Tuesday, August 19, 2014

Resepi Kebab Ayam Yang Sangat Sedapp

Semenjak sambung belajar balik ni, pagi2 memang confirm akan siapkan breakfast untuk husband. Dulu time still bekerja, memang jarang ada masa untuk buat breakfast pagi2. Biasanya dulu beli je dekat bawah ofis. Disebabkan situation sekarang dah berubah, so kalau aku tak masak breakfast, kang nanti aku nak makan apa pulak kan..hehe..So gagahkan diri untuk masak.

Biasanya untuk breakfast husband memang tak makan berat2 sangat. So last week dapat idea nak buat Kebab Ayam. Simple je resepi ni based on pemerhatian saya terhadap peniaga kebab di pasar malam.


Kebab Ayam

Bahan-bahan:

  • Roti Pita secukupnya
  • 3 keping dada ayam
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Garam
  • Gula
  • Sos Cili
  • Sos Lada Hitam
  • Mayonis
  • Lettuce Iceberg
  • Tomato Ceri
  • Daun Pudina
  • Bawang besar (dipotong dadu)
  • Sedikit minyak

Cara Memasak:
  1. Perap dada ayam bersama serbuk kunyit, garam dan gula secukup rasa. Simpan semalaman di dalam peti ais.
  2. Panaskan roti pita mengikut arahan yang terdapat pada plastik.
  3. Panaskan sedikit minyak di dalam pan. Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam pan. Goreng sehingga ayam masak.
  4. Apabila ayam masak, carik-carikkan isi ayam tu dan masukkan bawang yang telah dipotong dadu dan sos cili. Gaul sehingga sebati.
  5. Susunkan lettuce iceberg, tomato ceri dan daun pudina ke dalam roti pita. Kemudian masukkan ayam yang telah siap dimasak. Masukkan sos cili, lada hitam serta mayonis dan sedia untuk dimakan :)



Lately ni memang saya sangat suka makan salad bersama dengan daun pudina. Rasa freshness selepas menggigit pudina sangatlah sedap.

~ SELAMAT MENCUBA ~

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner

Saturday, August 9, 2014

Set Beriani Darat Johor by Sweet Cottage

Jom dapatkan Set Beriani Darat Johor dari Sweet Cottage sekarang!

Set Beriani Johor ni merupakan pek permulaan untuk korang memasak nasi beriani.Segala bahan, rempah-ratus dan beras basmathi telah disediakan dalam 1 kotak. Resepi untuk memasak ada tersedia di belakang kotak. Set lengkap 3 in 1 Beriani terdiri daripada Nasi BerianiLauk Beriani (Ayam/Daging) dan Dalca.

Hanya Ayam/ Daging dan sayur-sauran untuk Dalca tidak disediaan dalam Set Beriani Darat Johor ni. Cadangan hidangan untuk 8 - 10 orang makan.

Harga adalah sangat berpatutan. Sempena dengan bulan Ramadhan & Syawal yang bakal menjema, apa kata krang order Set Beriani Darat Johor ni. Boleh dijadikan ole-ole balik kampung nanti. Tak pun korang boleh masak sendiri untuk menjamu ahli keluarga dan tetamu yang datang ke rumah :)

Harga Set Beriani Darat Johor : RM 33/ kotak (tidak termasuk pos)
Kos Pengeposan: RM 13/ kotak (SM)
                           

Untuk order, korang boleh hantar email / online form kepada Sweet Cottage.

- Set Beriani Darat Johor -

- Rempah dan Ramuan Set Beriani -
- Beras Basmathi -

- Resepi disediakan di belakang kotak -


Untuk makluman semua, Sweet Cottage dah ada account Instagram tau. Korang bolehla follow instagram kami untuk mengetahui pelbagai updates!



p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner
read more

Monday, August 4, 2014

Dessert From Sweet Cottage




Tempahan Kek, Cupcake, Blueberry Cheese Tart, Fruit Tart & Set Beriani Darat Johor telah dibuka seperti biasa. Korang-korang yang tinggal berdekatan dengan Puchong tu bolehlah order dessert dengan kitorang.

- Red Velvet Cake with Cream Cheese Frosting Topped with Daim Chocolate -
- Vanilla Cake with Blueberry & Chocolate Filling, Buttercream Frosting -
- Carrot Cake with Cream Cheese Frosting -
- Devil Food Chocolate Cake with Cream Cheese Frosting and Topped with Chocolate Ganache -

Contactla Sweet Cottage sekarang ye untuk menempah sebarang jenis dessert untuk majlis open house anda :)


p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

  banner

Syawal Tahun Ni

Alhamdulillah dapat juga berjumpa Syawal pada tahun ni. Kami berdua beraya secara sederhana saja. Persiapan pun takde buat beria sangat. Tapi sempatlah juga siapkan kuih raya for both sides. Kuih raya rumah sendiri je yang takde. Camno tu? Huhuhu

Tahun ni aku beraya kat sebelah family suami di Tg Malim. Sehari sebelum raya, family in law siap bakar kaki kerbau & lembu untuk dijadikan sup gearbox. 1st time aku tengok.. haha.

Lepas selesai solat raya dan bersalaman, kitorang semua gerak menziarahi keluarga sebelah mak mertua di Teluk Intan dan keluarga bapa mertua di Sg Besar
- me & husband -

- Gegirls -

- dengan family sebelah mak mertua -
Pada raya ke-2, kami semua dikejutkan dengan pemergian atuk husband. Sebelum balik Muar, kami pergi ziarah arwah dulu. Masa 1st day raya tu sempat juga kami bergambar dengan atuk. Al-Fatihah..semoga rohnya dicucuri rahmat.

p/s: Kalau korang still tercari2 hadiah untuk birthday, anniversary, doorgift perkahwinan & tunang atau pun nak makan homemade chocolate & Cake, korang bolehla terjah Sweet Cottage. Kami menawarkan pelbagai jenis homemade chocolate dengan harga yang berpatutan.

banner
...From The Bottom of My Heart.. is a personal website. Every opinions and information contained in this website is for owner's own satisfaction. Any reliance you place on such information is therefor at your own risk. Owner will not be responsible for any damage or harm caused. Reviews, comments and opinions are welcome.