Tuesday, July 8, 2014

Resepi Eggless Chocolate Cake @ Kek Coklat Tanpa Telur

Hari ni aku nak share resepi Eggless Chocolate Cake / Kek Coklat Tanpa Telur. Actually, aku sebenarnya xsuka sangat makan telur. Tak tau lah kenapa. Tu yang terasa nak try resepi ni. Resepi kek coklat ni sangat sesuai untuk vegetarian kerana tidak menggunakan telur dan butter.

Kali ni aku refer resepi kek ni daripada Rakskitchen, salah satu blog makanan vegetarian. If korang nak tengok step by step, boleh buka blog tersebut. Ada ditunjuk cara bagaimana nak buat kek coklat.

Disebabkan kek ni tidak menggunakan telur, so kek ni tak naik tinggi. Lebih kurang 1inci lebih je ketinggian kek ni. Boleh tahan sedap jugak rasa kek coklat ni.



EGGLESS CHOCOLATE CAKE
Source: Rakskitchen

Ingredients


Plainflour/All purpose flour/Maida 1& 1/2cups 
Coco powder(I used Hershey's) 3 tblsp 
Sugar 1 cup 
Oil (I used sunflower oil) 1/4 cup 
Baking Soda 1 tsp 
Lemon juice/Vinegar 1 tblsp 
Water 1 cup 
Salt 1/4 tsp 
Vanilla essence 1/2 tblsp 

Method:

  1. Pre heat the oven to 180 deg C.Mix the plain flour,coco powder and baking soda and sieve them to ensure even mixing.Keep aside.
  2. Mix water,sugar,salt and make sure the sugar gets dissolved and then add lemon juice/vineger,oil and vanilla essence and mix well.
  3. Add the sifted flour and mix well.Grease a baking pan with oil and dust with some flour,then pour the batter to it. (the batter will be watery)
  4. Bake for 35 – 40 minutes or until a toothpick inserted comes out dry. Mine got baked at 35 minutes.
  5. After done,cool down the cake for 10-15 minutes and then invert in a wire rack,let it get cooled completely and then cut into pieces.
  6. When I tried inverting the cake immediately last time I had some broken pieces,so this time I waited for some time and then invered the cake in wire rack..Dont let it cool down for more than 15 minutes.



p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

No comments:

...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.