sekali utk salut kek, dan sekali lagi utk topping yg meleleh. Untuk salut kek hana buat satu adunan topping di atas. Lebihan ganache hana simpan dan sejukkan dalam peti ais sebentar untuk paipkan border atau buat bunga. Untuk topping meleleh tuh hana buat setengah adunan dr resepi topping di atas. Kene pastikan kek sejuk dan topping pertama dah beku supaya topping meleleh cantik dan tak cair sangat.



~~ Selamat Mencuba ~~



p/s: Untuk tempahan aneka jenis kek, cupcake, tartlet, cream puff, eclairs, pavlova, brownies, pudding, coklat,chicken pie, bolognaise spagetti & karipap, bolehlah whatsapp saya 014-2698020.
Sila follow Instagram: @sweetcottagebiz    Blog: lovelysweetcottage.blogspot.com




p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Tuesday, August 19, 2014

Resepi Kebab Ayam Yang Sangat Sedapp

Semenjak sambung belajar balik ni, pagi2 memang confirm akan siapkan breakfast untuk husband. Dulu time still bekerja, memang jarang ada masa untuk buat breakfast pagi2. Biasanya dulu beli je dekat bawah ofis. Disebabkan situation sekarang dah berubah, so kalau aku tak masak breakfast, kang nanti aku nak makan apa pulak kan..hehe..So gagahkan diri untuk masak.

Biasanya untuk breakfast husband memang tak makan berat2 sangat. So last week dapat idea nak buat Kebab Ayam. Simple je resepi ni based on pemerhatian saya terhadap peniaga kebab di pasar malam.


Kebab Ayam

Bahan-bahan:

  • Roti Pita secukupnya
  • 3 keping dada ayam
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Garam
  • Gula
  • Sos Cili
  • Sos Lada Hitam
  • Mayonis
  • Lettuce Iceberg
  • Tomato Ceri
  • Daun Pudina
  • Bawang besar (dipotong dadu)
  • Sedikit minyak

Cara Memasak:
  1. Perap dada ayam bersama serbuk kunyit, garam dan gula secukup rasa. Simpan semalaman di dalam peti ais.
  2. Panaskan roti pita mengikut arahan yang terdapat pada plastik.
  3. Panaskan sedikit minyak di dalam pan. Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam pan. Goreng sehingga ayam masak.
  4. Apabila ayam masak, carik-carikkan isi ayam tu dan masukkan bawang yang telah dipotong dadu dan sos cili. Gaul sehingga sebati.
  5. Susunkan lettuce iceberg, tomato ceri dan daun pudina ke dalam roti pita. Kemudian masukkan ayam yang telah siap dimasak. Masukkan sos cili, lada hitam serta mayonis dan sedia untuk dimakan :)



Lately ni memang saya sangat suka makan salad bersama dengan daun pudina. Rasa freshness selepas menggigit pudina sangatlah sedap.

~ SELAMAT MENCUBA ~

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Saturday, August 9, 2014

Set Beriani Darat Johor by Sweet Cottage

Jom dapatkan Set Beriani Darat Johor dari Sweet Cottage sekarang!

Set Beriani Johor ni merupakan pek permulaan untuk korang memasak nasi beriani.Segala bahan, rempah-ratus dan beras basmathi telah disediakan dalam 1 kotak. Resepi untuk memasak ada tersedia di belakang kotak. Set lengkap 3 in 1 Beriani terdiri daripada Nasi BerianiLauk Beriani (Ayam/Daging) dan Dalca.

Hanya Ayam/ Daging dan sayur-sauran untuk Dalca tidak disediaan dalam Set Beriani Darat Johor ni. Cadangan hidangan untuk 8 - 10 orang makan.

Harga adalah sangat berpatutan. Sempena dengan bulan Ramadhan & Syawal yang bakal menjema, apa kata krang order Set Beriani Darat Johor ni. Boleh dijadikan ole-ole balik kampung nanti. Tak pun korang boleh masak sendiri untuk menjamu ahli keluarga dan tetamu yang datang ke rumah :)

Harga Set Beriani Darat Johor : RM 33/ kotak (tidak termasuk pos)
Kos Pengeposan: RM 13/ kotak (SM)
                           

Untuk order, korang boleh hantar email / online form kepada Sweet Cottage.

- Set Beriani Darat Johor -

- Rempah dan Ramuan Set Beriani -
- Beras Basmathi -

- Resepi disediakan di belakang kotak -


Untuk makluman semua, Sweet Cottage dah ada account Instagram tau. Korang bolehla follow instagram kami untuk mengetahui pelbagai updates!



p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner
read more

Monday, August 4, 2014

Dessert From Sweet Cottage




Tempahan Kek, Cupcake, Blueberry Cheese Tart, Fruit Tart & Set Beriani Darat Johor telah dibuka seperti biasa. Korang-korang yang tinggal berdekatan dengan Puchong tu bolehlah order dessert dengan kitorang.

- Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting Topped with Daim Chocolate -
- Vanilla Cake with Blueberry & Chocolate Filling, Buttercream Frosting -
- Carrot Cake with Cream Cheese Frosting -
- Devil Food Chocolate Cake with Cream Cheese Frosting and Topped with Chocolate Ganache -

Contactla Sweet Cottage sekarang ye untuk menempah sebarang jenis dessert untuk majlis open house anda :)


p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

  banner

Syawal Tahun Ni

Alhamdulillah dapat juga berjumpa Syawal pada tahun ni. Kami berdua beraya secara sederhana saja. Persiapan pun takde buat beria sangat. Tapi sempatlah juga siapkan kuih raya for both sides. Kuih raya rumah sendiri je yang takde. Camno tu? Huhuhu

Tahun ni aku beraya kat sebelah family suami di Tg Malim. Sehari sebelum raya, family in law siap bakar kaki kerbau & lembu untuk dijadikan sup gearbox. 1st time aku tengok.. haha.

Lepas selesai solat raya dan bersalaman, kitorang semua gerak menziarahi keluarga sebelah mak mertua di Teluk Intan dan keluarga bapa mertua di Sg Besar
- me & husband -

- Gegirls -

- dengan family sebelah mak mertua -
Pada raya ke-2, kami semua dikejutkan dengan pemergian atuk husband. Sebelum balik Muar, kami pergi ziarah arwah dulu. Masa 1st day raya tu sempat juga kami bergambar dengan atuk. Al-Fatihah..semoga rohnya dicucuri rahmat.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Wednesday, July 16, 2014

Sweet Cottage @ Menara Seri Wilayah, Putrajaya


Kepada warga Putrajaya, temui Sweet Cottage di Menara Seri Wilayah (Jumaat, 18 Julai 2014) dari jam 8am - 3pm. Anda boleh mendapatkan SET BERIANI DARAT JOHOR daripada kami. Selain itu, kami juga akan menjual cookies dan juga shawl.



p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Tuesday, July 8, 2014

Resepi Ayam Goreng Pandan

Hai korang... Dah jumpa resepi nak masak untuk berbuka puasa nanti? Kalau belum jumpa tu, pergila google resepi kat internet. Banyak blog-blog resepi yang aku suka singgah especially Tiffinbiru, Azlita MasamManisHanaMemories, KitchenGuardian & Bisous a Toi. Banyak resepi lauk-pauk dan kek dalam blog tersebut.

Hari ni aku nak share dengan korang resepi Ayam Goreng Pandan @ Pandan Chicken. Ayamnya akan diperap dengan rempah-ratus dan dibalut dengan menggunakan daun pandan. Aroma daun pandan akan terbit dengan sewangi-wanginya apabila korang menggoreng ayam di dalam minyak. Resepi ni aku takde refer mana-mana blog. Ni hasil eksperimen kitorang adik beradik. hehe

Ayam Pandan ni sesuai untuk dimakan dengan nasi putih atau pun nasi beriani/ minyak / tomato. Kalau korang nak tau, ayam pandan ni kena rasa manis sedikit.

- Balut ayam dengan menggunakan daun pandan -

- Tadaa... Ayam goreng pandan telah siap dimasak -


Ayam Goreng Pandan

Bahan-bahan:

  • 4 ketul ayam (bahagian peha, kepak & bertulang)
  • Ketumbar *
  • Jintan manis *
  • Jintan putih *
  • Serai *
  • Kunyit *
  • Halia *
  • Bawang merah *
  • Bawang Putih *
  • Garam *
  • Gula *
  • Madu *
  • Daun pandan secukupnya
  • Minyak untuk menggoreng
  • Pencungkil gigi (untuk mengikat daun pandan) 


Cara-cara memasak:

  1. Kisarkan kesemua bahan yang bertanda * sehingga halus.
  2. Perapkan ayam dengan bahan kisar selama lebih kurang 1jam. Lagi lama perap, lagi sedap rasa ayam.
  3. Selepas itu, balut ayam dengan daun pandan. Balut sehingga menutupi keseluruhan ayam. Cucukkan daun pandan bersama ayam dengan menggunakan pencungkil gigi.
  4. Goreng dengan menggunakan minyak yang banyak.



~ SELAMAT MENCUBA ~

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Resepi Eggless Chocolate Cake @ Kek Coklat Tanpa Telur

Hari ni aku nak share resepi Eggless Chocolate Cake / Kek Coklat Tanpa Telur. Actually, aku sebenarnya xsuka sangat makan telur. Tak tau lah kenapa. Tu yang terasa nak try resepi ni. Resepi kek coklat ni sangat sesuai untuk vegetarian kerana tidak menggunakan telur dan butter.

Kali ni aku refer resepi kek ni daripada Rakskitchen, salah satu blog makanan vegetarian. If korang nak tengok step by step, boleh buka blog tersebut. Ada ditunjuk cara bagaimana nak buat kek coklat.

Disebabkan kek ni tidak menggunakan telur, so kek ni tak naik tinggi. Lebih kurang 1inci lebih je ketinggian kek ni. Boleh tahan sedap jugak rasa kek coklat ni.



EGGLESS CHOCOLATE CAKE
Source: Rakskitchen

Ingredients


Plainflour/All purpose flour/Maida 1& 1/2cups 
Coco powder(I used Hershey's) 3 tblsp 
Sugar 1 cup 
Oil (I used sunflower oil) 1/4 cup 
Baking Soda 1 tsp 
Lemon juice/Vinegar 1 tblsp 
Water 1 cup 
Salt 1/4 tsp 
Vanilla essence 1/2 tblsp 

Method:

  1. Pre heat the oven to 180 deg C.Mix the plain flour,coco powder and baking soda and sieve them to ensure even mixing.Keep aside.
  2. Mix water,sugar,salt and make sure the sugar gets dissolved and then add lemon juice/vineger,oil and vanilla essence and mix well.
  3. Add the sifted flour and mix well.Grease a baking pan with oil and dust with some flour,then pour the batter to it. (the batter will be watery)
  4. Bake for 35 – 40 minutes or until a toothpick inserted comes out dry. Mine got baked at 35 minutes.
  5. After done,cool down the cake for 10-15 minutes and then invert in a wire rack,let it get cooled completely and then cut into pieces.
  6. When I tried inverting the cake immediately last time I had some broken pieces,so this time I waited for some time and then invered the cake in wire rack..Dont let it cool down for more than 15 minutes.



p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Thursday, July 3, 2014

Resepi Kuih Dangai @ Rangin

Hai korang. Sejak banyak masa dekat rumah ni, rajinlah aku try macam-macam resepi. Ada 1 haritu teringinn sangat nak makan Kuih Dangai. Kat area rumah ni takde orang jual Kuih Dangai..

Ada certain orang panggil Kuih Dangai ni as Kuih Rangin. Ikut koranglah nak panggil kuih ape. Jom tengok resepi. Kot2 la korang nak try masak untuk juadah berbuka puasa nanti. Bahan-bahan tersangatlah senang nak cari.

Kuih Dangai @ Rangin
Source: Cikgu ERT

Bahan-bahan:

  • 3 mangkuk kelapa parut putih
  • 1 mangkuk tepung pulut
  • 1/3 mangkuk gula pasir (ikut suka nak manis macam mana)
  • 1/2 camca teh garam halus


Cara-cara memasak:
  1. Masukkan kelapa ke dalam mangkuk adunan.
  2. Masukkan tepung pulut, gaul rata tepung dan kelapa. Perasakan dengan garam. Gaul rata. Pastikan kelapa tidak berketul-ketul.
  3. Panaskan sekejap loyang acuan kuih dangai ke dalam ketuhar.
  4. Letakkan satu lapisan nipis kedalam loyang. Lapisan pertama tidak perlu dimasukkan gula bagi memudahkan untuk keluarkan kuih nanti.
  5. Baki campuran di gaul dengan gula.
  6. Masukkan baki kelapa kesemua dalam loyang. Pastikan penuh dan rata. Tidak perlu ditekan.
  7. Bakar dalam api sederhana ketuhar sehingga kekuningan.




p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Saturday, June 28, 2014

Selamat Berpuasa

Selamat Menyambut Ramadan.. Semoga Ramadan kali ini memberi keberkatan kepada kita semua.

Tuesday, June 24, 2014

Sweet Cottage @ GalaxyBazaar 2.0 | 26 Jun 2014

Assalamualaikum semua...Jemput datang beramai-ramai ke Koperasi MPOB Berhad, Bangi pada 26 Jun 2014 dari jam 10am - 4pm. Sweet Cottage akan berada di sana untuk memeriahkan event GalaxyBazaar 2.0.



InsyaAllah,kami akan menjual:

  • Carrot Cheese Cake
  • Cornflakes Chocolate
  • Almond Rocher
  • Set Beriani Darat Johor



p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Friday, June 20, 2014

Resepi Grilled Salmon

Dah banyak kali pergi beli barang dapur kat Giant and ternampak Salmon. Dah la is dia cantik je kaler orange tu.. Sangat menggoda tapi belum pernah beli lagi. 2hari lepas aku tryla beli 2 potong ikan salmon dengan harga rm 9.99. 1kg ikan salmon ni berharga RM 29.90.

Mula-mula tak tau pun nak masak ape. Main beli je.. Sampai rumah google resepi, jumpalah resepi Grilled Salmon With Lemon Butter Sauce. Masalahnya kalau nak buat lemon butter sauce tu kena ada susu. Tapi kat rumah ni susu dah habis. So jomla masak guna barang yang ada dekat rumah ni. Hasilnya memnag sedap. hehe

Grilled Salmon with Fresh Salad

Grilled Salmon

Bahan-bahan:
2 potong ikan salmon
Sedikit garam
Sedikit lada hitam kasar
Sos blackpper
Sedikit daun rosemary kering

Karrot
Bunga kubis
Daun Salad
Tomato
Timun Jepun
Lemon dipotong wedges
Mayonis
Sos tomato

Cara Memasak:
1. Perapkan ikan salmon bersama sedikit garam, lada hitam, sos lada hitam dan daun rosemary selama 30 minit.
2. Kemudian panaskan magic pan, masukkan sedikit saje minyak untuk taknak kasi salmon melekat. Grill salmon di dalam magic pan sehingga masak. Anda kena juga terbalik-terbalikkan salmon tu selalu untuk mengelakkan salmon hangus.
3. Celur karrot dan bunga kubis di dalam air panas. Toskan
4. Masukkan mayonis dan sedikit sos tomato di dalam mangkuk dan gaul sehingga sebati.
5. Masukkan karrot dan bunga kubis yang telah dicelur kedalam mangkuk yang bersi mayonis dan sos tomato. Gaulkan.
6. Ikan salmon yang telah dimasak tadi bolehlah dimakan bersama sayur-sayuran dan juga boleh diperahkan sedikit lemon untuk memberi rasa yang sedap dan segar.

~ SELAMAT MENCUBA ~



p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.
banner

Thursday, June 19, 2014

Kelas Asas Dekorasi Kek

Hari Sabtu yang lepas aku pergi berguru Basic Buttercream Cake dengan Kak Ellie dari KekCawan.com.my. Dah lama sangat nak pergi kelas deko kek ni. Before this pernahlah try banyak resepi yang ada dekat internet n tengok youtube mat salleh deko kek. Tapi selalu sangat frust sebab tak jadi. Hahah

Banyak input yang aku dapat after datang kelas dengan Kak Ellie ni. Dia ajar daripada asas like kita ni tak tau langsung nak baking sampailah ke tips-tips kek semua tu. Siapa yang tengah mencari kelas deko kek tu, korang tryla contact Kak Ellie. Kelas tu diadakan dekat rumah Kak Ellie di Taman Tropika, Sg Tangkas, Bangi.

Kak Ellie
KekCawan.com.my

KakEllie tengah bagi penerangan pasal nozzle

Nilah kek yang bakal dideko oleh kitorang

Kek yang aku deko

Sempat jugak tengok Kak Ellie deko kek yang customer order

Kami bersama kek yang sudah siap di deko


p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Resepi Fettucine Carbonara

Hai, hari ni aku nak share resepi Fettucine Carbonara. Senang sangat la untuk korang yang baru nak belajar masak sebab barang-barang takde banyak digunakan. Fettucine Carbonara version aku ni dia kering sikit. Takde kuah banyak sangat. If korang taknak guna Fettucine, boleh juga digantikan dengan pasta yang lain seperti spagetthi, macaroni, angel hair, spirals atau pun yang lain.


Fettucine Carbonara

Bahan-bahan yang deperlukan:
Fettucine (direbus dan ditoskan)
Garam
Minyak

4 sudu besar Sos Mushroom Carbonara jenama Prego
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang besar holland (dipotong dadu)
2 keping dada ayam (dihiris nipis)
1/2 batang Carrot
Kacang buncis (dipotong kecil)
Bunga kubis (dipotong kecil)
1/2 biji Tomato (dipotong dadu)
Minyak untuk menumis
Sedikit Garam
1/2 sudu besar Lada hitam
Sedikit Daun Parsley kering
Sedikit air

Cara Memasak:
1. Rebus Fettucine mengikut arahan yang terdapat pada pek plastik. Kemudian tambahkan sedikit garam dan minyak. Garam untuk memberi rasa masin sedikit pada pasta sekiranya kuah kurang masin. Minyak pula untuk mengelakkan pasta melekat antara satu sama lain apabila sudah ditoskan.
2. Setelah siap direbus, angkat fettucine dan lalukan dibawah air sejuk untuk mengelakkan pasta terlebih masak. Toskan.
3. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan ayam dan masak sehingga isi ayam masak.
4. Kemudian, Masukkan bawang besar holland dan bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
5. Masukkan Sos Mushroom Carbonara ke dalam kuali dan sedikit air. Biar sehingga mendidih. Jangan masukkan terlampau banyak air sebab resepi ni tidak memerlukan kuah yang banyak.
6. Apabila kuah telah mendidih, masukkan kesemua sayur-sayuran kecuali tomato.
7. Masukkan lada hitam dan daun parsli.
8. Apabila kuah telah pekat, bolehlah dimasukkan tomato dan sedikit garam.
9. Akhir sekali, masukkan fettucine yang telah direbus dan gaul bersama kuah di dalam kuali.
10. Sekiranya hendak membuah kuah berasingan, sila berhenti sehingga langkah 8.


~ SELAMAT MENCUBA ~




p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Wednesday, May 14, 2014

Resepi Hari Ini : Thai Green Curry Chicken

Hola!! Dah setahun rupanya aku abaikan blog ni. Banyak benda yang terjadi. Yang tu nanti-nantila aku story ye :)
Ok hari ni nak upload resepi Thai Green Curry Chicken. Biasanya kalau pergi makan dekat Thai Restaurant, ni adalah salah satu favourite menu yang akan di order. Dah lama teringin nak cuba masak Green Curry Chicken ni sendiri. So google and jumpa resepi dari blog Mat Gebu. Sedap jugaklah hasil resepi ni. Memenuhi piawaian tekak aku.


Thai Green Curry
Sumber: Tiffinbiru @ Mat Gebu

BAHAN PES KARI HIJAU :-) --> Bahan pes ni aku dapat buat untuk 2kali makan. Almaklumlah rumah                                                                               xramai orang
1 batang serai, hiris halus
1 -3 biji cili padi siam, hiris halus (mat guna 10 biji + 2 cili hijau)
2 biji bawang merah, hiris halus
4 - 5 biji bawang putih, cincang
1 inci lengkuas atau halia (mat letak lengkuas dan halia)
1/2 cawan daun ketumbar (mat guna semua sekali termasuk akar)
1/2 cawan daun selasih atau sweet thai basil
1/2 camca teh serbuk jintan manis
1/2 camca teh serbuk lada sulah
1/2 camca teh serbuk ketumbar
3 camca besar sos ikan (nampla)
1 inci belacan
2 camca besar jus limau nipis
1 camca teh gula perang/merah
3 - 4 camca besar santan

BAHAN KARI HIJAU THAI ;-)
450 gram daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan --> Aku guna ayam
3/4 cawan terung pipit, cuci dan toskan --> xletak
1 biji tomato, belah 6
1 cawan hirisan rebung --> xletak
1/4 biji traffic light capsicum (red, green, yellow) didadu besar --> xletak
2 batang serai, dititik
4 helai daun limau purut
10 biji cili padi merah thai, diketuk
Pes kari hijau thai (resipi diatas)
800 ml santan cair
300 ml pati santan
Jus limau nipis secukupnya
Sos ikan secukupnya
Gula secukup rasa
Daun selasih secukupnya (anggaran 1 genggam)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK PES KARI HIJAU THAI :- Satukan semua bahan ke dalam alat pengisar. Kisar halus hingga semua lumat. Boleh digunakan terus atau disimpan dalam bekas bersih dan kering, masukkan dalam peti sejuk untuk tempoh 1 minggu. Untuk lebih lama boleh dibekukan dalam freezer.
  2. UNTUK KARI HIJAU THAI :- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis pes kari hijau hingga harum, masukkan serai, terung pipit dan daging. Gaul rata dan masak sekejap hingga daging kecut.
  3. Tuang santan cair, kacau dan tambah daun limau purut, biar masak hingga daging 1/2 empuk dan terung pipit lembut. Masukkan dan juga cili padi thai. Bila mendidih, tuang pati santan. Perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan sedikit gula. Masak sekejap dengan api sederhana. Kacau selalu.
  4. Akhir sekali masukkan daun selasih, traffic light capsicum dan tomato, kacau rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api, hidangkan bersama nasi dan lauk2 lain...Selamat mencuba!..


Kalau korang tengah pikir-pikir balik kerja karang nak masak apa, boleh lah consider kan untuk masak Thai Green Curry Chicken ni. Memang confirm sedap!





p/s: BTW, Sweet Cottage beroperasi macam biasa. If korang nak orde, sila isi order form ye.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner
...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.